Oglasno sporočilo

Delo od doma postaja nova realnost – katera orodja podjetja potrebujejo?

Čas branja: 2 min
05.05.2020  09:05
Pravijo, da so svetovne krize katalizator sprememb v družbi. Tako smo tudi sedaj soočeni z vprašanjem: ali je naš način opravljanja dela optimalen za čase v katerih živimo? Bi lahko delo od doma postalo nova realnost, če ne za večino pa vsaj za del prebivalstva?
Delo od doma postaja nova realnost – katera orodja podjetja potrebujejo?

To, kar za nekatere v teh dneh predstavlja le »začasno delo od doma« se zna spreobrniti v dolgoročen način izvajanja dela.

Spremeniti moramo miselnost

Če hočemo resnično ponotranjiti kulturo dela od doma, morajo tako posamezniki, kot tudi podjetje sprejeti to idejo. Tu ne gre več le za posameznikove sposobnosti uporabe digitalnih orodij in njihove samodiscipline pri delu od doma, tu gre za celoten aspekt organizacije podjetja. Digitalna orodja obstajajo. Želja, da se delo od doma uvede v več podjetij tudi. Ko se to dvoje tudi strukturno in celostno uredi tako z pravnega, kot z komunikacijska in tehnološkega vidika pa lahko podjetju uvedemo »delo od doma« kot stalno prakso.

Bo vaše podjetje nemoteno poslovalo, če zaposlenih ne bo na delovnem mestu?

Poslovni informacijski sistem, ki deluje v oblaku to omogoča. Podatki se stekajo v eno centralno točko, dostopov do njih pa je lahko toliko, kolikor jih potrebujete.. V kolikor torej poteka delo od doma, lahko zaposleni brez težav pregledujejo izdane račune, naročilnice, zalogo itd., brez da bi zapustili svoj dom. S pomočjo poslovnega programa, ki deluje v oblaku, je pregled nad poslovanjem vsak trenutek dostopen na klik, kar vam omogoča veliko mero fleksibilnosti. Izmenjava dokumentov pa poteka varno in enostavno.

Ste pripravljeni na POPOLNOMA digitalno poslovanje?

Če je poslovni program »možgan« podjetja, so dokumenti in informacije njegova kri, ki mora ves čas krožiti, da lahko celotno »telo« oz. podjetje deluje normalno. V primeru digitaliziranega, brezpapirnega poslovanja morajo med vsemi vpletenimi členi pretekati po digitalnih kanalih, ki se stekajo v poslovni informacijski sistem podjetja.

Dejstvo je, da brez vzpostavljenega sistema za avtomatizacijo, upravljanje in organizacijo dokumentov, informacij v teh dokumentih ne boste mogli v celoti izkoristiti. Pri organizaciji dokumentov, ki so prej krožili po podjetju v fizični obliki, zdaj pa se ti nahajajo v elektronski obliki, nam je v veliko pomoč storitev eDokumentacija oz. dokumentni sistem, ki to omogoča.

Še več, v kolikor bi želeli fizične dokumente pretvoriti v elektronsko obliko, vam tudi v tem primeru tehnologija znatno olajša delo – storitev eKnjižbe omogoča, da s tehnologijo OCR (optično prepoznavanje znakov) program prebere dokument in ga pretvori v elektronsko obliko. V takšni obliki pa odpadejo vse komplikacije povezane s pretipkavanjem, prenašanjem dokumenta od osebe A do osebe B, pošiljanje po pošti itd.

Kaj prinaša nova digitalna kultura dela?

Se razume, da stika med ljudmi ni mogoče popolnoma odpraviti, mogoče pa je preobraziti način poslovanja v podjetju v duhu digitalizacije. Tehnološke rešite obstajajo in to omogočajo.

Vprašanje pa je, ali jih vaše podjetje uporablja. Je vaša poslovna infrastruktura pripravljena? Ali vaš poslovni informacijski sistem to omogoča in ali imate ustaljene delovne procese ter prakse, po katerih lahko delo nemoteno teče, tudi če niste fizično prisotni v pisarni.

Ohranjanje statusa quo v dobi digitalizacije ni več opcija. Prilagoditi in sprejeti nov način dela in digitalne načine poslovanja sta edina smiselna odločitev.

Ste pripravljeni, da delo od doma in digitalizacija postaneta vaš vsakdan?

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci