Oglasno sporočilo

Zakaj je poslovna inteligenca (BI) pomembna za vaše podjetje?

Čas branja: 2 min
14.10.2019  04:00  Dopolnjeno: 15.10.2019 15:57
Zakaj je poslovna inteligenca (BI) pomembna za vaše podjetje?

V današnjem času je ogromno govora o tem, da so podatki nova nafta. O umetni inteligenci se govori praktično za vsakim vogalom, še vedno pa obstaja veliko področij, kjer se podjetja zanašajo zgolj na intuicijo. Dobra intuicija v poslu ne more biti odveč, a je z njo podobno kot s talentom v športu. Sama po sebi ne omogoča zmagovanja. O tem kakšni sta realnost in prihodnost gospodarstva na področju poslovne inteligence (angl. Business Intelligence, v nadaljevanju BI) smo se pogovarjali z Rokom Pirnatom, direktorjem podjetja B2 BI, ki bo na letošnji konferenci SEMPL, 28. in 29. novembra v Portorožu, nastopil tudi kot eden izmed govorcev.

Zakaj se toliko govori o podatkih, o digitalizaciji in transformacijah?

Zaradi izbire pravih fokusov. Če v ozadju ni analitike je največji izziv tisti, ki je najglasnejši. Pravi izzivi po navadi niso glasni oz. ko postanejo glasni, je ponavadi že precej prepozno za ukrepanje. Zanimivo je tudi v koliko podjetjih zaposleni garajo, pravih rezultatov pa kar ni. Sodobni posel se vodi na način, da hitro, agilno rešuješ izzive in se odločaš na podlagi informacij, ki jih pridobiš iz korelacije različnih podatkov. Če nekaj ne gre, poizkusiš malo drugače in greš naprej. BI ti torej daje fokus in povratno informacijo ali je ukrep »prijel«. Vse se dogaja hitro in brez čustvene navezanosti na ideje, s čim manj “ega”. To je zelo pomembno za učeče organizacije.

Termin BI se pojavlja v poslovnih krogih že dolgo, kljub temu mnogi ne vedo za kaj gre. Nam lahko razložite kaj to je na preprost način?

BI je namenjen spremljanju procesov in poslovnih rezultatov ter boljšemu in hitrejšemu odločanju. Za uporabnika BI sistema je pomembna pametna vizualizacija, ki pokaže tako negativne kot pozitivne odklone. V ozadju je še nekaj tehničnih podrobnosti, ki poskrbijo, da so pravi podatki, ob pravem času na pravem mestu – torej na managerjevem mobilcu ob jutranji kavi.

Kaj pravite na to, da je BI luksuz?

Včasih je bilo to tehnološko zelo zahtevno, danes so orodja tako zelo napredovala, da so projekti postali zares dostopni praktično za vsa podjetja. Imamo kar nekaj strank, ki imajo promet pod 5 mio EUR. BI ni več luksuz, ampak osnovno orodje managerja. Sam si ne znam zamisliti delovnega dne brez klikanja po grafih.

So slovenska podjetja zrela za BI?

Seveda so, danes ni podjetja, ki ne bi imelo vsaj kakšnega Excel mojstra, podatkov za obdelavo je povsod dovolj. Potrebno je vsaj malo volje pri vodstvu in dosežemo lahko zelo velike premike. Le kateri manager si ne želi vedeti npr. kakšen vpliv ima vloženi evro v marketing na realizacijo prodaje. Podjetja, ki so preteklo leto vpeljala BI, danes že resno postavljajo takšna vprašanja. Tista, ki BI-ja še nimajo, se dnevno ukvarjajo z ugotavljanjem stanja. Čas jih stalno prehiteva.

Raziskave kažejo, da podjetja, kjer so zgodaj privzeli poslovno analitiko in se odločajo na podlagi njenih rezultatov, prekašajo tržne tekmece po dobičkonosnosti, hitrejšem odločanju in dejanskih izvršitvah nameravanih poslovnih odločitev. Na konferenci SEMPL boste tako lahko spoznali kako uvesti odločanje s pomočjo BI v vaše poslovanje, kakšne pozitivne učinke lahko pričakujete ter na primerih pregledali tudi vse pasti uvajanja. Z nakupom vstopnice si boste zagotovili priložnost prisluhniti še vsem ostalim, svetovno znanim govorcem. Vas zanima več? Kliknite na PROGRAM in GOVORCI

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci