Ste del ''sistemske napake'' Fursa?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
nasvet   dodaj
dohodina   dodaj
izračun   dodaj
Finančna uprava RS dodaj
 
Čas branja: 1 min
04.06.2019  16:04  Dopolnjeno: 04.06.2019 16:09
Nove informativne izračune dohodnine bo zaradi napake dobilo 7.639 zavezancev

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
nasvet   dodaj
dohodina   dodaj
izračun   dodaj
Finančna uprava RS dodaj

7.639 zavezancev bo dobilo nov, popravljen informativni izračun dohodnine za 2018, so sporočili s finančne uprave. Kaj se je zgodilo?

"Zaradi sistemske napake je Furs odposlal 7.639 napačnih informativnih izračunov dohodnine. Napaka se je pojavila pri prejemnikih informativnih izračunov dohodnine, ki so bili del leta 2018 tudi vzdrževani družinski člani," sporočajo s Fursa. Torej, če vas je lani - del leta - kdo vzdrževal, vas informativni izračun najverjetneje ni pravilen.

Na Fursu še obljubljajo, da napaka ne bo imela posledic za zavezance - vseh 7.639 (to je pol odstotka vseh prejemnikov izračunov) bo do 15. junija 2019 dobilo nov, popravljen informativni izračun. Vračilo dohodnine se ne bo zamaknilo!

Za te davčne zavezance bo prvi, napačen informativni izračun, štel za brezpredmetnega, kar bo v novem informativnem izračunu dohodnine izrecno navedeno.

Vračilo dohodnine bodo davčni zavezanci prejeli najkasneje do 31. julija 2019, torej v enakem roku, kot bi ga, če se napaka ne bi zgodila.

Če bodo zavezanci v novem informativnem izračunu ugotovili kakšen drug ugovorni razlog (denimo prijava dohodkov iz tujine), morajo ugovor vložiti najkasneje do 1. julija 2019. Zoper prvi, brezpredmetni informativni izračun, naj davčni zavezanci ne vlagajo ugovora.

Ugotovljeno je bilo, da je napaka nastala na strani zunanjega izvajalca. Ta bo tudi nosil vse stroške, ki so povezani z odpravo napake. Gre za podjetje RRC. So pa zatrdili, da gre za "napako v algoritmu, nobena davčna tajnost pri tem ni razkrita." Torej - vse je po zakonu, po predpisanih protokolih, če bi že - teoretično - prišlo do kakšne obdelave podatkov. Kaj konkretno to pomeni, objavimo, ko dobimo odgovore.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Furs je lansko dohodnino spravil pod streho, informativne izračune boste dobili še zadnji zavezanci

V drugi tranši ste tisti z vzdrževanimi družinski člani, dohodki iz tujine in katastrskimi dohodki

FINANCE
Tik, tak – danes večina izve, kolikšna bo dohodnina za lani

Informativne izračune dohodnine bo v teh dneh dobilo skoraj milijon dohodninskih zavezancev

FINANCE
Članki
Članki Slovenija kot ujeta v časovni stroj - iz Bruslja je dobila enaka priporočila kot lani 5

Letos prvič evropska komisija članicam EU ne namenja zgolj proračunskih in reformnih napotkov, ampak tudi naložbena priporočila

FINANCE
Članki
Članki Kaj bodo v četrtek storili pri ECB, ko je vse več znamenj gospodarskega upočasnjevanja 1

Po petih letih negativnih obrestnih mer na evrskem območju finančniki pričakujejo nadaljevanje zdajšnje monetarne politike in...

FINANCE
Članki
Članki Več demokracije, ne kakistokracije

Evropske volitve štejejo, ker izbiramo ljudi, ki bodo soodločali o zakonodaji, ki je temelj za večinski del nacionalnih predpisov.

AVTO
Novice
Novice Agencija za varnost prometa poziva k ničelni toleranci do alkohola v prometu 13

Pri agenciji za varnost prometa menijo, da bi morali znižati dovoljeno mejo alkohola ter strožje obravnavati pijane voznike

TRANS-LOG
Novice
Novice Bruselj Sloveniji: Vaša odvisnost od cestnega prometa je težava 5

V prihodnjem evropskem proračunu 2021–2027 Bruselj Sloveniji priporoča, naj se več ukvarja z naložbami v železnice in s trajnostnim...

PRO
Članki
Članki 5 razlogov, zaradi katerih boste letošnje poletje znova preživeli na hrvaški obali

Zakaj ne bi letošnje poletje raziskali najbolj zanimive hrvaške destinacije in ob tem bivali v enem izmed petih izbranih hotelov?