Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 5 min
12.09.2019  15:19  Dopolnjeno: 16.09.2019 15:41
Finance 18. septembra prihajamo v Mursko Soboto. Pred tem smo pogledali, v kakšni gospodarski kondiciji so Murska Sobota, Ljutomer in Lendava.

Obveščaj me o novih člankih:  

Mestna občina Murska Sobota se je v lanski analizi kolegov Mojih financ izmed 212 občin uvrstila na 107. mesto, Ljutomer na 147. in Lendava na 185. mesto. Torej se med naštetimi mesti najbolje živi v Murski Soboti.

Ob besedi Pomurje pomislimo na prekmursko gibanico, ravnine in poljedelstvo, vino, termalno vodo, traktorje ter obilico turističnih kmetij. Pomurje pa spominja tudi na propadlo Muro, ki je bila dolgo paradni konj slovenske mode. Pogledali smo, kaj danes počnejo Pomurci, kakšne so plače, cene stanovanj in kakšno je življenje na splošno.

Pomurske plače rastejo, kje najbolj?

Najnovejši podatki Sursa kažejo, da je slovenska povprečna bruto plača julija znašala 1.737,42 evra bruto, v Pomurju pa 1.579,49 evra, torej 158 evrov manj, kot zasluži povprečni Slovenec.

Letni podatki za lani kažejo, da so najvišjo bruto plačo prejeli zaposleni v Murski Soboti – 1.585 evrov bruto, v Ljutomeru 1.558 evrov bruto in najnižjo v Lendavi – 1.477 evrov bruto. V štirih letih se je najbolj zvišala plača Ljutomerčanom, od leta 2014 do lani je zrasla za 178 evrov bruto, Murskosobočanom za 169 evrov bruto in najmanj Lendavčanom – za 148 evrov bruto.

Brezposelnost najvišja v Murski Soboti

Konec avgusta je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 71.544 brezposelnih, kar je slabega pol odstotka manj kot mesec prej. Registrirana brezposelnost v Pomurju je bila v primerjavi s slovenskim povprečjem avgusta osemodstotna, kažejo podatki zavoda, od tega je bila najvišja v Murski Soboti, sledita Lendava in Ljutomer.

Najbogatejši Pomurci skupaj »težki« skoraj 200 milijonov

Na Managerjevi lestvici 100 najbogatejših Slovencev se je znašlo kar nekaj Pomurcev. Med njimi se je na 16. mesto uvrstil Prlek Vladimir Puklavec z 79,8 milijona evrov. Puklavec je polovični lastnik holdinga Gasfin Group s krovno družbo Gasfin in investicijsko roko te družbe Gasfin Investments. Na 38. mesto se je uvrstil Iztok Lipnik z 38,8 milijona evrov; Lipnik je lastnik 30 odstotkov družbe Elrad International. Na 39. mesto se je uvrstila pomurska družina Karoly, ki si lasti 38,6 milijona evrov in ima podjetje GMT. Na 53. mestu so se znašli Polanič in sinova z 32,7 milijona evrov – njihov poslovni imperij obsega gradbeno podjetje Pomgrad in nekdanjo Kmetijsko gospodarstvo Rakičan, današnjo skupino Panvita.

Največji zaposlovalci

V Pomurju je registriranih 3.944 gospodarskih družb in 11.350 samostojnih podjetij. Med njimi je največji zaposlovalec nemški proizvajalec avtodomov Carthago s 759 zaposlenimi v Odrancih. Druga največja zaposlovalca sta v Gornji Radgoni, to sta Arcont, hčerinska družba podjetja Containex, enega vodilnih evropskih proizvajalcev mobilnih montažnih objektov s 673 zaposlenimi, in Elrad International, podjetje za razvoj elektronskih naprav s 536 zaposlenimi.

Spomnimo tudi na bolj znana podjetja, kot je Radenska z 267 zaposlenimi v Radencih, pa Terme Moravske Toplice v lasti Save Turizma ter podjetji Paradajz oziroma blagovno znamko Lušt in Panvita.

Najnižje cene stanovanj v državi

Pomurje je območje s povprečno najnižjimi cenami stanovanj in hiš v državi. Pripadajoča zemljišča prodanih hiš pa so največja v državi, predvsem zaradi nizkih cen zazidljivih zemljišč, še kaže Gursovo poročilo. Večino stanovanjskega fonda sestavljajo stanovanjske hiše. Ta je največji v Murski Soboti, Gornji Radgoni, Lendavi in Ljutomeru.

Delež stanovanj v večstanovanjskih stavbah je le okoli 15-odstoten, kar je najmanj v državi. Število kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin na pomurskem območju se je v letih 2016 in 2017 predvsem zaradi živahnega trgovanja s hišami občutno povečalo. Lani je število kupoprodaj rahlo upadlo, umirila pa se je tudi rast cen, ki jo je bilo zaznati od obrata cen v letu 2015.

Pomurje z največ kmetijami v državi

Največ kupoprodaj kmetijskih zemljišč se opravi na pomurskem območju, kjer je gostota kmetijskih zemljišč največja in tudi sicer pomeni najbolj agrarno območje v državi, kažejo lanski podatki Gursa. V obdobju 2015–2018 so na pomurskem območju evidentirali v povprečju 25 odstotkov vseh transakcij s kmetijskimi zemljišči.

Tradicionalno so bile cene kmetijskih zemljišč pod slovenskim povprečjem – kvadratni meter je stal 1,10 evra.FINANCE
Prenesite si posebno prilogo Davki, dolgovi in terjatve

V njej pišemo o tem, kaj bodo preverjali davčni inšpektorji, kako dobi država podatke iz tujine in seveda tudi o tem, kako ukrepati ob...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako dolgo bosta bencin in dizel še stala okrogel evro? 4

Ministrstvo za finance je sprva preprečevalo zdrs cene litra dizla in bencina pod evro, nato pa preprečilo rast nad evro. Kako dolgo še?

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci