Oglasno sporočilo

Razbijamo mite: vpliv rdečega mesa na zdravje oz. kaj dati na žar?

Čas branja: 4 min
24.04.2019  00:00
V zadnjih letih smo priča veliki zmedi o vplivih rdečega mesa na zdravje. Meso, rdeče še posebej, se opisuje kot rakotvorno, nezdravo in škodljivo. Pa si (rdeče) meso resnično zasluži takšno opredelitev? Katere izdelke za žar torej izbrati ?
Razbijamo mite: vpliv rdečega mesa na zdravje oz. kaj dati na žar?

Vpliv rdečega mesa na zdravje

Na podlagi podatkov svetovne zdravstvene organizacije (WHO) kolorektalni rak v sodobnem svetu predstavlja drugo najpogostejšo obliko raka pri ženskah in tretjo najpogostejšo pri moških. Rdeče meso povezujejo s pojavnostjo raka, pa vendar, obstaja pomembna razlika med zgolj povezavo ter vzročno povezavo. Banalen primer te razlike predstavlja primer korelacije med prodajo sladoledov in sončnih očal. S tem ko prodaja sladoledov narašča, naraste tudi prodaja sončnih očal. Vendar pa višja prodaja sončnih očal ni posledica višje prodaje sladoledov in obratno. Za višjo prodajo obeh izdelkov je namreč zagotovo »krivo« poletje oziroma višja temperatura. Tako med prodajo sladoledov in sončnih očal opazimo korelacijo (povezavo), ni pa kavzacije (vzročne povezave). In enako velja v primeru rdečega mesa. Kot drugo, omenjene raziskave so epidemiološke narave. To pomeni, da so zaključki narejeni na podlagi opazovanj in ne dejanskih (objektivnih) raziskav.

Zakaj jesti rdeče meso?

Pusto rdeče meso spada v skupino najboljših virov beljakovin - poleg rib, mlečnih izdelkov iz posnetega mleka, jajc in jajčnih ter drugih beljakovin. Rdeče meso je ob tem eden boljših virov vitaminov skupine B in zgolj za eno dlan velik kos rdečega mesa poskrbi za tretjino naših dnevnih potreb po vitaminih B3, B6 in B12. Poleg vitaminov skupine B se rdeče meso lahko pohvali še z visoko vsebnostjo drugih mineralov, kot sta npr. aktivna (hemska) oblika železa in cink, ki imata številne pomembne naloge v našem telesu (uravnavanje energije in odpornosti).

Ali je vsaka predelana mesnina isto slaba?

Mesa ne moremo enačiti s predelanimi mesninami. Meso – pomislite na zrezek, kračo, jetrca, bedro ali katerikoli del, za katerega vsaj približno veste kam spada, je lahko dober vir nekaterih življenjsko pomembnih hranil. V kategorijo predelanih mesnin pa spadajo najrazličnejše salame, paštete, hašeji in podobni pred-pripravljeni izdelki. Pa vendar vemo, da vpliv obeh skupin na zdravje nikakor ne bo enak, še posebej, če se pogovarjamo o sestavi izdelkov. Pazite na kvalitetne surovine, predvsem meso, pri uživanju pa upoštevajte pravilo zmernosti.

Dobra ali slaba živila ne obstajajo. Obstaja le dobra (primerna) ali slaba (neprimerna) prehrana. Veliko je odvisno od konteksta in rdeče meso, ki je samo po sebi odličen vir določenih hranil, je za večino lahko koristen del uravnotežene prehrane. Tako kot pri marsičemu velja pravilo zmernosti in kvalitete. Ta smernica naj služi kot okvirno vodilo pri izbiri, uživanju in pripravi mesa.

Več >>

Avtorji članka: Matjaž Macuh, mag. (VB) športne prehrane, vodja oddelka za športno prehrano pri Feelgood in Mario Sambolec, ustanovitelj blagovne znamke Feelgood, nutricionist PN1 in ACA, trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije. Celotni članek je dostopen na: anton.si/novice/

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa

AGROBIZ
Novice
Novice Kupci bolj preverjajo poreklo mesa

»Po aferi s poljsko govedino je prodaja govejega mesa upadla za več kot 20 odstotkov, a se počasi popravlja; kupci so bili zmedeni, po...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Odkupne cene svinjine rastejo, manj uvoza in slabša oskrba mesnopredelovalne industrije

V zadnjem mesecu so se borzne cene svinjskega mesa zvišale za 30 odstotkov, oskrba našega trga je ogrožena, saj večino tega mesa...

FINANCE
Članki
Članki (grafika) Kdo ima od evra največ koristi? Nemci, Nizozemci in Grki 3

Nemški Center za evropske politike (CEP) iz Freiburga je ob 20-letnici evra, ki jo praznujemo letos, objavil študijo z naslovom Dvajset...

FINANCE
Članki
Članki (analiza) Zakaj so stanovanjska posojila v Sloveniji dražja kot v Nemčiji 5

Z grafi podrobneje predstavljamo, kako se slovenske tržne obrestne mere za stanovanjska posojila z odplačilno dobo vsaj deset let...

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Unior – Iz UNIverzalnega ORodja za kmetijstvo, do specialističnega ročnega orodja za letalsko industrijo

Podjetje Unior s sedežem v Zrečah letos praznuje častitljiv jubilej, stoto obletnico obstoja. Vtkani v okolje bogato z naravnimi...