Čas branja: 2 min
09.10.2019  05:00
V zadnjem letu je cena paladija poskočila kar za 70 odstotkov, v začetku tega leta pa je cena te plemenite kovine presegla ceno zlata
Paladij dražji od zlata!?

Cena zlata je trenutno okoli 1.500 dolarjev za unčo, cena paladija pa je septembra presegla 1.600 dolarjev za unčo.

Fortrade je za vse, ki jih zanima učenje trgovanja s paladijem na svetovni borzi, in tudi tiste, ki preprosto želijo razširiti svoje znanje, pripravil brezplačen priročnik »Kako trgovati s ceno paladija«. Vodnik je prilagojen vsem ravnem znanja in ga lahko prenesete prek spodnje povezave.

Paladij in platina se uporabljata v katalizatorjih za čiščenje izpušnih plinov pri izgorevanju goriva. Paladij se primarno uporablja v katalizatorjih pri bencinskih motorjih, platina pa pri dizelskih motorjih. Razširjenost bencinskih motorjev, zlasti v razvitem svetu, je znatno pripomogla k rasti povpraševanja po paladiju, v zadnjem času pa povpraševanje pospešuje še prizadevanje oblasti v Evropi in na Kitajskem, kjer želijo s čedalje strožjimi standardi emisij doseči čim večji prehod na bencinske motorje. A ponudba paladija, katerega največja proizvajalca sta Rusija in Južna Afrika, je omejena, kar je eden ključnih dejavnikov vztrajne rasti cen.

Brezplačni priročnik »Kako trgovati s ceno paladija« prevzemite tukaj.

Zakaj je ta kovina tako dragocena in draga?

V teh razmerah sta največja grožnja nadaljnjemu višanju cene paladija nedavna upočasnitev svetovne gospodarske rasti in dolgotrajna trgovinska vojna. Ti dejavniki lahko negativno vplivajo na avtomobilsko industrijo in posledično na povpraševanje po paladiju.

Cena paladija za zdaj še ne kaže znamenj upadanja, vendar negativni ameriški gospodarski podatki, objavljeni v začetku oktobra, pošiljajo opozorilni signal. Če se bo ameriško gospodarstvo še naprej razvijalo ter bodo Kitajska in ZDA dosegle trgovinski sporazum, obstaja velika verjetnost, da se bo cena paladija v prihodnjem obdobju še naprej dvigovala.

Vira: Bloomberg, Wall Street Journal

Fortrade Ltd. z licenco številka 609970 ima avtorizacijo FCA (Financial Conduct Authority), regulatornega organa Velike Britanije.

CFD so kompleksni instrumenti, zelo tvegani zaradi uporabe finančnega vzvoda. Mali vlagatelji pri trgovanju s temi instrumenti večinoma izgubijo denar, kar kaže 76 odstotkov računov malih vlagateljev, na katerih je bila ustvarjena izguba. Zato premislite, ali razumete, kako deluje CFD, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje. Lahko namreč izgubite ves denar, kolikor ga imate na trgovalnem računu. Ti produkti morda ne bodo primerni za vse vlagatelje, zato morate biti prepričani, da ste razumeli tveganja. Priporočamo, da poiščete neodvisen nasvet. To besedilo ni ne ponudba, ne povpraševanje, ne transakcija v zvezi s katerimkoli finančnim instrumentom. Fortrade ne sprejema nikakršne odgovornosti za uporabo teh komentarjev niti za posledice, ki lahko iz tega izhajajo. Glede pravilnosti ali popolnosti teh podatkov ne dajemo nobenega zagotovila, zato vsakdo, ki se ravna po njih, to dela popolnoma na lastno odgovornost.

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci