Oglasno sporočilo

Koronavirus stresel finančne trge + brezplačni vodnik

Čas branja: 3 min
18.03.2020  06:00
Koronavirus stresel finančne trge + brezplačni vodnik

Koronavirus pretresa velike svetovne borze, vlagatelji ocenjujejo vpliv in dolžino te krize. Kitajska, najbolj ranljivo gospodarstvo, ni edina, ki čuti posledice.

Fortrade je za vse, ki jih zanima trgovanje na svetovnem borznem trgu (finančne pogodbe na razliko – CFD) in ki želijo vedeti več, pripravil brezplačen priročnik »Korak za korakom: kako trgovati«. Vodnik je prilagojen vsem ravnem znanja in si ga lahko prenesete prek spodnje povezave.

Brezplačni vodnik »Korak za korakom: kako trgovati« si prenesite tukaj.

Ameriška borza je še vedno blizu rekordno visokih mej. V takih razmerah vlagatelji potrebujejo zelo malo časa, da postanejo živčni, zato smo bili v zadnjih dneh priča zniževanju cen delnic. Borzni indeks Dow Jones je 31. januarja izgubil več kot 600 točk, kar je zaznamovalo največji upad cen delnic na Wall Streetu v zadnjih šestih mesecih. V tem obdobju so podjetja, kot so Walt Disney, Starbucks, Lufthansa, British Airways in Apple, sporočila, da zapirajo svoje prodajalne, začasno prekinjajo potovanja in drugače zmanjšujejo svoje delovanje na območjih, ki jih je prizadel virus. Na londonski borzi sta Rio Tinto in Glencore med največjimi poraženci zaradi strahov, da lahko povpraševanje po kovinah in mineralih na Kitajskem upade.

Brezplačni vodnik »Korak za korakom: kako trgovati« si prenesite tukaj.

S šanghajske borze, ki se je odprla pozno po praznovanju lunarnega novega leta, je bilo izbrisanih skoraj 400 milijard dolarjev. Kitajska nacionalna banka je že vbrizgala dodatnih 1,2 milijarde juanov (več kot 170 milijonov dolarjev) v kitajski bančni sistem, da bi spodbudila gospodarstvo. Posledično se je vrednost juana znižala v primerjavi z drugimi valutami, zlasti z ameriškim dolarjem. Avstralski in novozelandski dolar sta na drugi strani upadla, saj sta gospodarstvi obeh najbolj oddaljenih držav tesno povezani s Kitajsko, ki je njuna največja trgovinska partnerica.

Brezplačni vodnik »Korak za korakom: kako trgovati« si prenesite tukaj.

Medtem se poleg občasnih nihanj cena zlata še vedno približuje najvišjim ravnem od leta 2013. Tržno zlato je tradicionalno prevzelo vlogo finančne oaze, v katero se vlaga v času krize.

Brezplačni vodnik »Korak za korakom: kako trgovati« si prenesite tukaj.

Z višanjem cene zlata pa je cena surove nafte pod velikim pritiskom. Samo nekaj tednov po izbruhu koronavirusa se je povpraševanje po nafti na Kitajskem zmanjšalo za 20 odstotkov zaradi ustavitve poletov, cestnega prometa in proizvodnje. Kitajska je največja svetovna uvoznica nafte, saj porabi 13 na vsakih sto sodov, proizvedenih po vsem svetu. Zmanjšanje kitajske porabe zelo vpliva na svetovno porabo, to pa na velika naftna podjetja.

Brezplačni vodnik »Korak za korakom: kako trgovati« si prenesite tukaj.

Fortrade Ltd. z licenco številka 609970 ima avtorizacijo FCA (Financial Conduct Authority), regulatornega organa Velike Britanije.

CFD so kompleksni instrumenti, ki so zelo tvegani zaradi uporabe finančnega vzvoda. Mali vlagatelji pri trgovanju s temi instrumenti večinoma izgubijo denar, kar kaže 74 odstotkov njihovih računov, na katerih je bila ustvarjena izguba. Zato premislite, ali razumete, kako deluje CFD, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje. Lahko namreč izgubite ves denar, kolikor ga imate na trgovalnem računu. Ti produkti morda ne bodo primerni za vse vlagatelje, zato morate biti prepričani, da ste razumeli tveganja. Priporočamo, da poiščete neodvisen nasvet. To besedilo ni ne ponudba, ne povpraševanje, ne transakcija v zvezi s katerimkoli finančnim instrumentom. Fortrade ne sprejema nikakršne odgovornosti za uporabo teh komentarjev niti za posledice, ki lahko iz tega izhajajo. Glede pravilnosti ali popolnosti teh podatkov ne dajemo nobenega zagotovila, zato vsakdo, kdor se ravna po njih, to dela popolnoma na lastno odgovornost.

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci