Janša obljublja nove ukrepe, Počivalšek pa nove maske

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
17.03.2020  14:01  Dopolnjeno: 17.03.2020 14:07
Gospodarski minister do ponedeljka obljublja 5,5 milijona zaščitnih mask
Janša obljublja nove ukrepe, Počivalšek pa nove maske
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Trenutne prioritete vlade so: zaščititi najranljivejše skupine, kljub zastojem v javnem življenju poskrbeti za blagovne in ostale rezerve, nadomestiti pomanjkanje opreme, poskrbeti za socialno varnost, javni sektor mora ostati v kondiciji, zato bo vlada sprejemala dodatne ukrepe, je na seji sveta za nacionalno varnost dejal premier Janez Janša.

Pravi še, da bo po epidemiji svet drugačen, pravila bodo drugačna. »Žal smo nevarnost pričakali delno pripravljeni, res je, da nekaterih stvari ni možno predvideti, se pa lahko učimo od napak drugih,« je na seji povedal Janša in dodal: »V zadnjih treh dneh je bilo sprejetih vrsto ukrepov za katere se ponavadi potrebuje dneve, tedne ali mesece, ti pa se bodo dopolnjevali,« pojasnjuje.

Vlada bo v naslednjih dneh ukrepe stopnjevala. »Vsega se z zakoni ne da urediti, to kako bomo omejili širjenje koronavirusa se moramo zavedati tudi sami.«

Pošljite vladi predloge

Državni zbor bo deloval pospešeno. Dogovorili so se, da bodo v prvem koraku sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi (ukrepi, ki so že predstavljeni) in v drugem koraku zakonodajni paket s katerim se bodo v DZ strateško soočali z nekaterimi izzivi (krovni proti krizni zakon, ta še ni pripravljen pravi Janša). »Predloge lahko pošljete na elektronski naslov vlade, kjer jih bodo preučili,« dodaja Janša. Poziv se nanaša na znanstvenike in strokovnjake.

Dodajmo sicer, da smo vas včeraj v članku z naslovom Ali moram plačati davke in prispevke povabili, da nam sporočite in javnost ter državo opozorite, katere rešitve bi bile še koristne za zmanjšanje gospodarske škode koronavirusa in za razbremenitev gospodarstva, ki je čez noč v veliki meri ostalo brez ali pa s hudo manjšimi prihodki.

Sicer pa smo tudi mi že večkrat pozvali, naj vlada več naredi pri davkih in prispevkih. Odlog ne bo dovolj - potreben je odpis.

Počivalšek obljublja 5,5 milijona mask

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ponovno poudaril, da imamo v Sloveniji dovolj blagovnih rezerv in, da oskrba po trgovinah ne bo motena. V naslednjih dveh, treh dneh bodo zagotovili dovolj zaščitnih mask, skupno bodo dobavili 5,5 milijona mask, najkasneje do ponedeljka. Teh bo dovolj tudi za gospodarske subjekte. V nadaljevanju je tudi povedal, da so v zaključni fazi pri pripravi interventnega zakona, ki ga dopolnjujejo tudi za samostojne podjetnike, sprejet bo v tem tednu. »Gre za prizadevanja za likvidnost, s katero bomo poskušali prek SID banke in podjetniškega sklada servisirat tudi samostojne podjetnike,« pojasnjuje. V tem trenutku pa tečejo dogovori o tem, da bo prišlo do ukrepa s katerim bodo podaljšali vse bančne obveznosti podjetjem in fizičnim osebam.

Izredna seja je predvidena za četrtek, je pa za danes predvidena še ena novinarska konferenca ob 16 uri, kjer bodo podrobneje predstavili ukrepe.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci