Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
podjetništvo   dodaj
občine   dodaj
Občina Ajdovščina dodaj
GVIN dodaj
Bisnode dodaj
 
Čas branja: 5 min
19.02.2020  05:00  Dopolnjeno: 22.02.2020 08:51
Finance 25. februarja prihajamo v Ajdovščino, pred tem smo pogledali, kako dobro se živi v Vipavski dolini
Kako dobro se živi v Vipavski dolini
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  
podjetništvo   dodaj
občine   dodaj
Občina Ajdovščina dodaj
GVIN dodaj
Bisnode dodaj

Občina Ajdovščina se po kakovosti življenja med 212 slovenskimi občinami uvršča na 31. mesto, Vipava je na 25. mestu, kaže analiza kolegov z revije Moje finance. Lani je Ajdovščina v primerjavi z letom 2018 napredovala za 12 mest (leta 2018 je bila torej na 43. mestu). Kakovost življenja pa se je izboljšala tudi v občini Vipava, ta je v primerjavi z letom 2018 napredovala za 23 mest (leta 2018 48. mesto).

Kako je šlo preostalim občinam, ki v upravnem pogledu sestavljajo Vipavsko dolino? Občina Nova Gorica se je uvrstila na 23. mesto, Miren - Kostanjevica na isto mesto kot Vipava, 25., Šempeter - Vrtojba na 54. mesto in Renče - Vogrsko na 69. mesto.

Zdi se, da postaja Vipavska dolina vse bolj prepoznavna tako pri nas kot tudi po svetu. Prebivalci privabljajo turiste tudi brez spletnih strani, zadnja leta pa poslušamo o podjetjih, ki orjejo ledino zunaj Slovenije.

Plače v Ajdovščini in Vipavi pod slovenskim povprečjem

Najnovejši podatki statističnega urada kažejo, da so novembra lani zaposleni v Vipavi prejeli v povprečju 1.737 evrov bruto in v Ajdovščini 1.684 evrov bruto plače, kar je oboje pod slovenskih povprečjem (1.897 evrov bruto).

Najvišjo povprečno bruto plačo so novembra prejeli v občini Šempeter - Vrtojba, ki sodi v Spodnjo Vipavsko dolino. Tam je mesečna bruto plača novembra znašala 2.069 evrov bruto, kar je za osem odstotkov več od povprečne slovenske plače. Za primerjavo, v istem obdobju so zaposleni v Novi Gorici prejeli 1.929 evrov bruto.

In ne samo, da so plače v občini Šempeter - Vrtojba najvišje, tukaj so se od januarja 2014 do lani tudi najhitreje poviševale. Povprečna bruto plača se je v petih letih povišala za 13 odstotkov oziroma 197 evrov bruto, še kažejo podatki statističnega urada.

Največji ajdovski in vipavski zaposlovalci

V občinah Vipava in Ajdovščina je registriranih 1.215 gospodarskih družb in 3.521 samostojnih podjetnikov, kažejo podatki GVIN Bisnode. Trije največji zaposlovalci v dolini so ajdovska podjetja Mlinotest, ki zaposluje 477 ljudi, kralj sladoledov Incom s 369 zaposlenimi in Fructal z 279 zaposlenimi.

V Vipavi pa so največja družinska podjetja: trgovsko podjetje Fama, proizvodnja strojev Šraml in Semenič transport. Skupno v Vipavi zaposlujejo 209 ljudi.

Brezposelnost upada

Število registriranih brezposelnih se je ob začetku leta po vsej Sloveniji povečalo, predvsem zaradi poteka zaposlitve v decembru, smo pisali pred kratkim. Glede na lanski december se je število brezposelnih konec januarja okrepilo za šest odstotkov, na 79.841 brezposelnih.

Najnovejši podatki registrirane brezposelnosti v občinah Vipavske doline kažejo, da je bilo januarja 2020 največ brezposelnih v Novi Gorici, skupno 932. Hkrati pa je brezposelnost v Novi Gorici v primerjavi z lanskim januarjem upadla za 6,9 odstotka, kar je največ takoj za Ljubljano. V Ajdovščini so imeli 534 brezposelnih, v Šempetru - Vrtojbi 165 in najmanj v Vipavi, 146 brezposelnih.

Turizem in vinogradništvo gresta z roko v roki

Vipavska dolina postaja priljubljena destinacija za obiskovalce z vsega sveta, so nam potrdili nekateri, ki se ukvarjajo s turizmom v Vipavski dolini. Menijo, da je za povečan obisk zagotovo poskrbela tudi objava Lonely Planeta in uvrstitev Vipavske doline med top destinacije. Nekaterim ponudnikom turističnih aktivnosti pa uspe pripeljati turiste v svoje okolje kar brez spletnih strani.

Poglejmo prihode in prenočitve turistov v minulem letu. Lani januarja so v goriški regiji (ločenih podatkov za Vipavsko dolino ni) našteli skoraj trikrat več tujih turistov kot domačih. Tujih turistov je bilo januarja lani 10.617, ustvarili so dvakrat več prenočitev kot domači turisti, skupno 25.017 prenočitev. Domačih turistov pa je bilo v istem obdobju 4.047, ti so ustvarili 12.181 prenočitev.

Poleg turizma, ki postaja v Vipavski dolini vse pomembnejša in razvitejša dejavnost, pa ne gre niti brez vinogradništva. Tu namreč domuje več kot 40 vinogradnikov, ki smo jih zbrali tudi v lanskem vinskem vodniku 2019.

Kakšne so cene nepremičnin?

»V Vipavski dolini je stalno povpraševanje po stanovanjih, manjših samostojnih oziroma vrstnih hišah, gradbenih parcelah, starejših hišah za investicijo za predelavo v najemniške zmogljivosti. Povpraševanje po teh nepremičninah je v nekaterih segmentih zelo veliko, tako da mu ponudba nikakor ne sledi, to pa se kaže na stalnem višanju cen, ki so v segmentu stanovanj presegle najvišje predkrizne ravni in dosegajo rekordne vrednosti. Posebno poglavje je povpraševanje po najemnih stanovanjih oziroma hišah. Tu je povpraševanje velikansko, ponudba pa zanemarljiva,« pojasnjuje Matija Ceket iz podjetja Gaberit Nepremičnine v Ajdovščini, ki dodaja, da vsi interesenti čakajo na dolgo obljubljana nova stanovanja, ki naj bi se gradila v Ajdovščini.

Ceket pravi, da se sicer v Ajdovščini in Vipavi proda največ stanovanj, predvsem rabljenih, saj novogradenj v občini Ajdovščina praktično ni že od leta 2008. V Vipavi so se v letih 2018 in 2019 prodala vsa novozgrajena stanovanja ter vrstne hiše. V obeh občinah kronično primanjkuje novogradenj za trg (predvsem v Ajdovščini), tako stanovanj kot manjših družinskih oziroma vrstnih hiš.

Kaj pa cene? »Težko je tako počez določiti neko povprečno ceno, saj veste, da je za vsak tip stanovanja ta drugačna. Recimo povprečna cena starejšega trisobnega stanovanja je od 1.500 do 1.600 evrov na kvadratni meter.«

Kaj pravi Gurs? Ločenih podatkov za Ajdovščino in Vipavo ni, je pa Gurs zbral nepremičninske podatke za Novo Gorico, vključno z okoliškimi naselji, kot so Solkan, Kromberg, Šempeter pri Gorici in Vrtojba. Povprečna cena prodanega rabljenega stanovanja na omenjenem območju je v prvi polovici prejšnjega leta znašala 1.780 evrov na kvadratni meter. Tako je bila rast povprečne cene rabljenih stanovanj v Novi Gorici v primerjavi s prvim polletjem 2015 22 odstotkov pod slovenskim povprečjem.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci