Ste del ''sistemske napake'' Fursa?

Čas branja: 1 min
04.06.2019  16:04  Dopolnjeno: 04.06.2019 16:09
Nove informativne izračune dohodnine bo zaradi napake dobilo 7.639 zavezancev

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
nasvet   dodaj
dohodina   dodaj
izračun   dodaj
Finančna uprava RS dodaj

7.639 zavezancev bo dobilo nov, popravljen informativni izračun dohodnine za 2018, so sporočili s finančne uprave. Kaj se je zgodilo?

"Zaradi sistemske napake je Furs odposlal 7.639 napačnih informativnih izračunov dohodnine. Napaka se je pojavila pri prejemnikih informativnih izračunov dohodnine, ki so bili del leta 2018 tudi vzdrževani družinski člani," sporočajo s Fursa. Torej, če vas je lani - del leta - kdo vzdrževal, vas informativni izračun najverjetneje ni pravilen.

Na Fursu še obljubljajo, da napaka ne bo imela posledic za zavezance - vseh 7.639 (to je pol odstotka vseh prejemnikov izračunov) bo do 15. junija 2019 dobilo nov, popravljen informativni izračun. Vračilo dohodnine se ne bo zamaknilo!

Za te davčne zavezance bo prvi, napačen informativni izračun, štel za brezpredmetnega, kar bo v novem informativnem izračunu dohodnine izrecno navedeno.

Vračilo dohodnine bodo davčni zavezanci prejeli najkasneje do 31. julija 2019, torej v enakem roku, kot bi ga, če se napaka ne bi zgodila.

Če bodo zavezanci v novem informativnem izračunu ugotovili kakšen drug ugovorni razlog (denimo prijava dohodkov iz tujine), morajo ugovor vložiti najkasneje do 1. julija 2019. Zoper prvi, brezpredmetni informativni izračun, naj davčni zavezanci ne vlagajo ugovora.

Ugotovljeno je bilo, da je napaka nastala na strani zunanjega izvajalca. Ta bo tudi nosil vse stroške, ki so povezani z odpravo napake. Gre za podjetje RRC. So pa zatrdili, da gre za "napako v algoritmu, nobena davčna tajnost pri tem ni razkrita." Torej - vse je po zakonu, po predpisanih protokolih, če bi že - teoretično - prišlo do kakšne obdelave podatkov. Kaj konkretno to pomeni, objavimo, ko dobimo odgovore.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Furs je lansko dohodnino spravil pod streho, informativne izračune boste dobili še zadnji zavezanci

V drugi tranši ste tisti z vzdrževanimi družinski člani, dohodki iz tujine in katastrskimi dohodki

FINANCE
Tik, tak – danes večina izve, kolikšna bo dohodnina za lani

Informativne izračune dohodnine bo v teh dneh dobilo skoraj milijon dohodninskih zavezancev

IZVOZNIKI
Novice
Novice S kakšno gospodarsko rastjo so leto začeli največji slovenski izvozni trgi

Objavljamo še sveže napovedi, kaj so analitiki iz Bloombergove ankete napovedali Nemčiji, Franciji in Italiji do konca leta

AVTO
Posel
Posel Trump usekal proti Kitajski ... konec tedna bo predvidoma znano, kaj bo s carinami na avtomobile 3

Strokovnjaki opozarjajo, da bodo višje carine za kitajsko blago bolele tudi Američane, saj jih ne bo plačevala Kitajska, temveč...

FINANCE
Članki
Članki Kdo zares plača ceno višjih carin - država, proti kateri so uvedene, ali domači porabniki? 2

To vprašanje postaja vse bolj pereče, saj so ZDA zdaj napovedale povračilne ukrepe proti kitajskim povračilnim ukrepom v trgovinskem...

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...