Oglasno sporočilo

Zlato je najdražje v zadnjih šestih letih + brezplačni vodnik

Čas branja: 2 min
28.08.2019  05:00
Cena zlata je skočila na najvišjo raven v zadnjih šestih letih. Od konca prejšnjega leta do danes je zrasla za neverjetnih 15 odstotkov.
Zlato je najdražje v zadnjih šestih letih + brezplačni vodnik

Vzrok za skok cene je enak tistemu, ki navadno vpliva na ceno zlata. To so geopolitična nestabilnost (vojne, trgovinske vojne ...), obrestna mera v Ameriki in vrednost dolarja.

Fortrade je za vse, ki bi se radi naučili, kako na spletni borzi trgovati s ceno zlata (tako imenovana finančna pogodba za razliko v ceni; angl. CFD), ali preprosto želijo razširiti svoje znanje, pripravil brezplačni vodnik "Kako trgovati s ceno zlata". Prilagojen je vsem ravnem znanja in ga lahko prevzamete prek spodnje povezave.

Geopolitična nestabilnost (vojne, trgovinske vojne, teroristični napadi in podobno) – Zlato je na splošno varno finančno zatočišče v obdobjih nestabilnosti. Če nepričakovani dogodki izzovejo velika cenovna nihanja na finančnih trgih, vlagatelji v takšnih primerih kupujejo zlato, saj je prav to stabilno in ne izgublja veliko svoje vrednosti.

Obrestna mera Ameriških zveznih rezerv – Nižja obrestna mera vpliva na nakup zlata. Varčevanje v valutah se manj splača, kadar so obrestne mere nizke, saj je dobiček s tem manjši. Zato se mnogi odločajo za varčevanje v zlatu, kadar so obrestne mere prenizke.

Vrednost dolarja – Cena zlata se izraža v dolarjih. Slabšanje ameriškega dolarja predstavlja zlato manj vredno za lastnike drugih svetovnih valut, kar navadno vpliva na rast cene.

Če se osredotočimo na obdobje, ko se je začel trend rasti, lahko jasno vidimo razloge, zaradi katerih se je cena zlata začela dvigovati. Ekonomska poročila v Združenih državah Amerike so to leto začela nakazovati mogoče pešanje ameriškega gospodarstva. Po vsem tem so vlagatelji postali prepričani, da bodo Ameriške zvezne rezerve hitro znižale obrestno mero. To se je tudi zgodilo 31. julija, po sestanku federalnega odbora za odprti trg. Hitro po znižanju je ameriški predsednik Donald Trump napovedal nove carinske obdavčitve za deset odstotkov na vse blago, uvoženo iz Kitajske. Ta izjava je šokirala trg in cena zlata je skočila na najvišjo raven v zadnjih šestih letih.

Prihodnja smer gibanja cene zlata

Večina analitikov (med katerimi so tudi tisti iz Goldman Sachsa) trenutno meni, da se trgovinska vojna morda ne bo končala to leto, sploh pa ne pred prihajajočimi volitvami v ZDA prihodnje leto.

Ameriške zvezne rezerve so v kotu in s tem bodo morda morale znižati obrestno mero, da bi s tem preprečile značajno pešanje ameriškega gospodarstva.

Če ti dejstvi ostaneta na vrhu, je malo verjetno, da bo cena zlata začela upadati. Če se zgodi nenaden preobrat v trgovinskih pogajanjih med Ameriko in Kitajsko, bi se razmere lahko hitro spremenile, in tako bi se cena zlata znižala.

Izvor: Bloomberg, Bloomberg terminal

Fortrade Ltd. z licenco številka 609970 ima avtorizacijo FCA (Financial Conduct Authority) regulatornega organa Velike Britanije.

CFD so kompleksni instrumenti, zelo tvegani zaradi uporabe finančnega vzvoda. Kar 76 odstotkov drobnoprodajnih računov vlagateljev pri trgovanju s temi instrumenti izgubi denar. Zato premislite, ali razumete, kako deluje CFD, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje. Lahko namreč izgubite ves denar, no, ne več, kot imate na trgovalnem računu. Ti produkti morda ne bodo primerni za vse vlagatelje, zato morate biti prepričani, da ste razumeli tveganja. Priporočamo, da poiščete neodvisen nasvet. To besedilo ni ne ponudba, ne povpraševanje, ne transakcija v zvezi s katerimkoli finančnim instrumentom. Fortrade ne sprejema nikakršne odgovornosti za uporabo teh komentarjev ne za posledice, ki lahko iz tega izhajajo. Glede pravilnosti ali popolnosti teh podatkov ne dajemo nobenega zagotovila, zato vsakdo, kdor se ravna po njih, to dela popolnoma na lastno odgovornost.

FINANCE
Članki
Članki Kakor da je premier Johnson pripravljen storiti karkoli, da le izpelje (trdi) brexit 2

Vse, kar morate trenutno vedeti o brexitovskem dogajanju na Otoku – o časovnici s scenariji, grožnjah konservativne stranke članom,...

FINANCE
Članki
Članki Bo EU denarno nagrajevala evrske članice za izvedbo strukturnih reform? 5

Ločenega evrskega proračuna ne bo, že dlje časa pa je v pripravi poseben instrument, ki naj bi – tak je cilj – pripomogel k večji...

FINANCE
Članki
Članki Trgi pričakujejo, da bo ameriška centralna banka Fed v sredo znižala obrestno mero

Večina analitikov ocenjuje, da se bodo pri Fedu odločili za obrestni rez v višini 0,25 odstotne točke. Četudi bi bil majhen, pa bo po...

FINANCE
Članki
Članki Amazon si je izmislil nakupovalni praznik sredi julija in od njega pričakuje veliko

Medtem so se v njegovih skladiščih v Minnesoti in Nemčiji zaposleni odločili za stavko

FINANCE
Članki
Članki Ursula von der Leyen je nova predsednica evropske komisije - kaj še obljublja poleg podnebne banke 18

V današnjem tajnem glasovanju so poslanci evropskega parlamenta dosedanjo nemško obrambno ministrico potrdili za novo predsednico...

FINANCE
Članki
Članki Pričakovanja: šef ECB Draghi bo v četrtek pripravil teren za nove pošiljke poceni denarja 1

Analitiki se večinoma strinjajo: Ne gre več za vprašanje, ali bo ECB spet uvedla spodbujevalne ukrepe, temveč je zdaj vprašanje –...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Boris Johnson, ki velja za verjetnega novega britanskega premiera 8

Boris Johnson ali Jeremy Hunt? Danes bomo izvedeli, kdo bo novi britanski premier, čeprav vseskozi večina stavi na Johnsona. Z vidika...

PRO
Članki
Članki (konferenca) Kaj prinaša pokojninska reforma?

2. septembra je bila končana javna razprava zadnjega predloga o spremembah pokojninske zakonodaje, ki bodo ob potrditvi v parlamentu...