Oglasno sporočilo

Tako EIT Health podpira razvoj ekosistemov zdravstvenih inovacij v Sloveniji

Čas branja: 5 min
19.12.2019  00:32
Regionalna shema inovacij EIT Health pomaga pri odkrivanju najboljših inovacijskih projektov v srednji, vzhodni in južni Evropi
Tako EIT Health podpira razvoj ekosistemov zdravstvenih inovacij v Sloveniji
Evropsko prebivalstvo se stara. V naslednjem desetletju bo več kot četrtina prebivalcev starih čez 65 let. Nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, so nekatere od najpogostejših bolezni, povezanih s starostjo, in bodo povzročile največje breme evropskim družbam. Za preprečevanje in zgodnjo diagnozo ter za upravljanje ustanov za starejše bodo potrebne radikalne spremembe in prilagoditve izzivom staranja.
Foto: Getty Images/iStockphoto

Čeprav so številne bolezni še vedno neozdravljive, se po Evropi pojavlja vedno več novih idej, kako jih zdraviti. Srednje, vzhodne in južne regije Evrope so v zadnjem času postale gojišče nadarjenih inovatorjev. Na primer, v programu Wild Card za leto 2019, iniciativi mreže EIT Health za spodbujanje naložb, ki določi posebne zdravstvene izzive, na katere se podjetniki odzovejo, je 40 odstotkov vlog prišlo iz evropskih držav, katerih inovacijske zmogljivosti veljajo kot »zmerne« in »skromne« (glede na evropsko preglednico inovacijskih zmogljivosti).

Podjetniki torej vse pogosteje prihajajo iz vse bolj raznolikih okolij, kar je rezultat priložnosti, ki jih podjetnikom nudijo organizacije, kot je EIT Health.

EIT Health je najboljša mreža akterjev na področju zdravstva v Evropi, ki podpira razvoj najobetavnejših start-up podjetij in poslovnih konceptov, ki med drugim občutno spreminjajo načine zdravljenja številnih starostnih bolezni.

Leta 2019 je podprla več kot 50 obetavnih start-upov in ekip, ki prihajajo iz teh regij, ter jim omogočila dostop do mentorstva, usposabljanja in financiranja ter dostop do obsežne mreže vodilnih zdravstvenih akterjev in inovatorjev.

Nove tehnologije bi tako morda zlahka spregledali, če ne bi bilo tega programa, ustvarjenega za povezovanje zahodnih in vzhodnih regij. Regionalna shema inovacij mreže EIT Health pomaga pri prepoznavanju, inkubiranju, potrjevanju in širitvi idej iz 13 držav: Portugalske, Italije, Grčije, Madžarske, Poljske, Slovaške, Češke, Romunije, Hrvaške, Slovenije, Estonije, Latvije in Litve. Program vključuje 14 vozlišč, ki se nahajajo v 13 državah po vzhodni, srednji in južni Evropi.

Ta vozlišča so dostopne točke do vseevropske mreže najboljših univerz, podjetij in njihovih projektov.

Cilj programa je pomagati dozoreti regijam, v katerih deluje, odkriti njihove edinstvene inovacijske prednosti in nagovoriti lokalne inovatorje k sodelovanju v vseevropskih programih in tekmovanjih. Program vodi Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), na področju zdravstva pa ga usklajuje EIT Health InnoStars.

EIT Health Hub – vozlišče mreže EIT Health - v Sloveniji je Ljubljanski univerzitetni inkubator. »Države v vzponu, ki sodelujejo v Regionalni inovacijski shemi, imajo ogromen potencial za inovacije na področju zdravstva, zato so ta vozlišča lahko katalizatorji za sprostitev njihovega potenciala,« je dejal Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega Inkubatorja. »Sodelovanje je ključno za raziskave in razvoj, zato smo v odličnem položaju za povezovanje poslovnega sveta z akademskim v naših regijah. Ponosni smo, da smo ključni akter pri vključevanju lokalnih talentov v Sloveniji in da najdemo ekipe, ki razvijajo ideje in tehnologije, ki lahko nekega dne izboljšajo življenje vseh evropskih državljanov.«

Uspešni projekti v Sloveniji

Med različnimi slovenskimi projekti si posebno pozornost zaslužijo štirje:

Sistem PVR je naprava, katere cilj je pomagati več kot 400 milijonom ljudi, ki danes živijo s sladkorno boleznijo. Nekateri od njih razvijejo stanje, imenovano diabetična razjeda stopal, ki lahko, če se ne ozdravi, privede do amputacije.

Trenutne rešitve so neučinkovite, ker so neuspešne, saj se premalo spoprijemajo s temeljnim problemom: slabo prekrvavitvijo stopal. Eden najbolj obetavnih načinov zdravljenja za izboljšanje krvnega obtoka je dovajanje ogljikovega dioksida v pacientova stopala. Cilj načrtovanega sistema PVR je to storiti na varen in neinvaziven način.

HomeCare2020 je kombinacija tabličnega računalnika in pametnega zapestnega pasu. Ustvarjalci želijo starejšim ljudem pomagati živeti zdravo življenje v njihovih lastnih domovih, v nasprotju s selitvijo v domove za ostarele ali prepogostim obiskovanjem zdravnikov.

Uporabniki lahko s tabličnim računalnikom sprožijo klice v sili, se opomnijo na jemanje zdravil ali brez težav upravljajo z gospodinjskimi aparati. Vsebuje tudi koristne informacije za negovalce na domu. Medtem pametni zapestni pas, z dolgo življenjsko dobo baterije, samodejno spremlja raven aktivnosti uporabnikov in zazna nevarne situacije (npr. padce).

LifeECG želi zdravnikom omogočiti daljše spremljanje srčne aktivnosti bolnika, kar bi lahko pomagalo zaznati bolezenska stanja, ki bi jih sicer lahko zgrešili. Danes je večina meritev EKG-ja kratkotrajnih, običajno trajajo od nekaj sekund do dneva ali dveh, zaradi česar lahko življenjsko nevarna stanja, kot je atrijska fibrilacija, pogosto zgrešijo.

LifeECG, ki jo razvija Inštitut Jožef Štefan, je fleksibilna, za uporabo enostavna in varna storitev v oblaku, ki je integrirana z mobilno napravo EKG in omogoča neprestano pretočno predvajanje posnetkov EKG v živo – 24 ur na dan, vsak dan. Zabeležene podatke analizira tudi programska oprema s pomočjo strojnega učenja za izboljšanje odkrivanja nepravilnosti.

NEUS je programska oprema za zgodnje odkrivanje blage kognitivne okvare (MCI), predhodnice Alzheimerjeve bolezni, najpogostejše oblike demence. Trenutno ni zdravila za demenco, vendar lahko obstoječe terapije izboljšajo in podaljšajo kognitivno funkcijo, če se stanje odkrije v zelo zgodnji fazi.

To je cilj NEUS-a. Združuje tehnologijo sledenja očem in digitaliziran nevropsihološki test s sistemom za podporo odločanju, ki temelji na umetni inteligenci. Za razliko od drugih rešitev je cenovno dostopna, daje rezultate v realnem času in ne zahteva prisotnosti nevrologa.

Vsi štirje projekti so bili razviti v sodelovanju z lokalnim vozliščem mreže EIT Health v okviru programa v Sloveniji, Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem.

»Zahvaljujoč velikemu številu talentov je ta regija zelo perspektivna za inovativne zdravstvene ideje. Vendar pa se sooča z večjim številom izzivov kot bolj napredne regije, ko gre za pretvarjanje dobrih idej v potrjene rešitve in uspešna podjetja. Znotraj EIT Health in regionalne inovacijske sheme EIT lahko zagotovimo prehod na ta neizkoriščeni potencial,« je povedala Monika Toth, vodja programa RIS.

Če želite izvedeti več o EIT Health InnoStars in regionalni shemi inovacij EIT, obiščite spletni strani EIT Health InnoStars in regionalne inovacijske sheme EIT.

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci