Nemčija zaradi korone zaustavila insolvenčne postopke. V Sloveniji še vedno ni moratorija na stečaje in prisilke

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
koronavirus   dodaj
Emmanuel Macron dodaj
 
Čas branja: 2 min
21.03.2020  08:38  Dopolnjeno: 23.03.2020 10:11
Čeprav so sodišča zaradi koronavirusa zaprta, niso zaprta za stečaje in insolvenčne postopke. Po trenutni odredbi o začasnem zaprtju sodišč so stečaji še vedno nujne zadeve. Mogoče je vlagati tudi nove stečaje. Podjetja pa skoraj brez prihodkov. Država pa brez predloga za splošen moratorij na stečaje in prisilke.
Nemčija zaradi korone zaustavila insolvenčne postopke. V Sloveniji še vedno ni moratorija na stečaje in prisilke

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
koronavirus   dodaj
Emmanuel Macron dodaj

Evropske države tako rekoč pišejo bianco čeke za pomoč podjetjem, posebej mikro in malim podjetjem ter samostojnim podjetnikom. Ne nekatera, ampak glavnina takih podjetij – gostilne, frizerji, pedikerji, zidarji, gradbeniki, hoteli, trgovci, ki ne prodajajo hrane – je zaradi izrednih ukrepov evropskih držav v povezavi s korono ostala brez prihodkov, drugim pa so se prihodki zmanjšali za polovico ali celo za tri četrtine.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v nagovoru državljanom jasno povedal: »Nobeno francosko podjetje – ne glede na velikost – ne bo izpostavljeno tveganju bankrota.«

Nemčija se je že 16. marca odločila za moratorij na insolvenčne postopke. Kot so povedali predstavniki države, Nemčija daje veliko finančnih pomoči, da bi podjetja preživela. Vendar Nemčija tudi ve, da ni nujno, da bo ta pomoč do podjetij prišla dovolj kmalu, da jih bo rešila pred insolventnostjo in nujnimi postopki, ki jih morajo uprave ob insolventnosti speljati. Zato so podaljšali roke in dali moratorij na nujna in hitra prestrukturiranja vsaj do 30. septembra 2020. Ni pa nemogoče, da moratorija ne bodo podaljšali tudi v prihodnje leto, če se bo izkazalo, da je to potrebno.

V Sloveniji so stvari drugačne. Pustimo v tem besedilu ob strani, koliko načrtovani slovenski ukrepi pomoči rešujejo likvidnost podjetij. Opozorimo samo na to, da ta država nima formalnega moratorija na stečajne oziroma insolvenčne postopke.

Sodišča so sicer res zaprta zaradi izrednih razmer koronavirusa. Vendar so zaprta po sistemu sodnih počitnic. Odredba, ki jo je po predlogu ministrice za pravosodje podpisal predsednik vrhovnega sodišča, stečaje še vedno določa kot nujne zadeve.

Osma točka odredbe, ki je še vedno objavljena na spletni strani sodišča, tako jasno pravi – zadeve prisilne poravnave in stečaja se štejejo za nujne zadeve. Predpisano je le, da v postopkih zaradi insolventnosti sodišča ne razpisujejo javnih dražb in drugih opravil, ki zahtevajo osebne stike upraviteljev.

Za nujne zadeve – kar stečaji so – velja, da gredo naprej, kot če bi bila sodišča odprta in kot če ne bilo zdravstvene in za stečaje posebej pomembno gospodarske krize s koronavirusom. Vsi razpisani naroki v nujnih zadevah se ne prekličejo, procesni roki tečejo, vročajo se tudi sodna pisanja. Odredba namreč določa, da se naroki prekličejo, da procesni roki ne tečejo in da se sodna pisanja ne vročajo – le za nenujne zadeve.

Moratorij na stečaje ni sodna, ampak politična odločitev

Dobili smo sicer zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni. Vendar tudi po tem velja, da mora, denimo, zavarovanja, menične in čekovne proteste ter menične tožbe, zadeve prisilne poravnave in stečaja izmed nujnih zadev, za katere roki ne tečejo, izvzeti predsednik VSRS z odredbo. In to seveda lahko stori, če se – pa ne predsednik, ampak politika – tako odloči. Moratorij na stečaje in prisilke - splošen in ta okviru zaprtih sodišč - ni pravosodna, ampak politična odločitev.

Tako ni potrebna samo takojšnja nova odredba sodišča, da stečaji niso nujne zadeve, ampak tudi politični moratorij na stečaje in prisilke, dokler državna pomoč ne pride do podjetij in dokler gospodarstvo ne začne razmeroma normalno delovati. Pametno bi bilo vsaj slediti ali pa stečaje in insolvenčne postopke zaradi korone omejiti še bolj kot so to storili v Nemčji - in podjetjem poleg denarja dati še čas.

Smo v zanki

Podjetja so zaprta, nimajo naročil, podjetja ne morejo plačevati, problem likvidnosti se bo ob dlje trajajoči krizi izkazal v insolventnosti. Če je podjetje insolventno, je v skladu z zakonodajo direktor odgovoren, če pravočasno ne odpravi insolventnosti ali predlaga stečaj. Poplava stečajev in poplava brezposelnih pa je seveda zadnje, kar bi si država in ljudje želeli, kar bi bilo ekonomsko in socialno varno.

Že danes so problem neplačani računi, čez nekaj mesecev bo teh še več. Čez nekaj mesecev bodo problem neplačane najemnine. Čez nekaj mesecev znajo biti - pa če si vsi želimo drugače - problem neplačane plače. Kdo v Sloveniji razmišlja in ali se sploh razmišlja o moratoriju na stečaje in insolvenčne postopke?


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci