Oglasno sporočilo

Že 30 tisoč evrov je dovolj za varno naložbo v lastniško nepremičnino z visokim donosom

Čas branja: 3 min
19.04.2019  13:35  Dopolnjeno: 19.04.2019 23:00
Z nakupom bivalne enote v Rezidenci Pipanova v Vižmarjah lahko ustvarite tudi do 20-odstotni letni donos
Že 30 tisoč evrov je dovolj za varno naložbo v lastniško nepremičnino z visokim donosom
Cene za enoto se začnejo že pri 76 tisoč evrih plus DDV, ki je sicer 22-odstoten, ker gre za nastanitveni objekt. Stanovanja enakih velikosti je za takšno ceno tako rekoč nemogoče kupiti tudi v 40 ali 50 let starem bloku.

Kupci nepremičnin za oddajo prek Airbnbja, Bookinga in drugih podobnih platform v Ljubljani že zelo težko najdejo stanovanje po dovolj nizki ceni, ki bi omogočala primeren donos. To težavo so zaznali tudi v Mreži nepremičnin in zato za naročnika v Vižmarjah pri Ljubljani zasnovali objekt Rezidenca Pipanova z 48 manjšimi bivalnimi enotami površine od 30 do 46 kvadratnih metrov.

Posebnost tega objekta je, da ni opredeljen kot stanovanjski, temveč kot namestitveni. V njem zato ne prodajajo stanovanj, ampak namestitvene enote. To med drugim pomeni, da tisti, ki želijo enote oddajati, ne potrebujejo soglasja 75 odstotkov preostalih lastnikov.

Privlačne cene

Še veliko pomembneje pa je, da so oblikovali zelo atraktivno cenovno politiko. Cene za enoto se namreč začnejo že pri 76 tisoč evrih plus DDV, ki je sicer 22-odstoten, ker gre za nastanitveni objekt.

»Vsi kupci, še posebej pa tisti, ki se bodo odločili kupiti enoto kot podjetje ali kot mali davčni zavezanci, bodo ugotovili, da je enote enakih velikosti za takšno ceno tako rekoč nemogoče kupiti tudi v 40 ali 50 let starem bloku,« je povedal direktor Mreže nepremičnin Zoran Veleski.

Varna in likvidna naložba z visokim donosom

To pomeni, da lahko v lastniško nepremičnino investirajo tudi tisti, ki imajo, na primer, trenutno prostih 30 tisoč evrov lastnih sredstev. Ker so posojila še vedno zelo dostopna, lahko z nakupom nastanitvene enote v Rezidenci Pipanova ustvarite zelo dobre oziroma celo odlične donose. Ker ne gre za previsoke zneske, se naložba splača vsem, ki jim prosta sredstva ležijo na bančnih računih, kjer je donos realno celo negativen.

»Naši izračuni kažejo, da je donos pri dolgoročnem oddajanju od štiri- do 11-odstoten, pri dnevnem oddajanju pa je donos, če se lastnik sam angažira in nepremičnino kupi z bančnim financiranjem, lahko tudi 20-odstoten,« je povedal Veleski. Za primerjavo povejmo, da je v Ljubljani povprečen donos od dolgoročnega oddajanja približno triodstoten.

Sogovornik je še dodal, da gre hkrati za varno in likvidno naložbo. Varno zato, ker naložbe v nepremičnine nasploh veljajo za najmanj tvegane, likvidno pa zato, ker bo nastanitvene enote zaradi ugodne cene in pomanjkanja manjših stanovanj na trgu v prihodnje lažje prodati.

Visoka kakovost bivanja zagotovljena

»Nižje cene se nikakor ne izražajo v kakovosti novogradnje,« je poudaril Veleski. Standard gradnje bo visok. Skoraj vsaka nastanitvena enota bo imela prostoren balkon ali teraso z manjšim vrtom. V vseh bodo popolnoma opremljena kopalnica, talno gretje in rekuperacija zraka, kar omogoča zelo nizke stroške obratovanja in hkrati visok standard udobja in počutja. Bivalne enote v Rezidenci Pipanova so zato privlačne tudi za tiste, ki bi želeli v njih sami prebivati – na eni strani zaradi ugodne cene, na drugi pa zaradi visoke kakovosti bivanja.

Možnost vodenega dnevnega oddajanja v turistični namen

Za kupce, ki bodo stanovanja oddajali, pa niso poskrbeli le s pravnega vidika, urejena je tudi logistika, ki jo takšna dejavnost potegne za sabo. Kupci bodo, na primer, lahko vgradili sistem dostopa do enote s pametnim telefonom. Imeli bodo tudi možnost samostojnega ali vodenega dnevnega oddajanja v turistični namen. Pri tem se bodo lahko odločili za storitve posebej za to specializiranega podjetja.

Za Airbnb ali Booking še zdaleč ni primeren samo center

Pa so Vižmarje sploh primerne za naložbo v stanovanje za oddajanje prek Airbnbja in podobnih platform? »Na prvi pogled je središče Ljubljane res bolj zanimivo, a ni vedno tako,« je dejal Zoran Veleski. Mnogo obiskovalcev pride v Ljubljano z lastnim avtom ali pa ga najamejo in se potem sami potepajo po Sloveniji. Vsi ti imajo v središču mesta zelo veliko težavo s parkiranjem. Parkiranje v parkirnih hišah lahko stane tudi 25 evrov na dan.

»V Rezidenci Pipanova s tem ne bo težav. Obiskovalcem bo na voljo 13 brezplačnih parkirnih mest. Preostala bodo lahko novi lastniki kupili in jih uporabljali sami ali pa jih bodo kot bonus ponudili svojim gostom,« je pojasnil Veleski in dodal, da se s tem lahko pohvali le malokateri hostel ali apartma v središču mesta.

FINANCE
Članki
Članki V VB odmeva pravno mnenje, ki ga vidijo kot dokaz proti sporazumu o brexitu 6

Kaj je premierka Mayeva včeraj izposlovala od EU, česa pa ne ... in kaj je iz tega izluščil državni pravobranilec Geoffrey Cox okoli...

FINANCE
Članki
Članki Vnovični odlog brexita: za nekatere olajšanje, za evropske volitve pa velik stres 5

Odgovarjamo na 13 žgočih vprašanj, med drugim: bodo Britanci sploh volili, katere države si bodo razdelile njihove sedeže v primeru...

FINANCE
(časovnica) Britanski poslanci imajo še eno sejo o brexitu. Deja vu ali preboj? Šef Siemensa na Otoku opozarja, da se VB smeši pred svetom 2

Kot menijo politični analitiki, so zdaj načelno možne tri opcije in med njimi je še vedno tudi trdi brexit ...

FINANCE
Članki
Članki Premierka Mayeva je šla pred poslance - in ti so njen dogovor že tretjič zavrnili. Kaj sledi 3

Poglejmo, kako so danes britanski poslanci glasovali o vladnem predlogu za brexit in kaj lahko zdaj sledi. Kot opozarjajo politični...

FINANCE
Članki
Članki Britanski poslanci brez načrta, kak brexit bi radi. Mayeva bi šla, če potrdijo njen sporazum. So se možnosti za urejeni brexit povečale? 12

Premierka Theresa May je javno naznanila, "da je pripravljena storiti, kar je najboljše za državo in njeno stranko" -- odstopiti, da se...