POLITIKA ZASEBNOSTI

Časnik Finance spoštuje vašo pravico do zasebnosti in si prizadeva za najvišjo stopnjo varstva vaših osebnih podatkov. Zato smo pri ponujanju naših storitev prek te spletne strani zavezani k delovanju v skladu z zakoni in predpisi, ki opredeljujejo varovanje osebnih podatkov, zlasti v skladu z vsakokrat veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov, Zakonom o elektronskih komunikacijah ter Splošno uredbo EU o varstvu podatkov. Želimo vas seznaniti, za katere namene bodo vaši osebni podatki pridobljeni in kako se bodo uporabljali ter kakšne so vaše pravice v zvezi s podatki, ki jih hranimo o vas, in kako jih uveljavljati.

Časnik Finance se zavezuje, da bodo zbrani osebni podatki, ki jih boste posredovali ob registraciji, ali ob naročilu (pridobitvi naročniškega uporabniškega imena), ali jih bomo od vas pridobili, ker ste obiskali našo spletno stran, uporabljeni v skladu s tem dokumentom, da vaših osebnih podatkov ne bomo prodajali, posojali ali kakorkoli drugače posredovali tretjim osebam, razen v zakonsko določenih primerih.

Upravljavec podatkov

Upravljavec vaših osebnih podatkov je Časnik Finance, časopisno založništvo, d .o. o., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana, Slovenija.

Kategorije osebnih podatkov in namen obdelave podatkov

Obiskovalec spletne strani

Ob vsakem obisku spletne strani Časnika Finance se na spletnem strežniku avtomatsko shranjuje dnevniška datoteka (npr. IP številka – številka, ki identificira posamezen računalnik oz. drugo napravo na spletu, verzija brskalnika, čas obiska). Te podatke obdelujemo z namenom vodenja statistike obiskov na naši spletni strani. Več informacij o tem lahko najdete na povezavi O piškotkih na dnu spletne strani.

Časnik Finance tako zbranih podatkov ne obdeluje posebej in jih ne povezuje z drugimi podatki.

Kot obiskovalec naše spletne strani se lahko naročite tudi na prejemanje vsebinskih biltenov, obvestil in informacij o naših storitvah in dejavnostih.

Ti podatki se obdelujejo na podlagi vašega soglasja, pri čemer lahko soglasje za prejemanje sporočil kadarkoli prekličete. Dodatne informacije o vaših pravicah v zvezi z neposrednim trženjem so vam na voljo v rubriki »Vaše pravice«.

Registrirano uporabniško ime

Za uporabo nekaterih storitev na portalu Finance.si morate opraviti brezplačno registracijo, pri kateri boste morali izbrati uporabniško ime in geslo ter vnesti svoj elektronski naslov. Časnik Finance na spletnem strežniku avtomatsko shranjuje dnevniško datoteko (npr. IP številko – številko, ki identificira posamezen računalnik oz. drugo napravo na spletu, verzijo brskalnika, čas obiska).

Za boljšo in bolj usmerjeno ponudbo ter prilagajanje nadaljnjih sporočil te podatke avtomatsko obdelujemo, analiziramo, profiliramo ter ocenjujemo zainteresiranost uporabnika (pri tem uporabljamo orodje Exponea).

Za potrebe hišne analitike uporabljamo Google Analytics. Podatki, ki jih posredujemo, so anonimizirani, tako da upravljavec analitičnega orodja ne more identificirati osebe, na katero se posredovani podatki nanašajo.

Kot registrirani uporabnik naše spletne strani se lahko naročite tudi na prejemanje vsebinskih biltenov, obvestil in informacij o naših storitvah in dejavnostih. Registrirani uporabnik prejme ob registraciji enkratna obvestila o uporabi spletnih storitev.

Ti podatki se obdelujejo na podlagi vašega soglasja, pri čemer lahko soglasje za prejemanje sporočil kadarkoli prekličete. Dodatne informacije o vaših pravicah v zvezi z neposrednim trženjem so vam na voljo v rubriki »Vaše pravice«.

Naročniško uporabniško ime

Spletna naročnina se veže na registrirano uporabniško ime. Ob sklenitvi naročniškega razmerja morate posredovati podatke, ki jih potrebujemo za izvedbo naročila:

 • ime in priimek, naziv,
 • naslov prejemnika,
 • naziv podjetja,
 • naslov podjetja,
 • delovno področje,
 • elektronski naslov,
 • telefonska številka, GSM številka.

Podatki, ki so zbrani ob sklenitvi naročniškega razmerja, se zbirajo z namenom opravljanja dejavnosti Časnika Finance, to je za sklenitev naročniškega razmerja, sklenitev pogodbe o sodelovanju, prijavo na dogodek itd. Ti podatki se hranijo in obdelujejo za pripravo ponudbe, pripravo in sklenitev pogodbe ter za izvajanje pogodbe. Ker je obdelava teh podatkov nujna za izvedbo same storitve, se obdelava teh podatkov lahko izvaja že na podlagi dejstva, da z nami vstopate v pogodbeno razmerje. Če nam teh podatkov ne želite posredovati, vam ne moremo poslati ponudbe ali z vami skleniti pogodbe.

Na naši spletni strani se lahko naročite tudi na prejemanje vsebinskih biltenov, obvestil in informacij o naših storitvah in dejavnostih.

Dodatne informacije o vaših pravicah so vam na voljo v rubriki »Vaše pravice«.

Vsi osebni podatki, ki nam jih posredujete, bodo obravnavani zaupno in bodo uporabljeni zgolj v namene, za katere so bili posredovani. Če bo nastala potreba po nadaljnji obdelavi vaših podatkov za drug namen, vas bomo predhodno zaprosili za vaše soglasje.

Uporabniki podatkov

Vsi podatki, zbrani na zgoraj navedeni pravni podlagi, bodo uporabljeni v skladu z namenom, za katerega so bili zbrani, in ne bodo posredovani tretjim osebam brez vaše privolitve.

V okviru zakonskih pristojnosti se vaši osebni podatki razkrivajo naslednjim uporabnikom podatkov:

 • ponudnikom poštnih storitev, ponudnikom odpremnih storitev, ponudnikom storitev uničenja spisov in nosilcev podatkov;
 • ponudnikom storitev informacijske tehnologije v okviru servisiranja in vzdrževanja programske opreme;
 • administratorju in skrbniku spletne strani.

Upravljavec zbrane osebne podatke lahko posreduje tudi svojim pogodbenim obdelovalcem, ki te podatke obdelujejo izključno v okviru upravljavčevih navodil in pooblastil ter so s pisno pogodbo, sklenjeno z upravljavcem, zavezani k zagotavljanju ustrezne ravni varstva osebnih podatkov.

Obdobje hrambe

Vaše podatke hranimo le toliko časa, kolikor je potrebno, da se izpolni namen, zaradi katerega so bili posamezni podatki zbrani in nadalje uporabljeni, in sicer:

 • dnevniške datoteke spletnega strežnika se hranijo 12 mesecev;
 • vsi podatki v zvezi s poslovnim sodelovanjem (pogodbe, naročilnice, prijave na dogodek) se hranijo še 5 let po koncu sodelovanja na podlagi sklenjene pogodbe oziroma če obstaja drugačen zakonski rok shranjevanja (npr. računovodski ali davčni podatki), je rok hrambe 10 let. V tem času je obdelava podatkov omejena;
 • vaši kontaktni podatki za namen neposrednega trženja se obdelujejo do vašega preklica.

Način varstva vaših podatkov

Upravljavec bo pridobljene podatke varoval v skladu z veljavno zakonodajo o varstvu osebnih podatkov ter v skladu s svojimi notranjimi akti. Zagotovil bo ustrezno organizacijsko in tehnično varovanje. Upravljavec pridobljenih podatkov v nobenem primeru ne bo posredoval ali razkril tretjim osebam. Podjetje Časnik Finance izvaja ustrezne tehnične in organizacijske ukrepe za varstvo osebnih podatkov.

Po prenehanju potrebe po vodenju podatkov, tj. po izpolnitvi namena, za katerega so bili podatki zbrani, se podatki uničijo oziroma izbrišejo.

Vaše pravice

Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, lahko kadarkoli zahteva, da mu Časnik Finance:

 • potrdi, ali se podatki v zvezi z njim obdelujejo ali ne,
 • omogoči dostop do osebnih podatkov (tj. vpogled ter njihovo prepisovanje ali kopiranje),
 • da informacije v zvezi z obdelavo teh podatkov (npr. o namenu obdelave, vrsti osebnih podatkov, uporabnikih, ki so jim bili ali jim bodo posredovani osebni podatki, predvidenem obdobju hrambe podatkov, o tehničnih in organizacijskih ukrepih za varovanje podatkov idr.),
 • omogoči popravek netočnih osebnih podatkov v zvezi z njim in dopolnitev nepopolnih osebnih podatkov,
 • omogoči pravico do izbrisa osebnih podatkov (t. i. pravica do pozabe),
 • omogoči pravico do omejitve obdelave,
 • omogoči pravico do ugovora obdelavi, če obdelava podatkov temelji na zakonitem interesu upravljavca, vključno z oblikovanjem profilov,
 • omogoči pravico do prenosljivosti podatkov in mu posreduje podatke v splošno uporabljani in strojno berljivi obliki,
 • omogoči pravico do preklica privolitve, kadar se osebni podatki obdelujejo na podlagi privolitve, pri čemer preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave podatkov, ki se je izvajala do njenega preklica,
 • da dodatne informacije o njegovi pravici do pritožbe pri pristojnem nadzornem organu.

Prav tako bo Časnik Finance posamezniku na njegovo zahtevo v skladu z veljavno zakonodajo dal tudi druge informacije v zvezi z njegovimi osebnimi podatki, ki jih obdeluje.

Časnik Finance se zavezuje, da bo na zahteve posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, odgovoril brez nepotrebnega odlašanja, najkasneje pa v zakonsko predpisanih rokih.

Kontakt upravljavca podatkov

Na vprašanja o zaupnosti vaših podatkov, načinu zbiranja in obdelave podatkov ali na vaše zahteve za uveljavljanje pravic v zvezi z vašimi podatki vam bo odgovorila pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov v podjetju Časnik Finance:

Kontaktna oseba: Sandra Babšek
Telefonska številka: 01 309 15 01
Elektronski naslov: sandra.babsek@finance.si

Končna določila

Pridržujemo si pravico, da Politiko zasebnosti po potrebi prilagodimo dejanskim razmeram in zakonodaji s področja varstva osebnih podatkov. Iz tega razloga vas prosimo, da pred vsakim posredovanjem osebnih podatkov preverite aktualno različico, da boste seznanjeni z morebitnimi spremembami in dopolnitvami.

V Ljubljani, dne 22. 5. 2018


O PIŠKOTKIH

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobilnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa je bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj primerov uporabe piškotkov: za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske, za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave na delih spletnih mest, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobilnik), kar omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi, za spremljanje obiska in preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani za delovanje določenih storitev (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja).

Lastni in zunanji piškotki

Lastni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletne strani, so ob obisku strani že naloženi, vsi drugi pa bodo naloženi, če bo uporabnik to izrecno dovolil. Lastni piškotki omogočajo prijavo v uporabniški profil, identifikacijo uporabnikove seje in pravilen prikaz spletne strani.

Lastni piškotki so nujno potrebni piškotki za izvajanje storitev, ki so na voljo na tej spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, identifikacijo uporabnikove seje in pravilen prikaz spletne strani. Lastni piškoti so nameščeni ob obisku strani.

Spletne strani, ki jih prejemate s strežnikov Financ, lahko vključujejo tudi vsebine z zunanjih strežnikov – videe, grafe, vsebine in orodja z družabnih omrežij, oglase itd. Zunanji strežniki uporabljajo svoje piškotke in jih uporabniku pošljejo direktno – strežniki Financ v stran vključijo le navodilo tipa »tukaj vstavi nekaj z Youtuba«, ne moremo pa nadzorovati tega, ali in katere piškotke bo uporabniku poslal zunanji strežnik. Ker je tako, vam lahko kot kontrolo zasebnosti glede tega ponudimo samo možnost, da sprejemate ali zavračate zunanje piškotke. Če se odločite, da jih ne sprejmete, boste s strežnikov Financ prejemali vsebine brez vključenih zunanjih elementov.

Ali sprejemate zunanje piškotke? (Stanje: NE)

Seznam piškotkov

SEZNAM PIŠKOTKOV na dan 19.1.2015

Lastni piškotki: te piškotke uporabniku pošilja strežnik Financ. Nastopajo lahko na katerikoli domeni v lasti Financ.

Prikaz zunanje vsebine ter Družabna omrežja: uporabnik lahko glede na to, ali je prijavljen pri zunanjem izvajalcu, prejme tudi drugačne piškotke, vendar je to stvar uporabnikove izrecne prijave pri izvajalcu.

Oglasni sistemi: Finance so vključene v oglasna omrežja, ki združujejo ogromno število različnih končnih izvajalcev, zato se lahko seznam vsak trenutek spremeni.

Za vse piškotke, ki niso lastni, velja naslednje:

Čeprav spletne strani Financ vsebujejo navodilo, naj se vanje vključijo elementi z zunanjih strežnikov, strežnik Financ nima vpogleda v komunikacijo med zunanjimi strežniki in uporabnikom. Ta se dogaja neposredno. Zato je tehnično nemogoče tekoče spremljati in v vsakem trenutku ponuditi ažuren seznam piškotkov, ki jih uporabljajo zunanji strežniki. Zapisani seznam tako velja na dan, ki je zapisan zgoraj. Občasno bo osvežen.

 

LASTNI PIŠKOTKI      
finance_cookies .finance.si 10 let potrditev, da uporabnik sprejema piškotke
dergan, dergan2 .finance.si 10 let vzdrževanje uporabnikove seje
frontend trgovina.finance.si 1 dan vzdrževanje uporabnikove seje
bp2 biznis-plus.com 10 let vzdrževanje uporabnikove seje
finance_mq .finance.si 1 leto sporočanje širine zaslona za pravilnejši prikaz strani
EPISODES .finance.si trajanje seje merjenje časa nalaganja strani
       
ZUNANJI IZVAJALCI STATISTIKE      
Gdyn gemius.pl 5 let Gemius
_qfp_64b gemius.pl 30 mesecev Gemius
_umta .finance.si 2 leti Google Analytics
_umtb .finance.si 30 minut Google Analytics
_umtc .finance.si trajanje seje Google Analytics
_umtz .finance.si 6 mesecev Google Analytics
_ga .finance.si 2 leti Google Analytics
chartbeat2 .finance.si 1 mesec Chartbeat
chartbeat5 .finance.si 1 minuto Chartbeat
_cb_ls .finance.si 3 leta Chartbeat
optimizelyEndUserId .finance.si 10 let Optimizely
optimizelySegments .finance.si 10 let Optimizely
optimizelyBuckets .finance.si 10 let Optimizely
optimizelyPendingLogEvents .finance.si 1 minuto Optimizely
_smToken www.startaj.si 100 let SumoMe
_gat .startaj.si 10 minut SumoMe
       
PRIKAZ ZUNANJE VSEBINE      
userid ajpes.si 17 mesecev uporabnikova seja
upp issuu.com 24 let statistika
imsc issuu.com 24 let statistika
iutk issuu.com 10 let statistika
VISITOR_INFO1 youtube.com 8 mesecev uporabnikova seja
PREF youtube.com 2 leti statistika
scribd_ubtc scribd.com 15 let statistika
scribd_rtc scribd.com 15 let statistika
_scribd_session scribd.com 3 leta uporabnikova seja
visid_incap_1184 scribd.com 2 leti statistika
__cfduid .cloudflare.com 5 let interaktivna grafika Datawrapper.de
__cfduid .jotform.com 1 leto obrazec
       
DRUŽABNA OMREŽJA      
guest_id twitter.com 2 leti uporabnikova seja
REED_t .addthis.com 1 leto AddThis
__atuvc .addthis.com 2 leti AddThis
__utma .addthis.com 2 leti AddThis
_conv_r .addthis.com 1 leto AddThis
_conv_v .addthis.com 18 mesecev AddThis
atgotcode .addthis.com 1 leto AddThis
bt2 .addthis.com 18 mesecev AddThis
di2 .addthis.com 2 leti AddThis
dt .addthis.com 6 mesecev AddThis
loc .addthis.com 2 leti AddThis
ssc .addthis.com 2 leti AddThis
ssh .addthis.com 2 leti AddThis
sshs .addthis.com 2 leti AddThis
uid .addthis.com 2 leti AddThis
uit .addthis.com 6 mesecev AddThis
um .addthis.com 2 leti AddThis
       
ZUNANJI OGLASNI SISTEMI      
tu adscale.de 1 mesec statistika
uu adscale.de 1 leto statistika
uid turn.com 6 mesecev statistika
_drt_ doubleclick.net 1 dan statistika
id doubleclick.net 2 leti statistika
cid adformdsp.net 2 meseca statistika
uid adformdsp.net 2 meseca statistika
uuid2 adnxs.com 3 mesece statistika
sess adnxs.com 3 mesece statistika
anj adnxs.com 3 mesece statistika
UM1 atemda.com 2 meseca statistika
vi atemda.com 2 meseca statistika
mc quantserve.com 18 mesecev statistika
cid adform.net 2 meseca statistika
TPC adform.net 1 mesec statistika
GCM adform.net 1 dan statistika
cid adform.net 2 meseca statistika
cid adform.net 2 meseca statistika
uid adform.net 2 meseca statistika
pid smartadserver 1 leto statistika
TestIfCookieP smartadserver 1 leto statistika
csync smartadserver 1 leto statistika
ibbid ibillboard.com 15 let statistika
id yieldlab.net 1 leto statistika
GAD adocean.pl 5 let statistika
JEB2 adtech.de 2 leti statistika
rpb rubiconproject.com 1 mesec statistika
rpx rubiconproject.com 1 mesec statistika
Put_2676 rubiconproject.com 1 mesec statistika
uid criteo.com 1 leto statistika
eid criteo.com 6 mesecev statistika
KRTBCOOKIE_39 pubmatic.com 1 mesec statistika
PUBRETARGET pubmatic.com 1 mesec statistika
tuuid 360yield.com 1 leto statistika
um 360yield.com 1 leto statistika
umeh 360yield.com 1 leto statistika

 


Onemogočenje piškotkov

Uporabo piškotkov lahko ne glede na vašo privolitev ali zavračanje piškotkov na posamezni spletni strani nadzirate in spreminjate tudi neposredno v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če uporabo piškotkov zavrnete na spletni strani ali piškotke izključite v brskalniku, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Dodatna vprašanja in komentarje v zvezi z zasebnostjo in delovanjem strežnika lahko pošljete administratorju.