Koronavirus: kaj še bremeni podjetja? Kuponi CO2, akontacije davka od dobička, DDV

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
koronavirus   dodaj
 
Čas branja: 1 min
17.03.2020  14:04  Dopolnjeno: 17.03.2020 14:40
Koronavirus: kaj še bremeni podjetja? Kuponi CO2, akontacije davka od dobička, DDV
Foto: DREAMSTIME

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
koronavirus   dodaj

Včeraj smo vas v članku z naslovom Ali moram plačati davke in prispevke povabili, da nam sporočite in javnost ter državo opozorite, katere rešitve bi bile še koristne za zmanjšanje gospodarske škode koronavirusa in za razbremenitev gospodarstva, ki je čez noč v veliki meri ostalo brez ali pa s hudo manjšimi prihodki.

Dobili smo že prve pobude.

  • Oprostitev plačevanja emisijskih kuponov: to ne pomeni, da bi kar ukinili CO2 oziroma emisijske kupone, temveč da bi gospodarstvo te obveznosti odrešili za določeno obdobje, morda za leto 2020. Kuponi so obremenitev za večji del industrije - cementarne in drugo proizvodnjo gradbenih materialov, energetiko, jeklarne in druge panoge, ki dajejo delovna mesta za pomembno število ljudi. Res je, da bo poraba manjša zaradi predvidoma nižje proizvodnje, kljub temu pa bi oprostitev plačila ali zastonj kuponi razbremenili velike zaposlovalce.
  • Oprostitev akontacij za davek od dobička: Davčni zavezanec plačuje akontacijo davka v tekočem letu v mesečnih ali trimesečnih obrokih sorazmerno z višino davčne osnove po zadnjem obračunu davka. Mesečni obroki akontacije zapadejo v plačilo vsakega zadnjega v mesecu, plačani pa morajo biti v desetih dneh od zapadlosti. Trimesečni obroki akontacije zapadejo v plačilo vsakega zadnjega v trimesečju, plačani pa morajo biti v desetih dneh od zapadlosti. Dodatno, davčni zavezanec predloži davčnemu organu davčni obračun do 31. marca tekočega leta za preteklo leto, skupinski davčni obračun pa do 15. aprila tekočega leta za preteklo leto. Tudi ti roki so v teh razmerah obremenitev za podjetja. Razliko med plačano akontacijo in obračunanim davkom plačati v roku 30 dni od predložitve davčnega obračuna. Koliko bo dobičkov letos , je itak vprašanje, oprostitev plačevanja akontacije DDPO pa bi pomenila likvidnostno razbremenitev.
  • Je čas za obuditev ideje plačevanja DDV po plačani realizaciji? DDV se v glavnini plačuje po fakturirani realizaciji, plačevanje po plačani realizaciji pa je za premostitev likvidnostnih težav. Ob veliki plačilni nedisciplini je plačevanje vnaprej seveda problematično. Zato podjetja že sprašujejo, ali bi bilo pametno uvesti plačevanje DDV res po samo plačani realizaciji.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci