Oglasno sporočilo

Ogrevalno – prezračevalni sistem »4 v 1«

Čas branja: 3 min
19.03.2020  06:00
Ogrevalno – prezračevalni sistem »4 v 1«

Premium rešitev za nizkoenergijske in pasivne hiše

Pri gradnji nizkoenergijskih in pasivnih hiš poskušamo s kakovostno gradnjo, debelo izolacijo in večslojnimi okni čim bolj preprečiti toplotne izgube. A na drugi strani s tem otežimo naravno izmenjavo zraka, ki preprečuje nastanek vlage in plesni, hkrati pa se v prostorih začne nabirati ogljikov dioksid. Nemški proizvajalec Stiebel Eltron je zato razvil novo serijo naprav LWZ, ki v novogradnjah omogoča tako zdravo in prijetno bivalno klimo kot nizko porabo energije.

Ena naprava – štiri funkcije

Kompaktni ogrevalno-prezračevalni sistem LWZ 5/8 CS Premium učinkovito opravlja štiri različne funkcije: ogrevanje prostorov, centralno prezračevanje, pripravo tople sanitarne vode ter hlajenje prostorov v poletnih dneh. Naprava je idealna izbira za nizkoenergijske in pasivne objekte, velike do približno 260 kvadratnih metrov, ki imajo vgrajeno nizkotemperaturno ogrevanje do 35 stopinj Celzija.

Srce naprave je toplotna črpalka zrak-voda

Hišo ogreva vgrajena toplotna črpalka zrak-voda, ki tudi pri nizkih zunanjih temperaturah dosega visoke ogrevalne vrednosti. Sodoben centralni prezračevalni sistem ohranja visoko kakovost zraka in zadrži toploto v hiši. Izkoristi do 90 odstotkov toplote, ki bi se drugače izgubila skozi odprta okna.

Del toplote zunanjega zraka se izkoristi za pripravo tople sanitarne vode, pri čemer 235-litrski grelnik sanitarne vode zadosti vsem potrebam tudi petčlanske družine. Naprava ima vgrajeno tudi funkcijo energetsko učinkovitega hlajenja.

Naprava je v celoti nameščena v hiši

Ogrevalno-prezračevalni sistem LWZ 5/8 CS Premium je nameščen v notranjosti hiše, kjer zavzame vsega 1,6 kvadratnega metra in nima zunanje enote. Zunaj hiše torej ni naprave, vrt ostaja nedotaknjen, naprava ne moti ne vas ne vaših sosedov. Zrak zajema in izpihuje prek dovodnih oziroma odvodnih cevi, napeljanih do rešetk na fasadi, zelo dobra izolacija pa omogoča izredno tiho delovanje sistema v hiši.

Tehnologija, ki zmore več

Vrhunska zasnova kompaktne naprave deluje učinkovito in elegantno kot noben drug model. Gre za edinstven dosežek, ustvarjen z inteligentno uporabo inverterske tehnologije. Naprava dosega izjemno energijsko učinkovitost, saj pri temperaturah predtoka 55 in 35 stopinj Celzija dosega razred energijske učinkovitosti A++. Ob vgradnji lahko investitor dobi do tri tisoč evrov nepovratnih sredstev Eko sklada.

Kombiniramo jo lahko s solarnimi ali fotonapetostnimi sistemi

Z nadgradnjo sistema s sprejemniki sončne energije se izkorišča toplota solarne energije za pripravo tople sanitarne vode in podporo ogrevanju objekta. S tem se stroški porabe energije še znižajo. Če napravo povežemo s fotonapetostno napeljavo, pa lahko postanete neodvisni od naraščujočih cen energije. Sistem upravlja intuitivna enota s preglednim besedilnim zaslonom, ki je nameščena v bivalnem prostoru.

Praktičen primer

V leta 2012 zgrajeno nizkoenergijsko montažno hišo je lastnik vgradil starejši model ogrevalno -prezračevalnega sistema Stiebel Eltron LWZ 404 Sol set. Vgrajeni sistem ogreva in hladi 230 kvadratnih metrov površine, pripravi toplo vodo ter poskrbi za energijsko učinkovito zračenje prostorov z vnovično uporabo toplote odpadnega zraka. Centralna prezračevalna naprava, ki je vgrajena v napravi, dovaja sveži zrak v prostore za visoko bivanjsko udobje z optimalno kakovostjo zraka.

V hiši s talnim ogrevanjem in hlajenjem je pozimi nastavljena temperatura na 22, poleti pa 24 stopinj. Skupna poraba za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje ter pripravo tople sanitarne vode za štiri družinske člane v osmih letih ni presegla 600 evrov na leto.

Odlična odločitev!

»Med gradnjo montažne nizkoenergijske hiše so mi vsi svetovali vgradnjo toplotne črpalke ter prezračevalnega sistema. Po premisleku sem se odločil za oboje. Hiša je postavljena na majhni parceli in ko smo od zadovoljnih uporabnikov slišali za sistem Stiebel Eltron LWZ 404 Sol set, je bila rešitev jasna. Ta naprava stoji v hiši in v enem ohišju združuje vse za pripravo tople vode ter ogrevanje, hlajenje in prezračevanje hiše. Po dobrih osmih letih bivanja v hiši ocenjujem, da je bila odločitev o vgradnji sistema Stiebel Eltron več kot odlična! Stroški za pripravo tople vode, ogrevanje, hlajenje in prezračevanje celotne hiše so smešno nizki, bivanje v hiši pa je resnično prijetno« je izjavil lastnik

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci