Oglasno sporočilo

Kaj morate vključiti v pogodbe pri sklepanju nepremičninskih poslov?

Čas branja: 2 min
09.09.2019  03:24
Za varno poslovanje in preprečevanje morebitnih naknadnih nevšečnosti velja posvetiti dodatno pozornost pogodbam in elementom, ki jih te morajo vsebovati.
Kaj morate vključiti v pogodbe pri sklepanju nepremičninskih poslov?

Nepremičninsko področje velja za bolj kompleksno, saj zahteva poznavanje več strokovnih področij, posebej gradbeništva, prava, pa tudi davkov. Za varno poslovanje in pa preprečevanje morebitnih naknadnih nevšečnosti velja posvetiti dodatno pozornost pogodbam in elementom, ki jih te morajo vsebovati.

Pogodbe pri pravnih poslih z nepremičninami: kupoprodajna pogodba

Primer pri poslovanju z nepremičninami je kupoprodajna pogodba, za katero velja, da mora biti sestavljena v pisni obliki, a ne nujno v obliki notarskega zapisa. V pogodbi stranki najprej ugotovita pravni status nepremičnine, ki se prodaja. Ob tem opozarjamo, da je pomemben del take pogodbe zemljiškoknjižno dovolilo oz. intabulacijska klavzula, na kateri mora prodajalec pri notarju overiti svoj podpis – če manjka overjen prodajalčev podpis na zemljiškoknjižnem dovolilu, se kupec ne more vpisati kot zemljiškoknjižni lastnik. Smiselno je sicer tudi, da se v kupoprodajno pogodbo vključi še bolj praktične določbe, denimo glede plačevanja davkov in prispevkov v zvezi z nepremičnino.

Nepremičnine kot predmet menjave ali darila

Nepremičnine so lahko tudi predmet menjave, kar urejamo z menjalno pogodbo – s to stranka pridobi lastninsko pravico brez denarnega toka, pri tem pa sploh ni nujno, da sta izpolnitvi obeh strank enaki oz. sta lahko različni (denimo po obsegu, vrednosti ipd.) – bistvena je namreč volja pogodbenih strank, da se opravi menjava.

V kolikor se skupaj z nepremičnino prodajajo tudi premičnine, je smiseln natančen popis predmetov take prodajne pogodbe, prav tako lahko to velja v primeru darilne pogodbe, ko se darovalec obdarjencu zavezuje neodplačno izročiti nepremičnino (skupaj s premičninami).

Pravno preverjeni vzorci pogodb

Ker gre pri tovrstnih poslih pogosto za specifike (glede na to, ali se nepremičnina prodaja sama, s premičninami, ali se prodaja solastniki delež ipd.) smo na strokovnem portalu Vzorci pogodb pripravili pravno preverjene vzorce pogodb za pravne posle z nepremičninami:

 • Kupoprodajna pogodba
 • Predpogodba o prodaji nepremičnine
 • Pogodba o prodaji nepremičnine in pripadajočih premičnin
 • Pogodba o prodaji solastniškega deleža na nepremičnini
 • Menjalna pogodba za nepremičnino
 • Darilna pogodba za nepremičnino
 • Pogodba za nepremičnino, ki se gradi

Na portalu sicer dostopate tudi do drugih vzorcev pogodb, internih pravilnikov in druge dokumentacije za podjetje z raznovrstnih področij za poslovanje vašega podjetja (delovna razmerja, gospodarsko pravo, finance in računovodstvo, organizacija in poslovanje, varstvo osebnih podatkov).

  12-mesečno naročnino na portal Vzorci pogodb (modul profi) si bralci finance.si lahko zagotovite s kar 50 % popustom in odštejete 192 EUR+DDV, ob naročilu pa prejmete tudi ugodnost: video seminar Služnosti (s poudarkom na nepremičninah).

  FINANCE
  Kako dolgo bosta bencin in dizel še stala okrogel evro? 4

  Ministrstvo za finance je sprva preprečevalo zdrs cene litra dizla in bencina pod evro, nato pa preprečilo rast nad evro. Kako dolgo še?

  FINANCE
  Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

  Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

  FINANCE
  Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

  Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

  FINANCE
  Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

  Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci