Poglejte, kako dobro se živi v Kamniku

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kamnik   dodaj
občine   dodaj
turizem   dodaj
podjetja   dodaj
BDP   dodaj
 
Čas branja: 6 min
16.05.2019  12:46
Finance v četrtek, 23. maja prihajamo v Kamnik; pred tem smo pogledali, kakšne so cene nepremičnin, zdravje Kamničanov in brezposelnost, kako visoke so plače in stopnja kriminala.
Poglejte, kako dobro se živi v Kamniku
Foto: Jošt Gantar/STO

Obveščaj me o novih člankih:  
kamnik   dodaj
občine   dodaj
turizem   dodaj
podjetja   dodaj
BDP   dodaj

Občina Kamnik se po kakovosti življenja med 212 slovenskimi občinami uvršča na 11. mesto, je pokazala analiza kolegov z Mojih financ.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Kamnik je občina, ki se je pred desetletji ponašala z mogočnimi predelovalnimi obrati, kot so Stol, Svilanit, KIK, Utok in še nekateri. V zgodnjih devetdesetih letih so na sedežih nekdanjih družb zrasla nova manjša podjetja. V Kamniku je danes registriranih 1.640 gospodarskih družb in 3.615 samostojnih podjetnikov. Brezposelnost je pod slovenskim povprečjem. Pogledali smo, kakšne so razmere v kamniškem gospodarstvu in turizmu, kako dobro se živi v Kamniku, katere zdravstvene težave pestijo Kamničane in kaj se dogaja s cenami nepremičnin.

Plače v Kamniku naraščajo

V občini Kamnik je registriranih 1.640 gospodarskih družb in 3.615 samostojnih podjetnikov. Med njimi so trije največji Dom-Titan s 179 zaposlenimi, Calcit s 142 zaposlenimi in Eta Kamnik, ki zaposljuje 142 ljudi. Niso pa našteta podjetja tudi največji zaposlovalci v občini. Podjetja in gospodarske družbe prehiti javni zavod Cirius Kamnik, ki ima 198 zaposlenih, sledita Dom-Titan in Vrtec Antona Medveda Kamnik s 163 zaposlenimi.

Glede na dobiček pa gre najbolje podjetjem CHL, Calcit in Nektar Natura. V CHL, ki se ukvarja z upravljanjem naložb, je čisti poslovni izid znašal nekaj več kot 10 milijonov evrov, v Calcitu nekaj več kot pet milijonov in Nektarju Naturi 2,72 milijona evrov.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Povprečna bruto mesečna plača v Kamniku narašča, kažejo podatki statističnega urada. Plača se je glede na letno povprečje plač v Kamniku, od leta 2014 do lani povečala za 159 evrov bruto.

Brezposelnost je v Kamniku nižja od slovenskega povprečja

Še pred petimi leti, leta 2014, je bila brezposelnost v Kamniku v povprečju 10-odstotna (slovensko povprečje 13 odstotkov), februarja letos je znašala 6,1 odstotka, v Sloveniji v istem obdobju pa 8,4 odstotka. Podatki Zavoda RS za zaposlovanje kažejo tudi, da je bila stopnja brezposelnosti v Kamniku v zadnjih petih letih vedno za nekaj odstotkov nižja od slovenskega povprečja.

Cene nepremičnin

Cene stanovanj v Kamniku so bile lani od 25 do 30 odstotkov nižje kot v Ljubljani, je razvidno iz poročila nepremičnin. Trend naraščanja cen je bil v Kamniku med šibkejšimi. Cene stanovanj so se lani gibale okoli 1.850 evrov za kvadratni meter. Leta 2015 so bile cene kvadratnega metra nižje za 340 evrov kot, recimo, lani.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Kako v Kamniku do hiše? Za hišo ste v Kamniku lani odšteli 141 tisočakov, predlanskim 127 tisočakov, pred tremi leti 128 tisoč evrov in pred štirimi 101 tisočak.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

V zadnjih štirih letih je bilo tudi v Kamniku zaznati rast števila kupoprodaj stanovanjskih hiš. Po razmeroma hitri rasti v letih 2016 in 2017 se je ta lani ustavila in trgovanje s hišami je začelo rahlo upadati.

Cene hiš so tako tudi v Kamniku rasle počasneje kot v Ljubljani. Razlika v ceni hiš med glavnim mestom in okoliškimi naselji se je tako še povečala, je razvidno iz poročila.

Koliko pastirjev je še na Veliki planini?

Poleg živilskopredelovalne industrije je v zadnjem obdobju močno zastopan tudi turizem. Družba Velika planina v občinski lasti v zadnjih dveh letih po dolgem obdobju izgub spet posluje pozitivno. Lani je imela 1,22 milijona evrov prihodkov in nekaj več kot 118 tisočakov dobička.

Ob prihodu z gondolo na Veliko planino pa nam je marsikdo potarnal, da je v poletni sezoni obiskovalcev preveč. To niti ni presenečenje, saj Kamnik sodi med prve tri občine osrednje Slovenije z največ prihodi turistov. Pred dvema letoma ga je obiskalo 30.158 turistov, je razvidno iz podatkov Slovenske turistične organizacije (STO).

Poslovno-turistično zgodbo na Veliki planini pa je začel razvijati tudi Rok Virag, Prekmurec, ki je dve planšarski koči namenil za luksuzni oddih za butične obiskovalce. Na poti je že tretja koča, Virag pa ima v mislih tudi še četrto in peto. Pove nam tudi, da imajo nekateri njegovi obiskovalci včasih prav posebne želje. Med njimi je tudi dan s pastirjem, ki jih je po njegovih ocenah na Veliki planini okvirno še okoli 15.

Letos bodo manj vlagali v turizem

Kot je razvidno iz podatkov Mojih financ, se dolg občine povečuje – dolg občana je v letu 2017 znašal 110 evrov. Kamniški svetniki so v proračunu občine za leto 2019 odločili, da bodo nekaj manj kot pol milijona evrov vložili v glasbeno šolo, kažejo podatki kamniškega proračuna 2019. Tako so v proračun dodali 335 tisočakov za stroške nakupa zemljišča. Manj pa bodo v tem letu namenili za turizem, iz proračuna so odvzeli 28 tisoč evrov za promocijo turizma – tako bo na voljo 153 tisočakov. Manj bodo vlagali tudi v obnovo mostov, za to bodo namenili 30 tisočakov manj oziroma 120 tisoč evrov.

Skupni načrtovani prihodki proračuna Kamnika za letos znašajo 24,64 milijona evrov, prenos sredstev iz prejšnjega leta je nekaj več kot tri milijone evrov, kar skupno pomeni 28,17 milijona. Od osmih milijonov, namenjenih za naložbe, bo dober milijon evrov namenjen obnovi poškodovanih cest in dva milijona gradnji sekundarnih kanalizacijskih vodov v Tuhinjski dolini. Gradili bodo hodnik za pešce v Stahovici, kanalizacijo v Bistričici, odkupili prostore za Glasbeno šolo Kamnik, uredili sistem izposoje koles v Kamniku in podobno, piše Gorenjski glas.

Podatki Mojih financNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Premierka Mayeva je šla pred poslance - in ti so njen dogovor že tretjič zavrnili. Kaj sledi 3

Poglejmo, kako so danes britanski poslanci glasovali o vladnem predlogu za brexit in kaj lahko zdaj sledi. Kot opozarjajo politični...

IZVOZNIKI
Novice
Novice S kakšno gospodarsko rastjo so leto začeli največji slovenski izvozni trgi

Objavljamo še sveže napovedi, kaj so analitiki iz Bloombergove ankete napovedali Nemčiji, Franciji in Italiji do konca leta

FINANCE
Članki
Članki EU odobrila pogojni odlog brexita ... britanska vojska v pripravljenost na kaotičen brexit ... peticija za preklic brexita 6

Škotska razmišlja o vnovičnem razpisu referendum za neodvisnost ... britanski poslovnež prodaja brexitovske pakete s hrano za mesec dni...

FINANCE
(časovnica) Britanski poslanci imajo še eno sejo o brexitu. Deja vu ali preboj? Šef Siemensa na Otoku opozarja, da se VB smeši pred svetom 2

Kot menijo politični analitiki, so zdaj načelno možne tri opcije in med njimi je še vedno tudi trdi brexit ...