Delo: Rochevo zdravilo tudi za naše bolnike s koronavirusom?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
zdravila   dodaj
koronavirus   dodaj
Roche dodaj
Roche Slovenija dodaj
Matija Tomšič dodaj
 

 

Čas branja: 2 min
17.03.2020  08:46  Dopolnjeno: 17.03.2020 08:47
Delo: Rochevo zdravilo tudi za naše bolnike s koronavirusom?
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  
zdravila   dodaj
koronavirus   dodaj
Roche dodaj
Roche Slovenija dodaj
Matija Tomšič dodaj

Farmacevtska družba Roche je potrdila, da trenutno potekajo pogovori za uporabo zdravila tocilizumab v Sloveniji, poroča Delo. Zdravilo se je uspešno izkazalo v boju proti obojestranski intersticijski pljučnici, ki jo povzroča novi koronavirus, sicer pa ga uporabljajo proti revmatoidnemu artritisu. To je le eno od obstoječih zdravil za druge bolezni, ki ga po svetu testirajo tudi za uporabo pri težkih bolnikih s koronavirusom sars-cov-2.

"Z lokalnim regulatornim organom, zdravstvenimi ustanovami in zdravniki smo v pogovorih glede možnosti, da bi zdravilo tocilizumab zagotovili za slovenske bolnike, ki ga potrebujejo," so navedli v Roche Slovenija. Pri tem so poudarili, da trenutno še ni objavljenih trdnih dokazov iz kliničnih preskušanj glede varnosti in učinkovitosti pri zdravljenju bolezni covid-19. Poleg tega še noben zdravstveni organ ni odobril zdravila za to indikacijo, so še navedli.

V Italiji preizkušajo Rochevo zdravilo na 50 zbolelih za covid-19, na prvih bolniki se je izkazalo za učinkovito, za bolj verodostojne rezultate pa bo treba počakati vsaj en teden. Učinkovitost zdravila so sicer ugotovili že kitajski zdravniki. Roche naj bi bolnišnicam v Italiji že zagotovil 600 terapij s tocilizumabom.

Revmatolog in predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana Matija Tomšič je za Delo pojasnil, da novi koronavirus pri bolezni covid-19 na pljučih sproži tako imenovano citokinsko reakcijo - citokini so drobne molekule, ki se sprožajo pri komunikaciji med celicami. Zdravilo tocilizumab polovi te molekule in tako prepreči, da se ne sproži burna reakcija na pljučih, ko pride do zalitja pljučnih mešičkov, saj to vodi v smrt bolnika.

To torej ni protivirusno zdravilo, to je zdravilo za druge indikacije, ki pa pacientom, ki so intubirani oziroma na ventilatorju, pomaga izboljšati dihanje, piše Corriere della Sera.

Dodajmo, da se v svetu in pri nas zdravilo prodaja pod imenom RoActemra, sodi med zdravila za zaviranje imunske odzivnosti oziroma za zaviranje interlevkinov. Odobreno je le za zdravljenje revmatoidnega artritisa ter juvenilnega idiopatskega poliartritisa in razširjenega oligoartritisa. Nekaterim bolnikom s temi boleznimi ga lahko predpišejo revmatologi, zdravstvena zavarovalnica ga financira revmatološkim in internim oddelkom UKC Ljubljana in Maribor in še šestim splošnim bolnišnicam. Koliko zdravila imajo na zalogi, oziroma bi ga lahko dobili, ni znano.

Prav tako tudi ni znano, ali bo Roche tudi pri nas, tako kot v Italiji, ponudil to zdravilo - v primeru bolnikov s koronavirusom - v sočutno uporabo, torej brezplačno.

Za odobrene indikacije je sicer najvišja dovoljena cena ene 20-mililitrske viale pri nas trenutno 532,83 evra, cena škatle s štirimi napolnjenimi injekcijskimi brizgami pa 808,88 evra, izhaja iz Centralne baze zdravil.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

 

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci