Američan iz Kamnika: Zame je Slovenija najboljša država na svetu!

Čas branja: 3 min
18.05.2019  12:11
Predstavljamo vam Noaha Charneyja, podjetnika iz Kamnika, ki ga bomo gostili tudi 23. maja v Domu kulture Kamnik. Udeležba je brezplačna!
Američan iz Kamnika: Zame je Slovenija najboljša država na svetu!
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  
kamnik   dodaj
poslovno okolje   dodaj
posel   dodaj
gospodarska klima   dodaj
ljudje   dodaj

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Američan Noah Charney, pisatelj in umetnostni zgodovinar, je prepotoval že kar nekaj sveta in se na lovu za ženo ustavil v Sloveniji. Preživlja se s pisanjem knjig in člankov tudi za tuje medije, druži se z znanimi Slovenci, raziskuje Plečnika, svetuje profesorjem, kako pisati zanimive znanstvene članke, pomaga tudi pri izdaji knjig v tujini. Je tudi ljubitelj slovenskih babic in njihove kuhinje.

»Če imaš luštno taščo, potem vse gre,« se je v intervjuju pošalil Charney, ko smo ga vprašali, kako se je naučil slovenskega jezika. Pri učenju mu je veliko pomagala družina, predvsem tašča, sicer pa se je slovenščine naučil kar sam.

»Razmerje med kakovostjo življenja in ceno je najboljše v Sloveniji«

Charney živi v Sloveniji že osem let, tu je našel svojo ljubezen in si ustvaril družino, s katero živi v Kamniku. »Sem najbolj zadovoljen kvazi Slovenec, sem daleč največji navijač za Slovenijo,« pove Charney.

Prepotoval je že veliko držav, živel je v 14 mestih v ZDA, na Nizozemskem in v Italiji, študiral je v Londonu in Cambridgeu, doktorski študij pa končal v Ljubljani. Takoj, ko sta s slovensko partnerico zasnovala družino, sta se odločila za življenje v Sloveniji, saj meni, da je razmerje med kakovostjo življenja in ceno tega najboljše v Sloveniji.

Piše o Plečniku, slovenskih običajih in navadah, kuha z JB

Charney privablja tujce v Slovenijo in želi, da ji dajo priložnost, kot ji je dal pred leti sam. Pravi, da promovira našo deželo po več različnih poteh. Med temi je tudi pisanje knjig. V svojem doktorskem delu in knjigi Večni arhitekt – življenje in delo Jožeta Plečnika, modernističnega mistika, je opisal življenje Plečnika, našega največjega arhitekta, čigar delo poznajo po celem svetu. »Plečnik je večji za Slovenijo kot Gaudi za Barcelono,« pove.

V nekem drugem delu, knjigi »Slovenologija«, opisuje slovenske običaje in šege. Pravi, da je najbolj nenavaden slovenski običaj postavljanje šrange, med posebnostmi je tudi, da si na obisku sezuješ čevlje. »V Ameriki se obiskovalci ne sezuvajo, četudi imajo blatne čevlje, zato imajo čistilke,« pove Charney.

Namesto da bi bil sam polno zaposlen kot profesor, raje svetuje profesorjem, kako znanstveni članek narediti še bolj zanimiv tudi za anglofonski svet. Tako na Univerzi v Ljubljani izvaja zasebni tečaj s profesorji, kjer jih uči kreativnega pisanja v znanstvenih člankih. »Suhoparno pisanje znanstvenih člankov je način pisanja v srednji Evropi, a to ni dovolj dobro za anglofonski svet.« Meni, da so slovenski profesorji odlični znanstveniki, vendar pa njihova dela premalokrat pridejo v tujino.

Pisanje je njegov kruh

Charney živi od pisanja knjig. »Na leto in pol izdam knjigo, kar je zame včasih že skoraj premalo, saj sem hiperaktiven,« pove Noah. Piše za mednarodne medije Guardian, Washington Post, Salem Observer in tudi za lokalni medij Modre novice in včasih za Playboy. Prireja neformalne klepete z znanimi Slovenci in podobno.

Ureja tudi besedila za podjetja in tekste pisateljev, ki pripravljajo knjige za tujino. Sodeluje z znanimi Slovenci, pred kratkim je z Janezom Bratovžem, JB, pripravil kuharsko knjigo, pa sodeloval z Đurom, Janezem Bogatajem ... V načrtu ima projekt s slovenskimi babicami, ki bi ga naučile pripravljati tradicionalne slovenske jedi.

»Slovenci smo premalo samozavestni«

Na vprašanje, kakšni smo Slovenci, odgovori: »Glede na to, koliko ste ali smo pridni, ste preveč skromni, premalo samozavestni v primerjavi z Američani, ki so preveč samozavestni, četudi nimajo razloga.« Meni tudi, da če Slovenec reče, da si njegov prijatelj, gre za prijatelja v pravem pomenu besede.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kakšna tveganja prežijo na slovenske banke 7

Banke v precej primerih ne upoštevajo priporočil Banke Slovenije glede kreditnih standardov, pravi Tomaž Košak iz Banke Slovenije....

FINANCE
Koliko bo ministrstvo za finance popustilo pri davčnih spremembah 1

Pogajanja s socialnimi partnerji se nadaljujejo v ponedeljek, dokončnega predloga ne bo do konca avgusta

FINANCE
Članki
Članki Vnovični odlog brexita: za nekatere olajšanje, za evropske volitve pa velik stres 5

Odgovarjamo na 13 žgočih vprašanj, med drugim: bodo Britanci sploh volili, katere države si bodo razdelile njihove sedeže v primeru...

AVTO
Posel
Posel Trump usekal proti Kitajski ... konec tedna bo predvidoma znano, kaj bo s carinami na avtomobile 3

Strokovnjaki opozarjajo, da bodo višje carine za kitajsko blago bolele tudi Američane, saj jih ne bo plačevala Kitajska, temveč...

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...