Kako veste, ali vas v prsih boli zaradi paničnega napada ali korone?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
zdravje   dodaj
koronavirus   dodaj
ljudje   dodaj
Gordana Kalan... dodaj
 

 

Čas branja: 3 min
17.03.2020  09:16  Dopolnjeno: 17.03.2020 10:16
Gordana Kalan Živčec, specialistka urgentne medicine in družinske medicine, je pripravila nekaj odgovorov na vprašanja, kako ločiti virus od drugih zdravstvenih težav
Kako veste, ali vas v prsih boli zaradi paničnega napada ali korone?
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  
zdravje   dodaj
koronavirus   dodaj
ljudje   dodaj
Gordana Kalan Živčec dodaj

1. Kako človek ve, da ga v prsih boli zaradi strahu in ne zaradi virusa?

Ljudje sprašujejo, kako naj vedo, ali jih v prsih sploh boli, kar je eden od znakov okužbe s koronavirusom. Prvo pravilo je: če ne veste, da vas v prsih boli, potem vas ne boli. Ko vas bo bolelo, vas bo konkretno bolelo.

Kako pa ločite, ali vas boli od napada panike ali od bolezni pljuč, torej bolj zapletene oblike korone? Dihanje ne boli. Oteženo dihanje, kratko sapo, imate lahko od več stvari: težava so lahko pljuča, srce ali strah.

Lahko boli prsna mrena (plevra), kar je povezano z dihanjem, vendar je temu običajno pridružen še kakšen simptom, vsaj kašelj in/ali izmeček, povišana telesna temperatura.

Občutek »pomanjkanja zraka« pa je zelo oseben in ga hitro lahko preverimo. Ko lahko izgovorimo cele stavke, ne potrebujemo pomoči pomožnih dihalnih mišic, nam ne piska v prsnem košu, je dihanje primerno. Pri hitrem, pospešenem, plitkem dihanju, ko »lovimo« zrak, dihanje samo poslabšujemo. Panične občutke še dodatno okrepimo, začnemo zaznavati mravljince po rokah, nogah, kar vrti se nam. To je panika in ni virus. Treba je upočasniti dihanje, vdih na nos, izdih lahko na usta, ne več kot 12- do 15-krat na minuto, kar pomeni vdih vsake štiri do šest sekund, počasi.

Pri pravem oteženem dihanju dejansko potrebujemo kar »odmor« v stavku, vdih, da lahko stavek dokončamo. Kašelj, ki je dražeč, lahko tudi boleč, je povezan z vnetnim procesom večjih bronhijev, ne nujno s pljučnico.

Že oteženo dihanje, tiščanje v prsih zaradi srčnega popuščanja se poslabša ob naporu, denimo hoji po stopnicah ali ko se uležemo na nizko ležišče. Otečene so tudi noge, ki prek noči nekoliko uplahnejo in so potem zvečer vnovič bolj otečene. Takšni bolniki potrebujejo popolno osamitev, ker je nova okužba zanje resnično smrtno nevarna.

2. Kako se loči kašelj zaradi alergije od kašlja zaradi virusa?

Pokašljevanje, lahko tudi cele salve kašlja ob draženju v žrelu, brez vročine in tudi brez bolečin ob kašlju je najpogosteje povezano z alergijami. Lahko tudi z refluksom želodčne kisline. Ko nam teče vodeno iz nosu, teče tudi zadaj v žrelo in to nas draži h kašlju. Dražeč kašelj te vrste ublažimo z zdravili proti alergiji in tudi zdravili, ki kašelj pomirjajo in so v prosti prodaji v lekarni.

Pri virusnih okužbah se pridruži zelo podobnim simptomom tudi vročina, včasih bolečina za prsnico, ki se okrepi ob kašlju.

3. Kaj, če kašljate že od decembra?

Dolgotrajni kašlji niso povezani z akutnimi okužbami, razloge je treba iskati drugje.

Ste kadilec ali ste v bližnjem stiku s kadilcem? Imate znano alergijo na lesko, pelode? Se kašelj pojavi ponoči, pred jutrom in imate ob tem še pekoče žrelo? To zadnje je povezano z refluksom kisline iz želodca. Opustite uživanje tekočine uro pred spanjem. Po obroku ne pojdite takoj spat, sedite ali pojdite na sprehod.

4. Zakaj je prvo merilo, da ste morda resno bolni – vročina?

Naravni odziv organizma na infekcijo je povezan z vročino, povišanjem telesne temperature, ki je virusi ne »prenašajo« dobro. Ob tem so otroci veliko bolj »odzivni«, saj jim telesna temperatura hitro naraste do visokih vrednosti. Mimogrede, več kot 38,5 stopinje Celzija je meja, nad katero vročino začnemo zniževati. Sama vrednost telesne temperature ne govori toliko o resnosti bolezni, je pa med prvimi merili glede tega, da gre za infektivno stanje.

5. Koliko si z blažjimi simptomi – ko ljudje niso testirani in ne vedo, kaj jim je – lahko privoščimo gibanja in napora?

Človek, ki je zdrav, ki ni utrujen, ki se dobro počuti, ki ga ne bolijo mišice in celo telo, ima potrebo po gibanju. Vendar v razmerah epidemije to gibanje izvajamo sami, brez družbe. Ne v parkih, kjer je polno ljudi, ne na igriščih, ne pri skupinskih športih, ne na polnih trim stezah, stadionih, orodjih, ki se jih dotika veliko ljudi. Na polju, v gozdu – brez srečevanja in druženja z drugimi ljudmi.

Nisem verjela, da bom kadarkoli svetovala družabne stike prek družbenih omrežij, videoklicev. Zdaj je to res edina varna oblika druženja.

Ko pa se počutimo utrujeno, telo potrebuje počitek. Z dobro hidracijo organizma. Ob redni prehrani in počitku dobi telo potrebno energijo za regeneracijo. In priložnost ozdraveti.

6. Zakaj šnops ne pomaga, ne če ga pijete ne če se z njim polivate?

Popiti alkohol nima nobenega preventivnega učinka pri preprečevanju ali zdravljenju okužbe. Poleg z boleznijo se mora telo bojevati še z alkoholom. Alkohol v trenutku dehidrira, dolgoročno škoduje. Če pijete sami, ste na pragu resnejših težav, če že ne prek te meje. V nekroničnih primerih alkohol pomeni druženje in družabne stike. Tega zdaj nočete in je v trenutnih okoliščinah nevarno.

Vraže, domača zdravila, alternativni pristopi vam ne proti gripi ne proti drugim virusom ne bodo pomagali. Ampak da v zelo resnih razmerah vendar ne pozabimo na lokalne navade, šale, legende: če vas moti, ko morate po nujnih opravkih, pa vam drugi ljudje še vedno stojijo za vratom, poskusite s česnom – morda vsiljivce to odžene tri metre stran. To je še eno opozorilo, da stojte nekaj metrov od drugega človeka.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

 

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci