Mramor: Zaradi populističnih ukrepov se je okno priložnosti za neboleče spremembe zaprlo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
05.12.2019  13:11  Dopolnjeno: 05.12.2019 13:11
Mramor: Zaradi populističnih ukrepov se je okno priložnosti za neboleče spremembe zaprlo
Foto: Jernej Lasič

Obveščaj me o novih člankih:  

Zaradi populističnih ukrepov in "lepotnega tekmovanja" politike v všečnosti se je zaprlo okno priložnosti, da Slovenija z ustreznimi ukrepi omogoči ohranitev javnega pokojninskega modela brez bolečih ukrepov in družbenih trenj, je ob izidu strokovne publikacije Združenja Manager Pogled 2020 za STA opozoril nekdanji finančni minister Dušan Mramor. Populistični ukrepi so pripeljali do tega, da se delo ne izplača, da javno finančni izdatki niso usmerjeni v prave namene, da ni ustreznih ukrepov za rast produktivnosti, pravi Mramor.

Mramor, sicer profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, je na včerajšnjem dogodku, ki ga organizira časnik Delo, spomnil, da sta s kolegom Jožetom Sambtom lani predlagala rešitve za perečo problematiko staranja prebivalstva v Sloveniji. Z analizo sta ugotovila, da bodo potrebne zelo visoke stopnje rasti produktivnosti za ohranitev iste ravni javne pokojninske porabe v BDP. Stopnje rasti bi morale dosegati celo 10 odstotkov oz. biti v povprečju do leta 2050 pri 7,3 odstotka, kar je daleč od realnosti. Od leta 2000 do leta 2018 je bila rast produktivnosti v Sloveniji, delno tudi zaradi kriznih let, povprečno le 1,7-odstotna.

Kakšne ukrepe sta predlagala Mramor in Sambt?

Predlagala sta ukrepe za večji izkoristek neizkoriščenih virov v Sloveniji, večjo učinkovitost izrabe obstoječih virov in za uskladitev pokojninskega sistema z javnofinančnimi zmožnostmi. Ti ukrepi naj bi v večji meri aktivirali starejšo delovno silo, kjer je Slovenija med slabšimi v EU, in omogočili prejšnji prihod mladih na trg dela. Predlagala sta tudi ukrepe za dvig produktivnosti, kjer Slovenija za povprečjem EU zaostaja za nekaj manj kot 20 odstotnih točk. Kot enega od ukrepov sta predlagala tudi zaostajanje rasti plač za produktivnostjo za eno odstotno točko v določenem obdobju.

Če se vse to naredi, sta izračunala, da bi bila potrebna rast produktivnosti za ohranitev sedanje obsega pokojninskega sistema več kot pol nižja. Ob tem bi lahko spremenili tudi formulo indeksacije pokojnin, kar bi vse skupaj še dodatno olajšalo, je spomnil Mramor. Zato so v Združenju Manager predlagali razvojni dogovor za dvig produktivnosti z ukrepi, ki bi jih izvedli delodajalci, delojemalci in država. Mramor je bil lani prepričan, da se ob dobrih gospodarskih razmerah odpira okno priložnosti, da se Slovenija neboleče spopade z demografskimi izzivi.

Razmere so se še poslabšale

"Vsi so bili deklarativno za, a zgodilo se ni nič," je obžaloval Mramor. Zgodile se niso nobene predlagane olajšave za podaljšanje delovne dobe, ukrepi za prejšnjo aktivacijo mladih in povečanje privlačnosti dela. Razmere so se v enem letu z izjemno nekaterih redkih svetlih izjem zelo poslabšale, je bil kritičen.

Pri ukrepih za rast produktivnosti prav tako večinoma brez ni bilo sprememb, prišlo je celo do poslabšanja pri sredstvih za infrastrukturo oz. investicije v proračunu. Pri predlaganih ukrepih za izboljšanje izrabe obstoječih virov je bila zgodba po Mramorjevih besedah enaka, prišlo je do poslabšanja glede politične stabilnosti in korporativnega upravljanja oz. upravljanja državnih naložb, nobenih sprememb ni bilo pri regulaciji in administrativnih bremenih.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci