Kranjčanka, ki pomaga mladim na poti do izdaje avtorskih del

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Gorenjska   dodaj
podjetništvo   dodaj
Hana Bujanović dodaj
Adria Airways dodaj
Zmago Skobir dodaj
 
Čas branja: 3 min
20.10.2019  09:00
Finance 23. oktobra prihajamo na Gorenjsko, natančneje v Kranj. Pred tem smo pogledali, v kakšni gospodarski kondiciji so nekatere gorenjske občine. Predstavili pa vam bomo tudi zanimive podjetniške zgodbe.
Kranjčanka, ki pomaga mladim na poti do izdaje avtorskih del
Foto: press

Obveščaj me o novih člankih:  
Gorenjska   dodaj
podjetništvo   dodaj
Hana Bujanović dodaj
Adria Airways dodaj
Zmago Skobir dodaj

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Mlada pisateljica Hana Bujanović Kokot iz Kranja je dijakinja tretjega letnika mednarodne mature Gimnazije Kranj. Do konca osnovne šole je izdala že štiri avtorska dela, pred kratkim pa se je lotila projekta Hestija, v okviru katerega pomaga mladim nadobudnim pisateljem pri izdaji prvega avtorskega dela.

Knjige jo zanimajo že od malega

Hana rada bere, organizira delavnice kreativnega pisanja, predstavlja mlade avtorje in tudi sama kaj napiše. Še preden je vstopila v srednjo šolo, je spisala dva romana, Nevarna igra in Med svetovi, poleg tega pa še pesniško zbirko in muzikal. Prav z veseljem razlaga, kako se njen muzikal danes uporablja na različnih glasbenih tekmovanjih.

»Potem ko sem se sama srečala z nekaterimi težavami pri pisanju in izdala več del, sem te izkušnje želela deliti z mladimi, ki so se znašli na podobni poti,« pravi Hana. In tako je nastal projekt Hestija.

Projekt Hestija

Hana je lani ustanovila Založbo Hestija, ki jo je pozneje preimenovala v projekt. Pri tem so jo podprli starši, šola in tudi podjetniški pospeševalnik Ustvarjalnik. Projekt Hestija je danes skupek vseh njenih dejavnosti, od delavnic kreativnega pisanja v Ljubljani z instagramskimi pesniki do tega, da vsako drugo sredo predstavlja mlade pisatelje. Povezala se je tudi s hišo poezije Poetikon, nastopa kot motivacijska govorka.

»Projekt spodbuja mlade k ustvarjanju, verjamem, da smo vsi lahko ustvarjalni,« pravi Hana. Od letos v Layerjevi hiši v Kranju vodi tudi pesniška tekmovanja SLAM poezija. Predvsem pa se Hana trudi mladim zagotoviti prostor v tiskanih in spletnih medijih. »Vsak teden pošljemo tedensko zgodbo, vsi naši naročniki jo dobijo na svojo e-naslov, vsako drugo sredo predstavljamo avtorje, pri tiskanih medijih pa smo se povezali s hišo Poetikon, kjer imajo mladi večjo možnost za objavo svoje poezije in podobno,« pojasnjuje sogovornica.

Do izdaje kakovostnega dela z donacijami

Založba je še v nastajanju, prvo knjigo naj bi izdali spomladi prihodnje leto. »Načrtujemo antologijo natečaja na temo zamejskih Slovencev, ki je bil objavljen pred kratkim, predvsem iz razloga, da slovenščina zamira,« pravi Hana.

Na vprašanje, kakšen je proces izdaje knjige prek Hestije, Hana odgovarja: »Pri izdaji samostojnega dela nam je bistveno, da je delo prvenec mladega avtorja in da je kakovosten.« V Hestiji imajo namreč komisijo, ki prejeta dela oceni, in če ta presodi, da je delo kakovostno, začnejo takoj zbirati donacije za izdajo. »Štipendija fundacije za ustvarjalne mlade je bila izredno dobrodošla, pomagajo tudi lektorji in ilustratorji, ki delajo brezplačno, avtor pri izdaji nima nobenega stroška,« razlaga mlada pisateljica in dodaja, da če je delo res kakovostno, potem je cilj, da ga izdajo v roku enega leta.

↓ Lepo vabljeni na dogodek, udeležba je brezplačnaNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci