Oglasno sporočilo

Ali se napoveduje nova trgovinska vojna med ZDA in EU?

Čas branja: 2 min
13.11.2019  05:00
ZDA naj bi se odločile, ali bodo uvedle carine za vitalno avtomobilsko industrijo v EU. Analitiki to odločitev vidijo kot bistveno za odnose med ZDA in EU, pa tudi za preprečevanje svetovne recesije.
Ali se napoveduje nova trgovinska vojna med ZDA in EU?

Za vse, ki vas zanima, kako spletno trgovati na svetovnih finančnih trgih, ali tiste, ki bi radi razširili svoje znanje in spoznavali nove stvari, je Fortrade pripravil brezplačno e-knjigo z naslovom Trgovanje na svetovni borzi za začetnike. E-knjigo si lahko prenesete prek spodnje povezave.

Kliknite tukaj za prenos e-knjige »Trgovanje na svetovni borzi za začetnike«.

Tradicionalni zavezniki

V preteklosti so ZDA gledale na EU kot na glavnega zaveznika, nekatere države EU so bile naklonjene stališču predsednika Trumpa do Kitajske, tudi ko so ZDA grozile s prvo uvedbo carin za določene kitajske izdelke. Toda leta 2018 je predsednik Trump izjavil, da EU izkorišča ZDA. Nato je konec maja 2018 na evrskem območju uvedel carine na jeklo in aluminij. EU se je odzvala s svojimi carinami na ameriško blago v vrednosti tri milijarde dolarjev.

Že tako šibko gospodarsko območje evra se je znašlo še pod večjim pritiskom, najbolj pa nemška borza. Njena moč namreč temelji večinoma na proizvajalcih avtomobilov, kot so BMW, Volkswagen in Daimler. Če bi Američani uvedli carine na njihove avtomobile, bi to slabo vplivalo na nemške borzne indekse. ZDA so najpomembnejši izvozni trg evropskih avtomobilov, saj gre tja 29 odstotkov vseh avtomobilov.

Kliknite tukaj za prenos e-knjige »Trgovanje na svetovni borzi za začetnike«.

Vendar najnovejši dogodki kažejo, da je na obzorju rešitev. V zadnjih nekaj tednih je ameriški pristop k trgovini s Kitajsko in EU bolj diplomatski – verjetno zato, ker namerava Trump spet kandidirati in noče škodovati ameriškemu gospodarstvu v odločilnih trenutkih.

Sredi oktobra so se pojavile govorice, da so ZDA odprte za razmislek o alternativni uvedbi carin na blago iz EU. Trgi so se odzvali in evro-dolar se je od 14. oktobra povzpel za 2,5 odstotka, indeks GER 30 pa za 8,61 odstotka.

Nenavadno je, da vlagatelji verjamejo v pozitiven izid trgovinskih pogajanj, vendar večina analitikov pričakuje, da bodo ZDA odobrile vsaj še en zamik uvedbe carin in za zdaj preprečile škodljivo gospodarsko upočasnitev, ki bi lahko privedla do recesije na evrskem območju.

Kliknite tukaj za prenos e-knjige »Trgovanje na svetovni borzi za začetnike«.

Vir: Bloomberg

Fortrade Ltd. z licenco številka 609970 ima avtorizacijo FCA (Financial Conduct Authority), regulatornega organa Velike Britanije.

CFD so kompleksni instrumenti, zelo tvegani zaradi uporabe finančnega vzvoda. Mali vlagatelji pri trgovanju s temi instrumenti večinoma izgubijo denar, kar kaže 73 odstotkov njihovih računov, na katerih je bila ustvarjena izguba. Zato premislite, ali razumete, kako deluje CFD, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje. Lahko namreč izgubite ves denar, kolikor ga imate na trgovalnem računu. Ti produkti morda ne bodo primerni za vse vlagatelje, zato morate biti prepričani, da ste razumeli tveganja. Priporočamo, da poiščete neodvisen nasvet. To besedilo ni ne ponudba, ne povpraševanje, ne transakcija v zvezi s katerimkoli finančnim instrumentom. Fortrade ne sprejema nikakršne odgovornosti za uporabo teh komentarjev niti za posledice, ki lahko iz tega izhajajo. Glede pravilnosti ali popolnosti teh podatkov ne dajemo nobenega zagotovila, zato vsakdo, ki se ravna po njih, to dela popolnoma na lastno odgovornost.

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci