Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Koper   dodaj
gospodarska klima   dodaj
Primorska   dodaj
življenjski slog   dodaj
občine   dodaj
 
Čas branja: 9 min
21.11.2019  15:02  Dopolnjeno: 26.11.2019 06:41
Finance 27. novembra prihajamo v Koper; pred tem smo pogledali, v kakšni gospodarski kondiciji so občine na Obali
Kako dobro se živi na slovenski obali
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  
Koper   dodaj
gospodarska klima   dodaj
Primorska   dodaj
življenjski slog   dodaj
občine   dodaj

Na Obali se najbolje živi v Kopru, ki se po analizi kolegov z revije Moje finance po kakovosti življenja uvršča na 25. mesto med 212 slovenskimi občinami. Koper sodi tudi med TOP 10 gospodarsko najmočnejših občin. Na Obali mu sledi Ankaran na 89. mestu, ki se uvršča tudi med najbolj zdrave občine, Izola je na 97. mestu, zanjo pa ugotavljajo, da so sosedje zelo povezani. Piran se je med vsemi 212 slovenskimi občinami uvrstil na 102. mesto.

Pogledali smo, kaj se dogaja na Obali, kolikšne so plače in kdo zaposluje, kakšne so cene stanovanj, kakšna je zadolženost občin ...

Koprčani z najvišjimi plačami na Obali

Najnovejši podatki kažejo, da so prebivalci na Obali septembra v povprečju prejeli 1.675 evrov bruto plače, kar je za 37 evrov manj od slovenskega povprečja (1.712 evrov bruto).

Letni podatki pa kažejo, da najvišjo povprečno plačo na Obali prejemajo Koprčani, lani 1.740 evrov bruto na mesec. Koprčanom po višini plače sledijo Ankarančani s 1.654 evri bruto, Izolčani s 1.654 evrov bruto, najmanj pa dobijo prebivalci občine Piran, 1.459 evrov bruto.

Povprečna bruto plača v obalno-kraški regiji se je od leta 2010 s 1.482 evrov bruto povišala za 155 evrov, na 1.637 evrov bruto, kažejo lanski podatki.

Tako je z brezposelnostjo

Brezposelnost se je oktobra glede na mesec prej zvišala po vsej Sloveniji, v povprečju za 3,7 odstotka. Konec oktobra je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 72.416 brezposelnih, od tega na Obali 3.643. Med novoprijavljenimi je bila večina iskalcev prve zaposlitve.

Na mesečni ravni se je brezposelnost v območni službi Koper povišala za 3,4 odstotka (1.697 brezposelnih), na letni ravni pa ostaja nižja za 7,8 odstotka.

Največji zaposlovalci

V obalnih občinah je registriranih več kot osem tisoč gospodarskih družb in še enkrat več samostojnih podjetnikov – 18.316, kažejo podatki Bisnoda.

Največji zaposlovalci na Obali so državna Luka Koper, ki je v prvi polovici leta zaposlovala 1.662 ljudi, Cimos, ki je v lasti italijanskega finančnega sklada Palladio Holding Group, z 889 zaposlenimi, in Intereuropa, ki je od novembra pod okriljem Pošte Slovenija oziroma je ta za zdaj njena 72,13-odstotna lastnica, s 594 zaposlenimi. Sledijo še Istrabenz Turizem, Hoteli Bernardin in Arriva Dolenjska in Primorska.

Glede na prihodke pa najbolje služijo OMV Slovenija, ki ima bencinske postaje po vsej Sloveniji, Zavarovalnica AS, ki je bila lani prodana multinacionalni zavarovalni skupini Generali, in Luka Koper.

Cene stanovanj na Obali rastejo najhitreje v državi

V Kopru je trend prometa na stanovanjskem trgu med največjimi slovenskimi mesti najmočnejši. Višajo pa se tudi cene stanovanj, kaže najnovejše polletno nepremičninsko poročilo Gursa.

Na območju Portoroža, Pirana, Izole in Ankarana (v nadaljevanju območje brez Kopra) je povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja 2.640 evrov, v prvi polovici tega leta je cena zrasla za dobrih sedem odstotkov. Ob splošni rasti cen so se po obratu v drugi polovici leta 2015 cene stanovanj po državi gibale različno. Najbolj so se zvišale v Kopru, kjer je bila v letošnjem prvem polletju v primerjavi s prvim polletjem 2015 povprečna cena rabljenega stanovanja višja za 42 odstotkov.

Povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Kopru je bila v primerjavi s preostalimi obalnimi mesti malenkost nižja – 2.440 evrov, a nad slovenskim povprečjem, ki je 1.810 evrov. V primerjavi z drugim polletjem lani je bila v prvem polletju letos povprečna cena rabljenega stanovanja v Kopru višja za slabe štiri odstotke.

Cene stanovanj v letoviških obalnih krajih so po obratu gibanja rasle počasneje kot v Kopru, kar je nekoliko presenetljivo. Tako je bila v letošnjem prvem polletju v primerjavi s prvim polletjem 2015 cena rabljenega stanovanja na območju Obale brez Kopra višja »le« za slabih 28 odstotkov.

Hiše

Če ste v prvi polovici leta 2015 kupovali hišo na Obali velikosti 182 kvadratnih metrov, ste zanjo v povprečju odšteli 254 tisoč evrov. V prvi polovici tega leta ste za 33 kvadratov manjšo hišo, torej veliko 154 kvadratnih metrov, morali dodati še deset tisočakov več, saj je taka hiša v povprečju stala 264 tisoč evrov.

Podatki Mojih financ

Kolegi z revije Moje finance so lani premetali več kot 50 tisoč podatkov, da so lahko sestavili lestvico kakovosti življenja v 212 slovenskih občinah. Spodaj povzemamo nekaj teh meril, od zdravja občanov do zadolženosti občin, števila avtomobilov in kriminala.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci