Garažno podjetje iz Tržiča želi postati številka ena na nebu

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
letalstvo   dodaj
Gorenjska   dodaj
podjetništvo   dodaj
Tomaž Plešec dodaj
Matej Meglič dodaj
 
Čas branja: 3 min
17.10.2019  06:00
Več o startupu, soustanoviteljih in njihovih načrtih za prihodnost izveste na dogodku Financ 23. oktobra v Kranju; udeležba je brezplačna
Garažno podjetje iz Tržiča želi postati številka ena na nebu
Foto: Tina Petrovčič

Obveščaj me o novih člankih:  
letalstvo   dodaj
Gorenjska   dodaj
podjetništvo   dodaj
Tomaž Plešec dodaj
Matej Meglič dodaj

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

V podjetju ElevonX v Tržiču razvijajo brezpilotna letala pod znamko SkyEye. Z zamislijo o razvoju brezpilotnih letal so se kot s hobijem začeli v garaži ukvarjati že leta 2012, letos pa je pet fantov ustanovilo podjetje. Pri razvoju sodelujejo s podjetjem OneDrone, ki se že ukvarja z droni. »Naredili smo raziskavo trga in ugotovili, da je pred nami še veliko možnosti za razvoj,« pravi Tomaž Plešec, ki v podjetju skrbi za prodajo.

Za razvoj so prejeli 54 tisočakov

Kot smo pred kratkim pisali v članku Vse to bodo startupi razvijali s pomočjo subvencij, so se prijavili na razpis P2. Pridobljena sredstva, 54 tisoč evrov, bodo porabili izključno za razvoj.

V ElevonXu je trenutno zaposlen samo Matej Meglič, več zaposlitev načrtujejo v prihajajočem letu. »Takoj smo se vključili v projekt P2, ker je bil to edini začetni denar, s katerim smo lahko razpolagali,« razlaga Plešec. Na začetku, leta 2012, so se fantje ukvarjali z modeliranjem letal, to je bil njihov hobi, kar so imeli finančnih sredstev, so jih sproti vlagali v razvoj, a za večje učinke je bilo potrebnega več denarja.

Zakaj brezpilotna letala in ne droni ali helikopterji

»Prednost naših brezpilotnih letal je predvsem v tem, da se uporabljajo za daljši čas letenja, za kar droni niso primerni. Hkrati pa pri tem ne nastajajo tako visoki stroški kot denimo pri helikopterjih, kjer je ura letenja desetkrat dražja kot pri našem letalu,« pojasnjuje Plešec.

Soustanovitelja ob tem omenjata gorsko reševanje. »Brezpilotno letalo znamke SkyEye bi lahko s pomočjo prilagojene kamere pomagalo poiskati ponesrečenca v gorah, nato bi na ta kraj takoj poslali helikopter. S tem bi skrajšali čas reševanja in znižali stroške letenja,« opisujeta Plešec in Meglič.

Kakšne storitve še izvajajo? »S pomočjo letalnikov delamo multispektralne ali orto foto posnetke, recimo tudi za Zavarovalnico Triglav prikaz ocenjevanje škode večjih površin, lahko odkrijemo razvoj podlubnika, slikanje posledic naravnih nesreč, sodelujemo tudi z vojsko, strokovnjaki za geodezijo,« našteva Meglič.

Poleg omenjenih storitev razvijajo tudi sisteme za končne kupce.

Do danes so razvili štiri module

»Razmišljali smo, kakšen tip letala razviti, ker ima vsaka panoga svoj tip,« pojasnjuje Meglič. V ElevonXu so do danes razvili štiri module, ki jih je mogoče sestavljati kot lego kocke. Torej si lahko vsak kupec letalo prilagodi po svojih željah. »Takega sistema modularnosti še ni nikjer na svetu,« poudarja Plešec.

Prvi modul se imenuje Delta in je že v uporabi, modul Sierra in VTol, zadnji lahko vzleti kot helikopter. Modul Charlie, ki je primeren za vstavitev manjših senzorjev, pa naj bi bil na trgu dostopen do konca prihodnjega leta.

Letalo, ki deluje na električni pogon, je lahko v zraku več kot tri ure, tisti na bencinski pogon pa več kot pet ur.

↓ Lepo vabljeni na dogodek, udeležba je brezplačnaNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci