Oglasno sporočilo

Paladij je dražji od zlata

Čas branja: 2 min
21.11.2019  05:00
Paladij je dražji od zlata

V zadnjem letu je cena paladija poskočila za kar 70 odstotkov, na začetku tega leta pa je cena te plemenite kovine presegla ceno zlata. Cena zlata je trenutno okoli 1.400 dolarjev za unčo, cena paladija pa je od septembra presegla 1.600 dolarjev za unčo.

Fortrade je za vse, ki jih zanima, kako trgovati s paladijem na svetovni borzi, ali tiste, ki želijo preprosto razširiti svoje znanje, pripravil brezplačen priročnik »Kako trgovati s ceno paladija«. Prilagojen je vsem ravnem znanja in si ga lahko prenesete prek spodnje povezave.

Brezplačni priročnik »Kako trgovati s ceno paladija« si lahko prenesete tukaj.

Zakaj je ta kovina tako vredna in draga?

Paladij in platina se uporabljata pri nadzorovanju izpušnih plinov pri izgorevanju goriva. Paladij se primarno uporablja pri bencinskih motorjih, platina pa pri dizelskih. V razvitem svetu so že nekaj časa priljubljeni bencinski motorji, ki so pozitivno vplivali na povpraševanje po paladiju. Tudi vse strožji emisijski standardi v Evropi in na Kitajskem narekujejo prehod na bencinske motorje. Na drugi strani je ponudba paladija omejena – njegovi največji proizvajalki sta Rusija in Južna Afrika –, kar je eden glavnih dejavnikov vztrajne rasti cen.

Brezplačni priročnik »Kako trgovati s ceno paladija« si lahko prenesete tukaj.

V teh razmerah sta največji oviri za nadaljnje zvišanje cene paladija nedavna upočasnitev svetovne gospodarske rasti in dolgotrajna trgovinska vojna. Ti dejavniki lahko negativno vplivajo na avtomobilsko industrijo in posledično na povpraševanje po paladiju.

Za zdaj še ne kaže, da bi cena paladija začela upadati, vendar pa negativni ameriški gospodarski podatki, objavljeni v začetku oktobra, pošiljajo opozorila. Če bo ameriško gospodarstvo še raslo ter bodo Kitajska in ZDA dosegle trgovinski sporazum, obstaja velika verjetnost, da se bo cena paladija v prihodnjem obdobju še dvigovala.

Vira: Bloomberg, Wall Street Journal

Fortrade Ltd. z licenco številka 609970 ima avtorizacijo FCA (Financial Conduct Authority), regulatornega organa Velike Britanije.

CFD so kompleksni instrumenti, zelo tvegani zaradi uporabe finančnega vzvoda. Mali vlagatelji pri trgovanju s temi instrumenti večinoma izgubijo denar, kar kaže 73 odstotkov njihovih računov, na katerih je bila ustvarjena izguba. Zato premislite, ali razumete, kako deluje CFD, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje. Lahko namreč izgubite ves denar, kolikor ga imate na trgovalnem računu. Ti produkti morda ne bodo primerni za vse vlagatelje, zato morate biti prepričani, da ste razumeli tveganja. Priporočamo, da poiščete neodvisen nasvet. To besedilo ni ne ponudba, ne povpraševanje, ne transakcija v zvezi s katerimkoli finančnim instrumentom. Fortrade ne sprejema nikakršne odgovornosti za uporabo teh komentarjev niti za posledice, ki lahko iz tega izhajajo. Glede pravilnosti ali popolnosti teh podatkov ne dajemo nobenega zagotovila, zato vsakdo, ki se ravna po njih, to dela popolnoma na lastno odgovornost.

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci