Oglasno sporočilo

BREZPLAČNA E-KNJIGA: Kako od doma trgovati s ceno zlata in srebra

Čas branja: 4 min
05.06.2019  03:12
BREZPLAČNA E-KNJIGA: Kako od doma trgovati s ceno zlata in srebra

Zlato je naložba, o kateri je večina ljudi že nekaj slišala. Veliko nas recimo spremlja ceno zlata, saj smo v nekem trenutku imeli v lasti predmet iz tega materiala. Zavedamo se, da je zlato nekaj, kar ohranja vrednost, kar smo tudi zasledili v mnogih filmih, kjer roparji ukradejo to plemenito kovino iz bank.

Za zlato je znano, da je to varna oaza na finančnih trgih. Povedano z drugimi besedami, pričakuje se, da bo zlato v določenem obdobju ali zadržalo svojo vrednost ali jo celo zvišalo. Tveganje pri trgovanju z zlatom je manjše, saj se njegova cena spreminja počasneje v primerjavi z drugimi finančnimi instrumenti, kot so valutni pari ali surova nafta.

Fortrade je za vse, ki jih zanima, kako trgovati s ceno zlata, in za vse tiste, ki vlagajo v sebe in svoje znanje, pripravil brezplačno e-knjigo Kako prek spleta trgovati s ceno zlata. Priročnik je prilagojen vsem ravnem znanja, prevzamete pa ga lahko na tej povezavi.

Brezplačno e-knjigo Kako prek spleta trgovati s ceno zlata prevzemite tukaj

Dejstva, ki vplivajo na ceno zlata, je enostavno razumeti:

 1. Cena zlata teži k rasti, kadar so obrestne mere nižje.
 2. Dolar in zlato se navadno gibata v nasprotni smeri, saj je vrednost te kovine ovrednotena v ameriški valuti.
 3. V obdobjih gospodarskih težav in negotovosti zlato navadno pridobiva vrednost. Ko je gospodarstvo v dobri kondiciji, lahko cena zlata upada.
 4. Cena zlata se velikokrat giba v nasprotni smeri v razmerju do delniškega trga.

Redko se zgodi, da se vse okoliščine poklopijo, če pa se pojavi ena, dve ali več od njih, se zelo splača trgovati z zlatom.

 1. Zdaj vam bomo dali primer, kako izkoristiti tržne zakonitosti, če ste pozorni na prej opisana pravila. Referenčna obrestna stopnja Zveznih rezerv (Fed) je na dokaj nizki ravni 2,5 odstotka.
 2. V času pisanja tega članka se dolar giba v bližini najvišje vrednosti v zadnjem mesecu dni.
 3. V istem času so ekonomisti zaskrbljeni zaradi upočasnitve svetovne gospodarske rasti, pogovori med ZDA in Kitajsko so ustavljeni, veljati bodo začele nove carinske tarife.
 4. Delniški trg je trenutno zelo volatilen. V začetku meseca je dosegel maksimum, nato je upadel na mesečni minimum.

Kot lahko vidite, prva točka, kjer govorimo o obrestni stopnji, podpira rast cene zlata. Hkrati pa močan dolar pritiska na ceno zlata. Po drugi strani bi geopolitična negotovost, izražena tudi skozi trgovinsko vojno, morala omejevati rast cene zlata.

Vseeno je v času pisanja tega članka cena zlata upadla za 0,12 odstotka. Po drugi strani je ameriški dolar okrepil moč za enak delež, 0,12 odstotka. Vrednost dolarja ima trenutno večji vpliv na ceno zlata kot katerikoli drug dejavnik.

Brezplačno e-knjigo Kako prek spleta trgovati s ceno zlata prevzemite tukaj

Medtem ko zlato privlači trgovce s svojim bliščem, jih veliko spregleda srebro in njegove prednosti.

Tako kot na zlato tudi na srebro vpliva svetovno povpraševanje, prav tako zanj velja zakonitost, da se giba v nasprotni smeri glede na delniški trg.

Obstaja več prednosti, zaradi katerih je srebro boljša naložba v razmerju do zlata. Za začetek že to, da z manjšo vsoto denarja lahko trgujete z večjo količino srebra. Srebro je cenejše od zlata, tako da lahko glede na količino denarja ustvarite večji dobiček. Srebro je tudi veliko bolj nihajno kot zlato. To pomeni, da lahko vlagatelj, ki dobro razmišlja in hitro reagira, pri trgovanju s srebrom zasluži več. Po drugi strani pa seveda večja nihajnost pomeni tudi večje tveganje za izgubo denarja za vse tiste, ki niso dovolj obveščeni. Ne glede na večje tveganje in večji potencialni dobiček se srebro obravnava kot varno finančno zatočišče v primerjavi z večino drugih finančnih instrumentov v obdobjih tržne nestabilnosti. Vlagatelji imajo navado vlagati denar v zlato in srebro v obdobjih recesije in tržnega upada, kar vpliva na rast cene teh kovin.

Brezplačno e-knjigo Kako prek spleta trgovati s ceno zlata prevzemite tukaj

Pri trgovanju s ceno srebra se je treba osredotočiti na naslednje:

 1. Srebro se uporablja v industriji, kar pomeni, da krepitev svetovnega gospodarstva vodi v rast cene, saj je takrat povpraševanje po srebru večje.
 2. Povpraševanje po srebru pomeni, da se trg krepi, kjer lahko hitro pride do politične nestabilnosti. Namesto da varčujejo, se nekateri bolj nagibajo k vlaganju v srebro in zlato. To daje srebru podporo.
 3. Po drugi strani bi lahko srebro upadlo po krepitvi dolarja ali vidnem upočasnjevanju gospodarske rasti na Kitajskem in v Indiji, saj je povpraševanje po srebru v teh državah razmeroma veliko.

Fortrade Ltd. z licenco številka 609970 ima avtorizacijo FCA (Financial Conduct Authority), regulatornega organa Velike Britanije.

CFD so kompleksni instrumenti, zelo tvegani zaradi uporabe finančnega vzvoda. Kar 81 odstotkov drobnoprodajnih računov vlagateljev pri trgovanju s temi instrumenti izgubi denar. Zato premislite, ali razumete, kako deluje CFD, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje. Lahko namreč izgubite ves denar, no, ne več, kot imate na trgovalnem računu. Ti produkti morda ne bodo primerni za vse vlagatelje, zato morate biti prepričani, da ste razumeli tveganja, priporočamo, da poiščete neodvisen nasvet. To besedilo ni ne ponudba, ne povpraševanje, ne transakcija v zvezi s katerimkoli finančnim instrumentom. Fortrade ne sprejema nikakršne odgovornosti za uporabo teh komentarjev ne za posledice, ki lahko iz tega izhajajo. Glede pravilnosti ali popolnosti teh podatkov ne dajemo nobenega zagotovila, zato vsakdo, kdor se ravna po njih, to dela popolnoma na lastno odgovornost.

AVTO
Posel
Posel Trump usekal proti Kitajski ... konec tedna bo predvidoma znano, kaj bo s carinami na avtomobile 3

Strokovnjaki opozarjajo, da bodo višje carine za kitajsko blago bolele tudi Američane, saj jih ne bo plačevala Kitajska, temveč...

IZVOZNIKI
Novice
Novice S kakšno gospodarsko rastjo so leto začeli največji slovenski izvozni trgi

Objavljamo še sveže napovedi, kaj so analitiki iz Bloombergove ankete napovedali Nemčiji, Franciji in Italiji do konca leta

FINANCE
Članki
Članki Kdo zares plača ceno višjih carin - država, proti kateri so uvedene, ali domači porabniki? 2

To vprašanje postaja vse bolj pereče, saj so ZDA zdaj napovedale povračilne ukrepe proti kitajskim povračilnim ukrepom v trgovinskem...

FINANCE
Članki
Članki Kakšna tveganja prežijo na slovenske banke 8

Banke v precej primerih ne upoštevajo priporočil Banke Slovenije glede kreditnih standardov, pravi Tomaž Košak iz Banke Slovenije....

PRO
Članki
Članki Katera so najboljša industrijska podjetja v Sloveniji

Vodstva proizvodenj slovenskih podjetij, proizvodni strokovnjaki ter njihovi dobavitelji bodo 9. oktobra zbrani na enem mestu in medsebojno...