Na ljubljanskem letališču julija več potnikov, Adria pa jih je prepeljala za pet odstotkov manj

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
promet   dodaj
Luka Koper dodaj
Statistični urad... dodaj
IPS dodaj
Adria dodaj
 
Čas branja: 3 min
16.09.2019  10:34  Dopolnjeno: 16.09.2019 11:02
Na ljubljanskem letališču julija več potnikov, Adria pa jih je prepeljala za pet odstotkov manj

Obveščaj me o novih člankih:  
promet   dodaj
Luka Koper dodaj
Statistični urad... dodaj
IPS dodaj
Adria dodaj

V primerjavi z lanskim julijem so v Luki Koper izmerili 49-odstotno rast, v mestnem javnem linijskem prevozu triodstotno, v medkrajevnem in mednarodnem prevozu šestodstotno rast, štiri odstotke več pa je bilo letaliških prevozov, a ne za Adrijina letala, kažejo Sursovi julijski podatki. Upad je tako čutiti med prepeljanimi potniki s slovenskim letalskim prevoznikom. Upadlo pa je tudi število registracij osebnih avtomobilov; v Sloveniji je bilo julija prvič registriranih okoli 9.100 osebnih avtomobilov, kar je za štiri odstotke manj kot julija lani.

V Luki Koper julija za polovico več potnikov

Največja rast, 49 odstotkov, je opazna v potniškem prometu v pristaniščih, piše Surs. Julija so v koprskem pristanišču našteli več kot 25.800 potnikov več kot v istem obdobju lani. Julija pa so pretovorili skoraj dva milijona ton blaga, kar je za odstotek več kot julija lani.

Iz Luke Koper nam povejo, da je rast potnikov posledica trženjskih aktivnosti izpred dveh let. »Načrtujemo, da bomo imeli rekordno leto, ocenjujemo, da nas bo do konca leto obiskalo 115 tisoč potnikov oziroma 72 potniških ladij,« pojasnjujejo v koprskem pristanišču.

Med razlogi za več potnikov v pristanišču pa navedejo tudi:»Vsi ladjarji malo povečujejo promet, sezona se daljša in ni več klasična tako kot včasih, ko je trajala od maja in septembra. Zdaj se sezona začne že maja in traja do prvega tedna v decembru.« V lanskem letu so tako v Luki Koper začeli sodelovati s potovalno agencujo Tui Cruises, ki dela predvsem za nemški trg.

V prvem polletju so v Luki Koper ustvarili 120 milijonov evrov čistih prodajnih prihodkov, kar je šest odstotkov več kot lani. Prihodke so povečevali pri skladiščenju, z dvigom cen in z boljšo sestavo pretovora. Stroški dela so bili glede na lansko polletje višji za 8,4 milijona evrov, ker so zaradi reforme sistema IPS (izvajalcev pristaniških storitev) dodatno zaposlovali. Število zaposlenih v skupini so povečali za 40 odstotkov, na 1.662 zaposlenih. To pomeni, da bodo do konca leta imeli precej izzivov, da ujamejo načrte. Več o naložbah in načrtih ter zadolženosti skupine preberite tukaj.

Po številnih odpovedih Adria prepeljala za pet odstotkov manj potnikov

Z letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je odpotovalo ali nanj pripotovalo okoli 206.700 potnikov, kar je štiri odstotke več kot v istem obdobju lani. Letala Adrie Airways, največjega slovenskega letalskega prevoznika, pa so julija prepeljala za pet odstotkov manj potnikov kot lani, vseh je bilo 130.800. Adriia je opravila za 17 odstotkov manj potniških kilometrov kot julija lani, vseh je bilo 124,1 milijona.

Kot smo že večkrat pisali je naš največji slovenski letalski prevoznik v hudih težavah. V sredo smo razkrili, da je Adria Airways imela že lani negativen kapital. Lahko še leti in do kdaj, preberite v članku tukaj. V dobrem mesecu dni pa naj bi bila znana usoda letalskega prevoznika. Če se uresniči črni scenarij, bodo drugi letalski prevozniki prevzeli (donosne) letalske povezave. Vendar se to ne bo zgodilo čez noč. Preverili smo, kakšne so druge možnosti za polete na najpogostejše destinacije Adrie z večjih letališč v bližini brniškega.

Na avtobusih od tri do šest odstotkov več potnikov

Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so julija prepeljali za tri odstotke več potnikov, v medkrajevnem in mednarodnem za šest odstotkov več kot v istem obdobju lani. Z mestnimi avtobusi so se tako prepeljali trije milijoni potnikov, z medkrajevnimi in mednarodnimi pa milijon.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci