Trije mladi Bohinjci, ki namesto piva delajo gin

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Gorenjska   dodaj
podjetja   dodaj
turizem   dodaj
podjetništvo   dodaj
gostinstvo   dodaj
 
Čas branja: 4 min
18.10.2019  03:30  Dopolnjeno: 18.10.2019 14:15
Več o podjetju in soustanoviteljih ter načrtih za prihodnost boste izvedeli na našem dogodku 23. oktobra v Kranju. Udeležba je brezplačna!
Trije mladi Bohinjci, ki namesto piva delajo gin
Foto: Destilarna Karakter

Obveščaj me o novih člankih:  
Gorenjska   dodaj
podjetja   dodaj
turizem   dodaj
podjetništvo   dodaj
gostinstvo   dodaj

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Med gorenjskimi vrhovi se v eni izmed garaž Bohinjske Bistrice že štiri leta destilira domači gin. Trije Bohinjci Matic Bezjak, Timotej Rožič in Urban Bajrič, prijatelji že od otroštva, so skupaj stopili na poslovno pot in ustanovili podjetje oziroma destilarno Karakter. »Vsi trije smo precej različni, ampak ko se v nekaj zapičimo, stopimo skupaj,« razlagajo. »Vedno si pač ne povemo vsega,« se pošali Urban.

Namesto varjenja piva in reje prepelic raje destilacija gina

Od lanskega julija so Matic, Timotej in Urban na trg poslali svojo blagovno znamko gina z imenom Karakter. Soustanovitelji so se z razvijanjem okusov, preden je gin prišel na trg, ukvarjali štiri leta. Urban se je pred skupno poslovno potjo ukvarjal tudi z varjenjem piva, a so idejo ob pogledu na zasičen trg kraft piv hitro opustili. V prihodnje se sicer še lahko zgodi, da jih bo zaneslo tudi v te vode, vendar pa imajo za zdaj dovolj dela z ginom. Do zdaj so razvili dva okusa, kot pravijo, jim je na prvem mestu pomembna svežina.

A če zavrtimo čas še malce nazaj, so imeli pred več kot štirimi leti povsem drugačne poslovne ideje. »Imeli smo najrazličnejše zanimive projekte, od sajenja avtohtone koruze trdinke do reje prepelic,« pojasnjuje Matic. Kaj je šlo narobe? »Posadili smo polje koruze, na koncu pa dobili precej slab pridelek, ker so nam ptice vse poglodale – dobili smo dve semeni koruze,« smeje pove Matic.

»Destilarna je trenutno naš življenjski projekt, naš otročiček,« pove Timotej. Trenutno je v podjetju samozaposlen Matic, Timotej in Urban sta v drugih podjetjih.

S karakterjem oskrbujejo okoli sto gostincev

Začetek ni bil lahak. Matic omeni, da jim je okolica večkrat očitala, v kaj se spuščajo in zakaj prav destilacija gina, pozneje so poslušali o visokih cenah, a se z vsem tem niso veliko ukvarjali, pove. V letu dni so dosegli velik uspeh. Njihov gin danes ponuja okoli sto gostincev, od letos pa svojo alkoholno pijačo ponujajo tudi v svojem baru.

Zakaj karakterja ni v večjih trgovinah? »Ne bomo rekli, da nikoli ne bomo ponujali svojega gina tudi na policah večjih trgovcev, vendar se nam trenutno zdijo problematične marže in plačilni roki,« pojasnjujejo. »Preprosto si ne moremo privoščiti, da bi šli v večjo trgovino, ki ima 120 dni plačilnega roka, ker moramo dvakrat plačati trošarino,« pojasnjuje Matic. Prvič jo plačajo, ko kupijo žitni alkohol, saj ga ne izdelujejo sami, drugič pa jo pokrijejo, ko izdelajo končni gin. Poleg tega soustanovitelji menijo, da se veliko podjetij ne drži plačilnih rokov, kar bi bilo za tako malo podjetje prevelik finančni udarec.

Poleg destilacije gina še svoj bar in glasba

Karakter je od 1. maja letos na voljo tudi v baru tik ob Bohinjskem jezeru. Mladi Bohinjci so namreč dobili priložnost in najeli prostor ter mu nadeli ime Bar Karakter. V ponudbo so poleg domače, kakovostne hrane in pijače vključili še glasbo.

»Poleti je bilo toliko dela, da ne bi sami zmogli vsega, zato nam je pomagalo okoli 12 ljudi, za dogodke še več,« pojasnjuje Timotej. O tujini še ne razmišljajo, a verjamejo, da bodo svoj gin nekoč prodajali tudi v tujini, saj je Slovenija precej majhen trg. »Slovenija je zelo dobra šola tudi za naprej,« dodajo.

↓ Lepo vabljeni na dogodek, udeležba je brezplačnaNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci