Na lovu za tartufi s Saro Kocjančič in psičko Lizo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Koper   dodaj
podjetja   dodaj
turizem   dodaj
Sara Kocjančič dodaj
Jasna Softić dodaj
 
Čas branja: 5 min
24.11.2019  05:00
Finance 27. novembra prihajamo na Obalo, natančneje v Koper, med drugim vam bomo predstavili tudi tri zanimive lokalne podjetniške zgodbe
Na lovu za tartufi s Saro Kocjančič in psičko Lizo
Profesionalna lovka na tartufe Sara Kocjančič in psička Liza sta nas peljali na skrito lokacijo, kjer rastejo beli tartufi.
Foto: Tina Petrovčič

Obveščaj me o novih člankih:  
Koper   dodaj
podjetja   dodaj
turizem   dodaj
Sara Kocjančič dodaj
Jasna Softić dodaj

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Primorka Sara Kocjančič iz Marezig je profesionalna lovka na tartufe, ki v natančno določenih mesecih dela celo ponoči. Njen posel pa je povezan tudi z razvojem lokalnega turizma, saj za turiste in druge obiskovalce organizira demonstracijo lova na tartufe, pri tem pa ji med drugim pomaga labradorka Liza, samo ena izmed petih izurjenih psov prav za lov na tartufe.

Več o podjetnici Sari Kocjančič boste izvedeli na poslovnem srečanju na Obali 27. novembra

Sari dišijo tartufi že od majhnega

Sara Kocjančič se je nad tartufi navduševala že od mladih nog, veselje ji je prenesel oče Zdenko Kocjančič, ki se je z nabiranjem tartufov ukvarjal ljubiteljsko, saj sta bila lov in prodaja v Sloveniji do leta 2012 prepovedana.

Sara je tako pred dobrima dvema mesecema ustanovila svoje podjetje in se pridružila blagovni znamki tartufov Zdenko Kocjančič. Poleg tega sodeluje s turističnimi agencijami ter za turiste in obiskovalce pripravlja demonstracije lova na tartufe. Povezuje se tudi z domačim vinarjem, pri katerem se okušajo vina, Sara pa jim skuha tudi istrske fuže z ravno nabranimi tartufi. »Oče se bolj ukvarja s prodajo, jaz skrbim za demonstracije, skupaj pa se odpraviva na lov,« pravi.

V njenih koncih je še okoli 25 lovcev na tartufe, osem tartufarjev se s tem ukvarja profesionalno.

Na lovu brez psov ne gre

»Za lov na tartufe imamo šest psov, tri doma in tri pri prijatelju, saj je nemogoče imeti toliko psov skupaj. Tudi ne iščeš tartufov s šestimi psi naenkrat, črne tartufe iščemo z maksimalno dvema psoma, ker rastejo v večjih količinah na manjših območjih, medtem pa lahko bele tartufe iščemo s tremi psi, ker rastejo v manjših količinah na večjih območjih,« razlaga Sara.

Tu gre predvsem za obvladovanje psov, saj ko ta najde tartuf, ga lahko z izkopavanjem poškoduje in seveda z veseljem tudi poje. Med psi se najdejo čistokrvni labradorci pa mešančki, lovski psi, Sara pa je še najbolj presenečena nad psičko, ki je mešanka s pasmo border colli, saj naj bi imela odličen nos za iskanje.

»Dresura psa traja dve leti, na okus tartufov se navaja že mladi kužek. Prav težko pa jih je naučiti, da četudi jih na tartufe navajamo že od začetka, tartufa, ko ga najdejo, ne pojejo,« opisuje Sara in dodaja, da pes zavoha tartuf pod zemljo, ko ta dozori, takrat namreč oddaja največ vonjav.

Včasih psi tudi kakšno zagodejo, pes namreč vsako Sarino nepozornost izkoristi in tartuf ob najdbi tudi takoj poje. »Naši labradorci so še posebej požrešni, zato je nadzor nad psom še toliko pomembnejši,« pravi Sara.

Med tartufarji je najbolj cenjen beli tartuf

Cena tartufa je odvisna od kategorije – obstajajo tri kategorije, pri čemer je posebej pomembna njegova velikost. »V tretjo kategorijo sodijo najcenejši tartufi, ki tehtajo do deset gramov, v drugo kategorijo tisti, ki tehtajo med deset in dvajset grami, v prvo kategorijo pa tisti najdražji z več kot dvajset grami,« našteva Sara in dodaja, da je zelo pomembno, da se tartuf ne poškoduje, saj zaradi tega takoj pade za en cenovni razred oziroma je njegova vrednost nekaj sto evrov nižja.

»Cena kilograma belega tartufa se v normalni sezoni giblje med 400 in dva tisoč evri, lahko tudi več. Kilogram črnih pa je med 100 in 400 evri, trenutna cena je 250 evrov,« razlaga Sara. Kot pravi, so imeli lani odlično sezono, kilogram belega tartufa pa je stal od 400 do 800 evrov. Predlanskim njen oče ni imel take sreče, saj ni bilo tartufov, zato so bile cene precej visoke, za kilogram belih tartufov je bilo treba odšteti od tisoč do šest tisoč evrov.

Če tartufov ni, si lovci med seboj pomagajo, tartufe pa odkupujejo drug od drugega. Velik del tartufov gre namreč v restavracije.

Kje in kdaj lahko najdemo tartufe

Tartufi oziroma »podzemne gobe«, kot jim reče Sara, ker rastejo v sožitju z drevesom, naj bi načeloma rasli po več krajih po Sloveniji, vsaj črni. Beli tartufi pa so samo v slovenski Istri, in še to na precej majhnem območju. V naših gozdovih se najdejo tudi neužitne vrste tartufov, tem se v tartufarskem žargonu reče »divji tartufi«. »Poznamo več vrst neužitnih tartufov, včasih imajo vonj po česnu, nekateri so rumene barve, podobno kot beli tartufi, znotraj pa so črni in mehkejšega otipa,« pojasnjuje sogovornica.

Sezona belega tartufa traja od septembra do januarja, črni tartufi pa rastejo okvirno od aprila do oktobra. »Od januarja do aprila raste še nekaj vrst v precej manjših količinah,« dodaja Sara. Lov na bele tartufe pa včasih zaradi skrivnih lokacij poteka tudi ponoči.

Kako pa je z gojenjem tartufov? »Na naših koncih poznam samo enega tartufarja, ki ima plantažo tartufov, pred petimi leti jih je posadil, po osmih letih ali več naj bi dozoreli, če sploh bodo.« Plantaže črnih tartufov naj bi bile uspešne samo v 70 odstotkih, belih celo samo v desetih.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci