Umar znižal napoved rasti BDP, plače bodo še rasle, zaposlenost tudi. Bertoncelj ministrom ukazal varčevanje

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
proračun   dodaj
BDP   dodaj
Urad RS za... dodaj
Andrej Bertoncelj dodaj
 
Čas branja: 2 min
12.09.2019  12:35  Dopolnjeno: 12.09.2019 12:37
Umar napoveduje nominalno rast plač v 2020 za več kot pet odstotkov
Umar znižal napoved rasti BDP, plače bodo še rasle, zaposlenost tudi. Bertoncelj ministrom ukazal varčevanje
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
proračun   dodaj
BDP   dodaj
Urad RS za... dodaj
Andrej Bertoncelj dodaj

Nova gospodarska napoved Umarja napoveduje Sloveniji za letos 2,8-odstotno gospodarsko rast, je potrdil finančni minister Andrej Bertoncelj. Za prihodnje leto Umar napoveduje triodstotno, za leto 2021 pa 2,7-odstotno. Bodo pa - bolj ali enako kot BDP - rasle plače, v jesenski napovedi piše Umar.

Spomladi so za letos napovedali 3,4-odstotno, za prihodnji dve leti pa 3,1 in 2,8-odstotno. Takrat so še zapisali, da se bo ob umirjanju konjunkture v mednarodnem okolju gospodarska rast postopno umirjala; večji bo pomen domače potrošnje, manj pa bo h gospodarski rasti prispeval izvoz.

"Zavedamo se ohladitve okolja pri nas in v tujini, pri naših zunanjetrgovinskih partnerjih," pravi Bertoncelj. Kaj to pomeni za proračun? "Vse kolege sem pozval k varčevanju, črtanju ne nujnih ukrepov."

Manjše prihodke bo zajezil z varčevalnimi ukrepi in ohranjal načrtovani proračunski presežek. "Moramo biti previdni. Finance niso politika, so stroka," prepričuje finančni minister. "Ko smo dobili podatek o gospodarski rasti z Umarja, smo takoj odreagirali in ministrski kolegi se strinjajo z varčevalnimi ukrepi."

Kaj bo prihodnje leto?

Rast v 2020 bo triodstotna. "Razlika od prvih napovedih ni tako velika, smo pa sprejeli določene ukrepe oziroma jih bomo. Na ministrstvih gremo v linearni ukrep zmanjšanja proračunskih odhodkov v višini sto milijonov evrov. To je po okoli en odstotek za vsako ministrstvo. Proračun za leto 2020 bomo sprejemali na naslednji seji," napoveduje minister. Iz 10,45 milijarde se odhodki znižujejo na 10,35 milijarde evrov.

Presežki ostajajo v načrtovanih okvirjih, pravi Bertoncelj. Napoveduje zmanjševanje javnega dolga.

Bertoncelj še tolaži, da imamo s preostalo Evropo kljub vsemu še lepo gospodarsko rast: "Nočem izpasti pesimistično. Pričakujem, da se zna zgoditi kakšen popravek. Tudi druge mednarodne ustanove bodo dale svoje napovedi."

Kaj pa plače? Javni sektor spet raste hitreje

Umar napoveduje: nominalna rast bruto plače na zaposlenega bo letos 4,6 odstotna (lani je bila 3,4-odstotna), realna rast pa bo 2,8 odstotna (spomladi je bila, kot lahko vidite v tabeli, napovedana realna rast 3,3-odstotna). Bo pa precej višja realna rast v javnem sektorju - to je 4-odstotna, medtem ko bo v zasebnem le 2,3-odstotna. Prihodnje leto bo realna rast 3,1-odstotna, leta 2021 pa 2,5-odstotna.

Realna rast produktivnosti dela, to je BDP na zaposlenega, bo letos le 0,3-odstotna. Za primerjavo: lani je bila 0,9-odstotna. Za prihodnje leto Umar napoveduje 1,5-odstotno, leto zatem naj bi bila 1,9-odstotna.

Zaposlenost se bo povečala za 2,5 odstotka(lani se je za 3,2 odstotka), prihodnje leto se bo za 1,4 odstotka.

Inflacija naj bi bila letos 2,3-odstotna, kar je skoraj za odstotno točki višja od lanske. Gre za primerjavo med mesecema decembroma. Na letni ravni je razlika manjša. Letos naj bi bila 1,8-odstotna, lani je bila 1,7-odstotna.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kaj vse do konca leta in za 2020 napoveduje Umar

Rast se ohlaja, izvoz prav tako, plače pa rastejo in bodo še naprej

FINANCE
Članki
Članki Indeks PMI: stanje v nemški predelovalni industriji najslabše v zadnjih sedmih letih

Prvi rezultati julijske ankete med nemškimi predelovalnimi in storitvenimi podjetji kažejo poslabšanje, pri družbi IHS Markit so celo...

FINANCE
Članki
Članki Bo EU denarno nagrajevala evrske članice za izvedbo strukturnih reform? 5

Ločenega evrskega proračuna ne bo, že dlje časa pa je v pripravi poseben instrument, ki naj bi – tak je cilj – pripomogel k večji...

FINANCE
Članki
Članki Trgi pričakujejo, da bo ameriška centralna banka Fed v sredo znižala obrestno mero

Večina analitikov ocenjuje, da se bodo pri Fedu odločili za obrestni rez v višini 0,25 odstotne točke. Četudi bi bil majhen, pa bo po...

FINANCE
Članki
Članki Cena za predčasne volitve v Italiji bi lahko bil višji DDV 4

V Italiji mrzlično preigravajo scenarije, ki bi lahko sledili morebitnemu izglasovanju nezaupnice vladi premiera Conteja, k čemur je...

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 2

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

OGLAS
FINANCE
Varna odstranitev dioptrije po meri posameznika

Vsak posameznik je edinstven in nobeno oko ni enako drugemu očesu, zato so metode in tehnike operacij prilagojene posamezniku. Tehnike...