Oglasno sporočilo

Slovenski projekt EcoLex Life primer dobre prakse v Evropski Uniji

Čas branja: 2 min
21.05.2019  02:28  Dopolnjeno: 21.05.2019 08:28
Dejstvo, da kar dve tretjini malih in srednje velikih podjetij ne pozna zakonskih določb, ki urejajo odgovornost za preprečevanje in sanacijo okoljske škode, je strašljivo.
Slovenski projekt EcoLex Life primer dobre prakse v Evropski Uniji

Takšno pomanjkljivo znanje in premajhna ozaveščenost ima negativne posledice na delovanje teh družb, prav tako pa tudi na okolje samo, saj je mogoče pričakovati več kršitev oziroma neustreznih ravnanj, posledično pa tudi več primerov okoljskih škod in potreb po njeni sanaciji.

V ljubljanskem podjetju Tax-Fin-Lex d.o.o. so prepoznali potrebo po ozaveščanju o okoljski odgovornosti v podjetjih in pripravili projekt EcoLex Life, s katerim ozaveščajo o Direktivi o okoljski odgovornosti v Sloveniji. Zasnovali so ga z jasnimi in ambicioznimi cilji seznanitve ciljnih javnosti o okoljski škodi, in širše, okoljski zakonodaji, ki neposredno zadeva podjetja. Pripravili so tudi praktična IT orodja, s pomočjo katerih lahko podjetja na enostaven način sledijo vsem spremembam okoljske zakonodaje in drugim novicam s področja okolja ter pridobijo vse pomembne informacije za prepoznavanje in obvladovanje njihovih tveganj za povzročitev okoljske škode.

Projekt se je ozaveščanja o okoljski odgovornosti lotil na več interaktivnih načinov, ki so se pokazali za pravi pristop. S strani Evropske komisije, ki ga večinoma financira, je bil namreč označen za primer dobre prakse na EU nivoju in bil kot edini zunanji udeleženec povabljen na marčevsko srečanje odgovornih za implementacijo Direktive o okoljski odgovornosti v državah članicah EU, kjer je bil tudi posebej predstavljen.

Osrednja ozaveščevalna orodja projekta EcoLex Life so digitalizirana in uporabnikom brezplačno dostopna. Spletna platforma za okoljsko zakonodajo, portal EcoLex, ima štiri osnovne komponente in je uporabniku prijazna.

Portal EcoLex uporabnika na pregleden in enostaven način vodi do ključnih informacij. EcoClipping, na katerega se naročite in ga prejmete tedensko, vam omogoča enostavno sledenje zakonodajnim in drugim novostim s področja varstva okolja.

Na portalu najdete tudi zbirko zakonodaje, najobsežnejšo podatkovno zbirko okoljskih predpisov z ažuriranimi čistopisi in relevantnimi časovnicami, ki je dopolnjena tudi z dodatnimi informacijami in sodno prakso. Okoljski vodič vam nudi pomoč pri prepoznavanju in razumevanju zahtev okoljskih predpisov, in sicer prilagojeno vaši poklicni dejavnosti.

Pred kratkim so kot rezultat poglobljenih analiz in posvetov razvili tudi Orodje za oceno okoljskih tveganj, ki je že na voljo na EcoLex portalu. Gre za preprosto interaktivno aplikacijo, ki uporabnikom pomaga prepoznati njihova tveganja za povzročitev okoljske škode, na koncu pa jim poda podrobnejše poročilo z dodatnimi pojasnili in priporočili. Preventiva je večinoma veliko ugodnejša od kurative. Uporabite ga za obvladovanje vaših okoljskih rizikov!

Vas zanima, kako prepoznati okoljsko škodo in prijaviti primer okoljske škode? Za vas so pripravili tudi webinar, ki odgovarja na to vprašanje in je objavljen na spletni strani projekta.

Poleg portala EcoLex je projekt EcoLex Life z namenom ozaveščanja o okoljski odgovornosti in prenosa dobrih praks iz tujine pripravil vrsto brezplačnih delavnic, mednarodno konferenco in webinarje, ki so brezplačno na voljo na portalu.

Preverite, katera delavnica bi bila za vas zanimiva – v naslednjih tednih se bodo odvile še tri, nove pa sledijo jeseni.

Poglejte na portal, dostopajte do brezplačnih informacij in orodij! Prijavite se na delavnice!

FINANCE
Članki
Članki EU odobrila pogojni odlog brexita ... britanska vojska v pripravljenost na kaotičen brexit ... peticija za preklic brexita 6

Škotska razmišlja o vnovičnem razpisu referendum za neodvisnost ... britanski poslovnež prodaja brexitovske pakete s hrano za mesec dni...

FINANCE
Članki
Članki Umar znižal letošnjo gospodarsko napoved s 3,7 na 3,4 odstotka; rast izvoza se bo umirila 1

Ob tem so pri Uradu za makroekonomske analize in razvoj napovedali, da bo k rasti vse pomembneje prispevala domača poraba

FINANCE
Članki
Članki Vnovični odlog brexita: za nekatere olajšanje, za evropske volitve pa velik stres 5

Odgovarjamo na 13 žgočih vprašanj, med drugim: bodo Britanci sploh volili, katere države si bodo razdelile njihove sedeže v primeru...

AVTO
Posel
Posel Trump usekal proti Kitajski ... konec tedna bo predvidoma znano, kaj bo s carinami na avtomobile 3

Strokovnjaki opozarjajo, da bodo višje carine za kitajsko blago bolele tudi Američane, saj jih ne bo plačevala Kitajska, temveč...

FINANCE
Članki
Članki Tudi prenizka inflacija je lahko problematična 1

Kot so pokazali sveži podatki evropskega statističnega urada Eurosta, se je inflacija na evrskem območju marca oddaljila od cilja ECB

PRO
Članki
Članki Mobilne denarnice z NFC-tehnologijo prinašajo novo uporabniško izkušnjo nakupovanja

Vse več Slovencev uporablja mobilni telefon za plačevanje, pri čemer je z vidika prijaznosti do uporabnika najboljša tehnologija NFC, s...