Oglasno sporočilo

Pazljivo na spletu – kibernetskih napadov je vedno več!

Čas branja: 2 min
11.05.2020  02:00  Dopolnjeno: 18.05.2020 13:34
Samo tehnologija nas ne bo zaščitila, zaščitimo se lahko le sami z varno uporabo interneta
Pazljivo na spletu – kibernetskih napadov je vedno več!
Foto: Getty Images/iStockphoto

So z vami stopili v stik posamezniki, ki trdijo, da so člani dobrodelnih organizacij ali Svetovne zdravstvene organizacije, in prosijo za donacije? Ste naročili medicinske maske, vendar jih niste prejeli? Previdno na spletu, dano situacijo namreč spretno izkoriščajo spletni goljufi.

Virusi namesto zdravstvenih nasvetov

Epidemija koronavirusa je, kot sporoča, Svetovna zdravstvena organizacija, povzročila infodemijo, v kateri so ljudje dnevno obkroženi s pravimi in lažnimi informacijami, med katerimi je vedno težje ločiti. Spletni goljufi to izkoriščajo ter v imenu Svetovne zdravstvene organizacije ali ministrstev pošiljajo zdravstvene nasvete, ki so v resnici škodljiva elektronska pošta, ki vsebuje računalniške viruse.

Na srečo obstajajo načini, kako se lahko zavarujemo pred morebitnimi napadi. Osnova za varno uporabo računalnika sta seveda požarni zid in antivirusni program, ki ga redno posodabljate. Vendar nas samo tehnologija ne bo zaščitila, zaščitimo se lahko le sami z varno uporabo interneta.

Ne odpirajte sumljivih elektronskih sporočil

Pomembno je, da znamo ločiti med neškodljivo in škodljivo pošto. Škodljivo je pogosto moč prepoznati po slabši slovnici, nekoliko agresivnem tonu pisanja in pomanjkanju širšega konteksta v sami prošnji. Nikakor ne odpirajte sumljivih priponk v e-sporočilih, ki bi pod pretvezo nujnih novic zahtevale vaše ukrepanje. Ne odgovarjajte na sporočila, ki od vas zahtevajo osebne ter finančne podatke. Spletne pošte, ki je niso posredovali uradni viri, ne posredujte dalje, ampak jo dodajte na seznam nezaželene pošte ali jo blokirajte.

Previdno pri uporabi družbenih omrežij

Ljudje velikokrat pozabijo, da je lahko na drugi strani ekrana kdorkoli, zato je prvo pravilo zagotovo: nikar ne zaupajte vaših osebnih ali finančnih podatkov neznancem. Previdnost velja tudi pri objavah na spletu – kar je enkrat na internetu, tam namreč ostane za vedno. Za določene informacije, kot so domač naslov, telefonska številka, bančni podatki ter kopije osebnih dokumentov, velja, da jih ni nikoli pametno objaviti.

Kako se zavarovati pri delu od doma?

S svojimi sodelavci, strankami in ostalimi komunicirajte na preverljiv način – po telefonu ali videoklicu. Če od svojih sodelavcev ali tehnične službe prejmete sumljivo sporočilo, preverite, ali so ga res poslali oni. Vaša službena omrežja naj bodo redno posodobljena in zaščitena. Ne pozabite na ustvarjanje varnostnih kopij, naprave pa naj ne bodo dostopne drugim družinskim članom, zlasti ne otrokom.

Najmlajši so še posebej ranljivi, zato so pri Telemachu lani začeli izvajati program Varna raba interneta, kjer otroke v slovenskih osnovnih šolah na interaktivnih delavnicah učijo o nevarnostih spleta. Ob družbeno odgovornih aktivnostih se lahko Telemach pohvali tudi s certifikatom za najboljše omrežje po uporabniški izkušnji. Dolgoročen razvoj mobilnega in fiksnega omrežja, naložbe v infrastrukturo in tehnologijo mu omogočajo tudi lažjo prilagoditev nepričakovanim razmeram. Obenem pa to za uporabnika predstavlja stabilnost in zanesljivost storitve, ki jo uporablja.

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci