Oglasno sporočilo

Zakaj Slovenci in Slovenke gradimo in kupujemo nepremičnine?

Čas branja: 3 min
13.05.2019  03:31
Zato, ker imamo lastništvo svojega doma zapisano v genih, ker so razmere na najemnem trgu neusmiljene in ker lastno nepremičnino jemljemo kot eno najbolj varnih naložb.
Zakaj Slovenci in Slovenke gradimo in kupujemo nepremičnine?

Ljubo doma, kdor ga ima, pravi star slovenski pregovor, ki se ga drži kar zajetno število Slovencev in Slovenk. Že od nekdaj si namreč radi zidamo ali kupujemo lastne domove. Lastna nepremičnina pa je, poleg toplega doma in varnega zavetja, tudi potencialna povratna naložba za celo življenje.

Želja po lastnem domu je pristna in globoko ukoreninjena že v naši kulturi. O naši navdušenosti nad lastništvom nepremičnine pričajo številne statistike. Leta 2015 je bilo tako več kot 80 odstotkov stanovanj lastniško zasedenih, medtem ko si je po podatkih evropskih statistikov 76,7 odstotka vseh bivajočih v hišah te tudi lastilo.

Neusmiljen najemniški trg

Pomen lastništva nepremičnin v naših življenjih dodatno utrjujejo še neizprosne razmere na najemniškem trgu. Leta 2018 je bilo treba za najem kvadratnega metra stanovanja odšteti v povprečju devet evrov. Najemnina za 40 kvadratnih metrov veliko stanovanje je tedaj v povprečju znašala približno 360 evrov, kar je bilo 8,6 odstotka več kot leto prej. Najvišje so cene najema v Ljubljani in na Primorskem, ki povprečje znatno povišujejo.

Poleg tega je ponudba najemniških stanovanj v primerjavi z lastniškimi tako ali tako v manjšini. Zgovoren je tudi podatek, da si večina mladih želi lastnega doma, a misli, da si ga ne more privoščiti.

Prihranek na kratki in dolgi rok

Dom je tako dolgoročna kot kratkoročna pot do finančnega uspeha. Na kratek rok lahko z lastno nepremičnino prihranite vse mesečne najemnine ter se poslovite od nenapovedanih obiskov najemodajalcev. Marsikdaj lahko mesečni obrok za odplačilo stanovanjskega kredita znaša celo manj od mesečne najemnine.

Na dolgi rok pa je verjetno, da bo vrednost vaše nepremičnine rasla, odvisno od tržnih razmer in dodatnih renovacij. Več bo novega v ali na vašem domu, višja bo njegova vrednost.

V nakup se vključi vse sorodstvo

Nakup ali gradnja doma je velik korak in tudi finančni zalogaj. Le redki ga lahko financirajo iz lastnega žepa, zato večina Slovencev in Slovenk poseže po stanovanjskem kreditu. A preden ponosno vkorakajo v banko, se obrnejo na domače. Nov lasten dom je namreč v Sloveniji družinski projekt. Vsi družinski člani – ne le ožje, temveč kar širše sorodstvo – prispevajo k uresničitvi vaših sanj. Pred veliko odločitvijo pa dobro pobrskajte po lastnih financah, saj se poleg na bančnem računu denar lahko nahaja tudi v raznih že pozabljenih naložbah. Stanovanjski kredit naj zgolj zapolni nastalo finančno praznino, ki vas loči od doma vaših sanj.

Hipoteka ni noben bavbav

Stanovanjski kredit je največkrat podpisan v povezavi s hipotekarnim zavarovanjem, saj na ta način lahko pridobite višji posojeni znesek. Hipoteka, četudi tako zveni, ni nič strašnega. Gre za zavarovanje terjatve na nepremičnini, kar pomeni da ima banka možnost odvzeti nepremičnino v primeru neizpolnitve vaše obljube oziroma neodplačevanja kredita.

S hipoteko zavarovano posojilo velja za dober kredit. Čeprav gre za nepoplačan dolg, je hipoteka vezana na nepremičnino, torej opredmeteno sredstvo in vam zato ni v škodo. Verjemite nam, nobena banka si ne želi vašega doma. Banka namreč ni nepremičninska agencija.

Pošten kredit s pošteno obrestno mero

Stanovanjski kredit Deželne banke Slovenije je pošten, s pošteno obrestno mero. Zanj skrbijo obrazi, ki jim lahko zaupate. Skrbimo, da vam sredstev nikoli ne zmanjka. Še posebej, ko govorimo o vaših sanjskih domovih.

FINANCE
Članki
Članki Če bi prišlo do trdega brexita, bi VB za uvoz avtov uvedla 10-odstotno carino 7

Britanska vlada je danes naznanila, da bi v primeru trdega brexita za uvoz na britanski trg večinoma uvedla ničelne carine – a ne za...

FINANCE
Britanski poslanci vnovič zavrnili vse predlagane scenarije za brexit; privzeti scenarij ostaja trdi brexit, če ne bo drugačne odločitve 3

Britanski poslanci so odločali o štirih scenarijih - med njimi o članstvu VB v carinski uniji; kot je ponedeljkovo glasovanje pokazalo...

FINANCE
Članki
Članki V nemški predelovalni industriji so se aktivnosti marca krčile bolj od prvih ocen

To je tudi pomemben razlog, zakaj se je vrednost indeksa nabavnih menedžerjev PMI v marcu znova znižala

FINANCE
Članki
Članki Vnovični odlog brexita: za nekatere olajšanje, za evropske volitve pa velik stres 5

Odgovarjamo na 13 žgočih vprašanj, med drugim: bodo Britanci sploh volili, katere države si bodo razdelile njihove sedeže v primeru...

FINANCE
(časovnica) Britanski poslanci imajo še eno sejo o brexitu. Deja vu ali preboj? Šef Siemensa na Otoku opozarja, da se VB smeši pred svetom 2

Kot menijo politični analitiki, so zdaj načelno možne tri opcije in med njimi je še vedno tudi trdi brexit ...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...