Oglasno sporočilo

Slovenske inovacije in Mercury Processing Services International spreminjajo svetovno plačilno industrijo

Čas branja: 3 min
29.10.2019  13:51
Slovenske inovacije in Mercury Processing Services International spreminjajo svetovno plačilno industrijo

Svetovne novosti iz Slovenije

Pred skoraj dvema desetletjema je Slovenijo in Tajvan povezal dogodek, ki bi ga danes smatrali za vsakodnevnega – medcelinska transakcija z bančno kartico. Vendar takrat ni bilo standardno, da se z isto bančno kartico plačuje ne samo v Sloveniji, ampak kjer koli na svetu.

Med najudarnejšimi projekti Mercury PSI-ja je izvedba prvega pilotnega projekta HCE za plačila na osnovi NFC kot tudi prvega projekta na svetu, ki je vpeljal komercialno uporabo tehnologije HCE za American Express. Mercury PSI je kot drugi v Evropi izvedel pilotni projekt HCE in njegovo komercialno uporabo na Visinih karticah v Slovaški ter kot prvi na trgu jugovzhodne Evrope izvedel pilotni projekt HCE in njegovo komercialno uporabo za Viso v Srbiji.

V nizu inovativnih uspehov Mercury PSI-ja je pomembno poudariti, da je podjetje kot prvo v regiji omogočilo uporabo storitev Google Pay in Apple Pay, kar je skupno delo koprskega inovativnega IT-središča in ekipe za inovacije iz Zagreba.

Prvi na domačem trgu

Čeprav finteche običajno iščemo po celem svetu, še posebej v Silicijevi dolini in Londonu, je manj znano dejstvo, da se eden globalno najinovativnejših nahaja prav na našem dvorišču. Mercury Processing Services International je nastal pred 10 leti z združitvijo dveh najmočnejših regionalnih kartičnih poslovanj iz Banke Koper in skupine PBZ.

Kartično poslovanje Banke Koper ima dolgo tradicijo plačilnih inovacij, v Kopru pa se tudi danes nahaja pomembna inovacijska IT-ekipa podjetja Mercury PSI. Pred skoraj 30 leti je družba Activa Systems prav v Kopru opravila tehnični del projekta, ki je omogočil prve plačilne kartice v Sloveniji. Takoj za tem je bil tukaj za Activo izveden še program zvestobe na osnovi čip kartic, nato pa je bilo v Kopru razvito prvo slovensko spletno bančništvo, I-net.

Irina Bručić, finančna direktorica pri Mercury Processing Services International poudarja, da je vztrajnost ključna za takšno raven inovativnosti. »Pri Mercuryju mi je najbolj všeč vztrajnost kot del naše interne kulture. Kadar koli se pojavi nova priložnost za nov posel, tehnologijo ali uporabo kakšnega novega znanja, se to sprejme in razišče«, pravi Bručićeva.

Zasluga usklajene ekipe

Mercury Processing Services International je poleg navedenega razvil tudi lastno mobilno denarnico (mobile wallet), mToken in prvi plačilni sistem 3D secure ACS v Sloveniji, prav tako pa razvija napredne rešitve na področju poslovne inteligence. Nedavno je lansiral projekt uporabe strojnega učenja oziroma umetne inteligence v svojem poslovanju.

Razvojni pisarni se nahajata v Kopru in Zagrebu, obe pa sta del še večjega sistema. Mercury PSI je del vodilnega ponudnika plačilnih storitev v Evropi, skupine Nets. Podjetje nudi storitve vodilnim bankam v Sloveniji, Hrvaški, Slovaški, Madžarski, Romuniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji ter Albaniji, zdaj pa tudi v Nemčiji.

Jelena Kolega, direktorica oddelka za razvoj novih rešitev Mercury PSI-ja pravi, da je danes prisotna stalna potreba po inovacijah. Zato že zdaj sledijo, kaj počne generacija alfa – mlajši od 25 let, ki ne poznajo življenja brez mobilnih telefonov.

»Ti posamezniki so šele zdaj začeli delati in služiti, vse digitalne denarnice pa že obstajajo. Zato se bodo njihova prva plačila skoraj zagotovo izvajala z mobilnimi telefoni, saj so do zdaj prejemali samo nekaj gotovine od staršev, zato je snovanje inovacij za nove in nove uporabnike polno izzivov ter se nikoli ne konča«, zaključuje Kolega.

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci