To so podjetja z največjim dobičkom, prihodki in številom zaposlenih v Pomurju

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
podjetja   dodaj
podjetništvo   dodaj
občine   dodaj
Agencija Republike... dodaj
Jernej Salecl dodaj
 
Čas branja: 3 min
11.09.2019  10:54  Dopolnjeno: 17.09.2019 14:56

Obveščaj me o novih člankih:  
podjetja   dodaj
podjetništvo   dodaj
občine   dodaj
Agencija Republike... dodaj
Jernej Salecl dodaj

Podjetja s sedežem v Pomurju so, če sodimo po analizi AJPES, v kateri so zbrana povprečja, med slabšimi v Sloveniji. A povprečja ne povedo vsega. Pogledali smo, katera podjetja v Pomurju ustvarijo največ prihodkov, dobička in katera Pomurcem dajejo največ služb.

Poglejmo najprej sliko, ki jo o poslovanju pomurskih podjetij ponuja AJPES. Podatke iz letnih poročil za leto 2018 je v pomurski regiji predložilo 1.856 družb (približno enako kot v prejšnjih letih). Tem je glede na leto 2017 lani uspelo prihodke povečati za 11 odstotkov, kar je bolje od slovenskega povprečja (devetodstotna rast). Čisti dobiček je glede na leto prej lani zrasel za 66 odstotkov, za devet odstotkov je zrasla neto dodana vrednost na zaposlenega (slovensko povprečje za lani glede na leto 2017 je dvoodstotna rast).

Tudi razmerje med finančnimi dolgoročnimi in kratkoročnimi obveznostmi se v primerjavi z EBITDA z leti znižuje. V letu 2018 je znašalo 2,9 in je bilo najugodnejše v zadnjih petih letih.

Toda ...

Vse to je slišati dobro. Toda AJPES v svoji analizi opozarja še na drugo plat medalje: "V regiji se nadaljuje trend zaostajanja za republiko pri temeljnih kazalnikih produktivnosti. Tako v regiji zaostajamo pri prihodkih na zaposlenega za 17 odstotkov, pri bruto plači na zaposlenega za 12 odstotkov, pri neto dodani vrednosti na zaposlenega za 20 odstotkov in pri čistem poslovnem izidu na zaposlenega za 28 odstotkov. V slovenskem merilu je pomurska regija med statističnimi regijami Slovenije s 166.519 evri prihodkov na zaposlenega na visokem petem mestu, po bruto plači na zaposlenega (1.450 evrov) in po neto dodani vrednosti na zaposlenega (35.326 evrov) pa na predzadnjem mestu," v svoji analizi pišejo pri AJPES.

Pomurske družbe se glede na končni izid poslovanja uvrščajo na 9. mesto med 12 statističnimi regijami.

Kdo je največji, kdo najboljši in kdo daje največ služb

Objavljamo seznam desetih največjih podjetij, registriranih v Pomurju, razvrstili smo jih po prihodkih, dobičku in številu zaposlenih. Prikazani so podatki za leto 2018, in sicer za matične družbe. Da je med pomurskimi podjetji kar nekaj takih, ki se uvrščajo med najboljša slovenska, pokaže pogled na lestvico TOP 101 (več na TOP 101: Poglejte, kdo so prvaki slovenskega gospodarstva). Na njej najdemo proizvajalca avtodomov iz Odrancev Carthago (uvrščen je bil na 5. mesto), Elrad International, ki izdeluje elektronske sklope za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike, avtomobilske industrije, ter Radensko.

Med najboljšimi živilskimi podjetji najdemo tudi Panvito MIR (Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci), pred kratkim smo posebej omenili primer podjetja Paradajz, ki je zaslovelo s paradižniki, ki jih prodaja pod blagovno znamko Lušt (Paradajz, najboljša naložba prekaljenega finančnega investitorja).

Solastnik in prokurist Paradajza Kristjan Magdič bo tudi naš gost na Pomurskem forumu.

Med največje zaposlovalce v Pomurju seveda sodi tudi Lekova Tovarna trdnih izdelkov Lendava. Ta ima, kot je pred kratkim v pogovoru za Finance povedal Simon Rečnik, okoli 500 zaposlenih.FINANCE
Prenesite si posebno prilogo Davki, dolgovi in terjatve

V njej pišemo o tem, kaj bodo preverjali davčni inšpektorji, kako dobi država podatke iz tujine in seveda tudi o tem, kako ukrepati ob...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako dolgo bosta bencin in dizel še stala okrogel evro? 4

Ministrstvo za finance je sprva preprečevalo zdrs cene litra dizla in bencina pod evro, nato pa preprečilo rast nad evro. Kako dolgo še?

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci