Oglasno sporočilo

Posebne gradbene uzance, gradbene pogodbe in druga dokumentacija za gradbena podjetja

Čas branja: 1 min
03.12.2019  05:50
Pojasnjujemo, kdaj se PGU uporabljajo v gradbenih pogodbah, in katero dokumentacijo je smiselno urediti v podjetjih, ki se ukvarjate z gradbeništvom.
Posebne gradbene uzance, gradbene pogodbe in druga dokumentacija za gradbena podjetja

Posebne gradbene uzance (PGU) so še vedno eden izmed pomembnejših virov gradbenega prava, četudi se uporabljajo že več kot 40 let – dokument še ni bil preklican, zato se še vedno uporablja za gradbene pogodbe.

Posebne gradbene uzance in gradbena pogodba

PGU so vsebinsko podobne splošnim mednarodnim določilom FIDIC, podobno namreč določajo razmerja in druge aktivnosti v gradbeništvu oz. dodatno utemeljujejo nekatere pojme. Glede njihove uporabe pri gradbenih pogodbah sicer velja, da se PGU uporabljajo, če pogodbeniki privolijo v njihovo uporabo – za tako privolitev se šteje, če z gradbeno pogodbo njihova uporaba ni izključena, bodisi delno bodisi v celoti.

Ker so PGU veljaven pravni vir za urejanje razmerij pri gradbenih pogodbah, ni treba, da se pogodbene stranke posebej dogovorijo za njihovo uporabo, veljajo namreč tudi v primeru odsotnosti kakršnegakoli dogovora. To torej pomeni, da če pogodbene stranke ne želijo, da se te uporabljajo, morajo njihovo uporabo izrecno izključiti – denimo s pisnim dogovorom.

Druga dokumentacija za gradbenike

Velja omeniti tudi nekaj drugih pogodb oz. dokumentov, ki so lahko ključni za varno in predvidljivo poslovanje gradbenih podjetij – poleg gradbene pogodbe so denimo take še pogodba med projektantoma, pogodba med projektantom in investitorjem, pogodba o izvajanju investicijskih del, pa tudi drugih dokumenti za zavarovanje poslovnih skrivnosti.

Pravno preverjene vzorce vseh omenjenih pogodb in drugih dokumentov za poslovanje v gradbeništvu, skupaj z video seminarjem o PGU, smo strnili v spletnem priročniku Od projekta do objekta.

Priročnik je praktično orodje za poslovanje v gradbeništvu, kjer zlahka dostopate do vzorcev dokumentacije, video vsebin in raznovrstnih strokovnih informacij, ki jih potrebujete za svoje poslovanje.

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci