Oglasno sporočilo

Čisti računi pri ogrevanju s toplotno črpalko

Čas branja: 2 min
21.02.2020  05:00
Čisti računi pri ogrevanju s toplotno črpalko

Pri stavbah z več posameznimi deli je potrebno stroške ogrevanja deliti na lastnike oziroma uporabnike teh posameznih delov. Načini in zahteve so predpisane v veljavnem Pravilniku o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli (Uradni list RS, št. 82/15 in 61/16).

Včasih je prevladoval koncept skupne kotlovnice z eno skupno kurilno napravo, ki je lahko kotel na gorivo, toplotna postaja daljinskega ogrevanja ali tudi toplotna črpalka. Razvod je v najslabšem primeru izveden enotno in posamezni deli nimajo nadzora nad odjemom toplote. Energija se ne meri in delitev stroškov se lahko izvede z delilniki, ki morajo biti nameščeni na vseh radiatorjih, da se v račun zajame vsa toplota oddana v prostore. Boljše je, če se ustvarjena toplota razdeli in ločeno dovaja v posamezne dele stavbe. Pred vstopom v posamezni del se namesti merilec energije (kalorimeter). Večina izvedb meri pretok ogrevalne vode, temperaturna tipala v dovodu in povratku pa povejo koliko se je voda ohladila zaradi oddaje toplote v posameznem delu stavbe. Računska enota direktno podaja porabljeno energijo. V obeh primerih razvoda imamo precejšnje toplotne izgube na dvižnih vodih in ceveh pred vstopom v posamezni del in te izgube je tudi potrebno zajeti v delitev, čeprav ogrevajo jaške ali stopnišča.

Dean Mavrič, diplomirani inženir strojništva in produktni vodja v družbi Vitanest d.o.o., na osnovi dolgoletnih izkušenj predlaga, da navedene slabosti odpravimo s predelavo etažnih sistemov centralnega ogrevanja in z vgradnjo ločene toplotne črpalke za vsak posamezni del. Za delitev stroškov je dovolj meriti dovedeno električno energijo, kar je najceneje in je običajno že izvedeno. Toplota se po željah in potrebah uporabnika generira v vsakem posameznem delu.

Pri energetski prenovi stavb z več posameznimi deli med drugim skušamo doseči več ciljev:

  • Opuščanje fosilnih goriv
  • Zmanjšanje izgub
  • Možnost regulacije ogrevanja vsakega posameznega dela
  • Točen obračun stroškov ogrevanja
Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

S toplotnimi črpalkami zrak-voda Mitsubishi Electric je obratovalni prihranek zagotovljen, saj so visoko energijsko učinkovite ter delujejo uporabniku in okolju prijazno. Mitsubishi Electric predstavlja nove modele toplotnih črpalk SUZ-SWM ogrevalne moči 4, 6 ali 8 kW, z okolju prijaznim plinom R32. Zaradi teh dveh pomembnih kvalitet, uporabnik lahko prejme subvencijo v skladu z merili pozivov EKO SKLADA.

Toplotna črpalka zrak-voda lahko posamezni del stavbe oskrbi toplotno energijo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Na voljo so tudi reverzibilne izvedbe, ki v kombinaciji z ventilatorskimi konvektorji prevzamejo še hlajenje prostorov. Vse zunanje enote so lahko nameščene na objektu skupaj, zbrane na strehi ali v kletni garaži ali pa nameščene posamično. Lahko pa se vsako namesti na posameznem stanovanjskem ali poslovnem delu, kot na primer balkonu ali fasadi. Do notranjih enot, ki skrbijo za pripravo ogrevalne in sanitarne vode v vsakem posameznem delu, so napeljani samo kabli in cevi s hladilnim sredstvom. Sistem je mogoče enostavno nadzirati tudi na daljavo, prek aplikacije MelCloud.

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci