Oglasno sporočilo

Elektronski nakupi in močna avtentikacija

Čas branja: 2 min
30.05.2019  02:15
Elektronsko nakupovanje, oziroma nakupi preko interneta, so danes resnično običajno opravilo. Le ti že dolgo niso omejeni zgolj na nakup blaga. Vedno več je nakupov digitalnih in pretočnih vsebin, plačilo storitev, zakupov oblačnih rešitev in plačevanje ponavljajočih se mesečnih obveznosti.
Elektronski nakupi in močna avtentikacija
Boris Turk.

Delež kartičnih plačil na internetu, navkljub hitri rasti, še vedno dosega delež, ki je krepko nižji od 10 %. Razlogi zato so večplastni, dominirajo pa varnostni zadržki, uporabniška izkušnja in dostopnost.

V svetu kartičnih plačil se danes 75 % zlorab zgodi v virtualnem okolju (Card not present - CNP). V tem okolju so tudi neupravičene zavrnitve legitimnih plačil dosti večje (15-20 %) kot pri plačevanju na POS terminalih (2-3 %). Prav tako je visoka tudi opustitev spletnega nakupa ob postopku plačevanja (20-25 %).

Evropski bančni organ (EBA) in nova direktiva o plačilnih storitvah (PSD2), katere uvedba je načrtovana v jeseni 2019, prinaša precej novosti, ki so namenjeni predvsem zaščiti potrošnikov. Med njimi je tudi proces močne avtentikacije končnega uporabnika.

Močna avtentikacija stranke je postopek, ki temelji na uporabi dveh ali več elementov:

  • nekaj, kar ve samo uporabnik, npr. statično geslo, koda, osebna identifikacijska številka;
  • nekaj, kar je v izključni lasti uporabnika, npr. pametna kartica, mobilni telefon;
  • nekaj, kar uporabnik je, npr. biometrična značilnost, kot je prstni odtis.

Zakonsko predpisana uporaba močne avtentikacije na področju celotnega evropskega gospodarskega prostora bo vsekakor prispevala k zmanjšanju zlorab. Dokaz zato je tudi slovensko kartično plačilno okolje. Slovenske banke, izdajateljice plačilnih kartic, namreč pri spletnih nakupih dosledno uporabljajo elemente močne avtentikacije, v sled česar je nivo kartičnih zlorab izjemno nizek.

Se pa tako v Sloveniji, kot tudi drugje v Evropi, upravičeno poraja vprašanje o smiselnosti pretirano dosledne uporabe močne avtentikacije. Visoki nivoji opustitve elektronskih nakupov in neupravičenih zavrnitev hromijo nadaljnjo rast in razvoj.

Plačila manjših vrednosti (npr. parkirnine, vozovnice, avtomati), periodičnih plačil (revije, spletna TV) in plačil, ki jih na podlagi dovoljenja prožijo trgovci (zakup storitev, storitve v oblaku) so segmenti, kjer bi (zakonsko dovoljena) opustitev močne avtentikacije izboljšala uporabniško izkušnjo brez občutnega povečanja stopnje zlorab. Ob uporabi naprednih odločitvenih algoritmov in ocen tveganja, pa bi opustitev močne avtentikacije lahko razširili tudi na zaupanja vredne spletne trgovce.

Prav tako bi bilo smiselno razmisliti o uporabi drugih metod močne avtentikacije, ki so do končnega uporabnika bolj »prijazne«. Uporaba biometrije pri mobilnih telefonih predstavlja priročno metodo avtentikacije za dostop do mobilnih aplikacij. Razširitev njene uporabe za potrjevanje elektronskih plačil bo vsekakor dobrodošla alternativa trenutni metodi enkratnih gesel preko SMS sporočil.

Mastercard, skupaj z bankami in večjimi spletnimi trgovci, aktivno deluje v smeri povečanja uporabe elektronskega plačevanja in hkrati nižanja stopenj zlorab, saj je le-ta v interesu vseh deležnikov, hkrati pa neposredno vpliva na gospodarsko rast.

avtor: Boris Turk, Mastercard

(* Kolumna izraža avtorjevo osebno mnenje in ne odraža nujno mnenja ali stališča podjetja Mastercard.)

Euromonitor, FICO

Aite report” Combating False Declines Through Customer Engagement”

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci