Pozdravljeni,

Pošiljam vam nekaj najzanimivejših člankov iz področja nepremičnin, ki smo jih objavili v zadnjih dveh tednih. Če imate v zvezi z nepremičninami kakršnokoli vprašanje, mi lahko pišete na jurij.simac@finance.si .

Cene stanovanj v Sloveniji: smo že blizu novega vrha? Kolumnist Financ Tadej Kotnik se je zakopal v slovenske in tuje številke o nepremičninskem trgu. Glede Slovenije napoveduje: Če se bo obseg stanovanjskih posojil še naprej povečeval tako kot doslej, bo tudi rast cen verjetno podobna – okoli štirih odstotkov na leto, ali pa še kaj nižja, saj se ponudba postopoma krepi.

Kam gredo cene, koliko se da o njih pogajati in katere gredo za med. O tem smo se pogovarjali z ljudmi, ki so vsak dan v stiku z nepremičninskim trgom.

Slovenske železnice prodajajo 14 počitniških hiš in apartmajev. Izklicne cene počitniških hiš so od 67 do 89 tisoč evrov, apartmajev pa od 49 do 73 tisočakov.

Dražbe: stanovanja in večstanovanjska hiša v Ljubljani in stanovanji v Novi Gorici.

DUTB bi gradila stanovanja v Podutiku. V javno-zasebnem partnerstvu želi v Podutiku graditi okoli 80 stanovanj, v nadaljevanju pa morda še nekajkrat toliko.

Gradnja hiše

Nameravate graditi? Ob rastočih cenah stanovanj se kar precej ljudi sprašuje, ali se morda ne splača bolj postaviti denimo montažno hišo. V posebnem vodiču preverite, kaj vse vas čaka, če se nameravate lotiti gradnje hiše.  

Kakšna sta trga zazidljivih zemljišč v Ljubljani in Mariboru. V prestolnici so cene zazidljivih zemljišč v drugi polovici prejšnjega leta zaradi dokaj skromne ponudbe po ugotovitvah nepremičninskih družb zrasle za petino.

(Anketa) Trg je pregret, povpraševanje je švignilo pod nebo. Nekatere razstavljavce na letošnjem sejmu Dom smo povprašali, kaj pričakujejo v letošnjem poslovnem letu in kako se prilagajajo zahtevam investitorjev v gradnjo oziroma prenovo stanovanjskih nepremičnin.

Kaj morate vedeti, preden kupite toplotno črpalko. Osem vprašanj in odgovorov o toplotnih črpalkah.

***

Cene zadnjih nepremičnin v soseski Zeleni gaj so še dodatno znižane. Stanovanjski sklad RS je za do deset odstotkov znižal cene zadnjih neprodanih nepremičnin v soseski Zeleni gaj na Brdu v Ljubljani. Prodaja bo potekala prek elektronske javne dražbe v njihovi novi spletni aplikaciji.

Lep pozdrav,

Jurij Šimac

Cene stanovanj v Sloveniji: smo že blizu novega vrha?

Analiza Tadeja Kotnika

Nepremičnine: kam gredo cene, koliko se da o njih pogajati in katere gredo za med
Kaj morate vedeti, preden kupite toplotno črpalko
TOP dražbe: stanovanja in večstanovanjska hiša v Ljubljani, Big Bang in stanovanji v Novi Gorici
Slovenske železnice prodajajo počitniške hiše in apartmaje na Lošinju

.