Oglasno sporočilo

Koronavirus ne škodi samo zdravju, ampak tudi finančnemu trgu

Čas branja: 2 min
26.02.2020  09:59  Dopolnjeno: 26.02.2020 11:08
Koronavirus ne škodi samo zdravju, ampak tudi finančnemu trgu

Pojav koronavirusa pretresa velike svetovne borze, ko vlagatelji ocenjujejo vpliv in trajanje trenutne zdravstvene krize. Kitajsko najbolj ranljivo gospodarstvo ni edino, ki ima posledice.

Fortrade je za vse, ki jih zanima učenje trgovanja na svetovnem borznem trgu (tako imenovane pogodbe o finančnih razlikah CFD) in ki želijo vedeti več, pripravil brezplačen vodnik Trgovanje na svetovni borzi za začetnike. Vodnik je prilagojen vsem ravnem znanja in ga lahko prenesete prek spodnje povezave.

Brezplačni vodnik Trgovanje na svetovni borzi za začetnike prenesite tukaj.

Ameriška borza je še vedno blizu rekordno visokih mej. V takih razmerah vlagatelji potrebujejo zelo malo časa, da postanejo nervozni, zato smo bili v zadnjih dneh priča upadanju cen delnic. Borzni indeks Dow Jones je 31. januarja izgubil več kot 600 točk, kar je zaznamovalo največji upad cen delnic na Wall Streetu v zadnjih šestih mesecih. V tem obdobju so podjetja, kot so Walt Disney, Starbucks, Lufthansa, British Airways in Apple, sporočila, da zapirajo svoje prodajalne, začasno prekinjajo potovanja in drugače zmanjšujejo svoje delovanje na območjih, ki jih je prizadel virus. Na londonski borzi sta Rio Tinto in Glencore med največjimi poraženci zaradi strahov, da lahko povpraševanje po kovinah in mineralih na Kitajskem upade.

S šanghajske borze, ki se je odprla pozno po praznovanju lunarnega novega leta, je bilo izbrisanih skoraj 400 milijard dolarjev. Kitajska nacionalna banka je že vbrizgala dodatnih 1,2 milijarde juanov (več kot 170 milijonov dolarjev) v kitajski bančni sistem, da bi spodbudila svoje gospodarstvo. Posledično se je juan znižal v primerjavi z drugimi valutami, zlasti v primerjavi z dolarjem. Avstralski in novozelandski dolar sta na drugi strani tudi upadla, saj sta gospodarstva obeh najbolj oddaljenih držav tesno povezana s Kitajsko, ki je njuni največji trgovinski partner.

Brezplačni vodnik Trgovanje na svetovni borzi za začetnike prenesite tukaj.

Medtem se poleg občasnih nihanj cena zlata še vedno približuje najvišjim ravnem od leta 2013. Tržno zlato je tradicionalno prevzelo vlogo finančne oaze, v katero se vlagajo vlagatelji v času krize.

Z višanjem cene zlata pa je cena surove nafte pod velikim pritiskom. Samo nekaj tednov po nastanku koronavirusa se je povpraševanje po nafti na Kitajskem zmanjšalo za 20 odstotkov zaradi ustavitev letalskih poletov, cestnega prometa in proizvodnje. Kitajska je največji svetovni uvoznik nafte, tj. porabi 13 na vsakih 100 sodov, proizvedenih po vsem svetu. Zmanjšanje kitajske porabe zelo vpliva na svetovno porabo, kar vpliva na velika naftna podjetja.

Fortrade Ltd. z licenco številka 609970 ima avtorizacijo FCA (Financial Conduct Authority), regulatornega organa Velike Britanije.

CFD so kompleksni instrumenti, zelo tvegani zaradi uporabe finančnega vzvoda. Mali vlagatelji pri trgovanju s temi instrumenti večinoma izgubijo denar, kar kaže 74 odstotkov njihovih računov, na katerih je bila ustvarjena izguba. Zato premislite, ali razumete, kako deluje CFD, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje. Lahko namreč izgubite ves denar, kolikor ga imate na trgovalnem računu. Ti produkti morda ne bodo primerni za vse vlagatelje, zato morate biti prepričani, da ste razumeli tveganja. Priporočamo, da poiščete neodvisen nasvet. To besedilo ni ne ponudba, ne povpraševanje, ne transakcija v zvezi s katerimkoli finančnim instrumentom. Fortrade ne sprejema nikakršne odgovornosti za uporabo teh komentarjev niti za posledice, ki lahko iz tega izhajajo. Glede pravilnosti ali popolnosti teh podatkov ne dajemo nobenega zagotovila, zato vsakdo, ki se ravna po njih, to dela popolnoma na lastno odgovornost.

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci