Oglasno sporočilo

Najnovejši trendi v cateringu: Namesto gala večerij inovativne pogostitve z druženjem

Čas branja: 5 min
25.03.2019  07:24
V ospredje vse bolj stopajo catering dogodki z dodano vrednostjo v kulinariki, pet- ali šesthodni meniji za z belimi prti pogrnjenimi mizami se umikajo
Najnovejši trendi v cateringu: Namesto gala večerij inovativne pogostitve z druženjem

»Skrbno pripravljene jedi imajo vse večji, globlji pomen. Z njimi pišemo zgodbe. Lahko bi rekli, da gre danes bolj za psihologijo prehranjevanja in življenjski slog kot le za strogo zadovoljevanje potrebe po tem, da se nasitimo,« pravi Jerneja Kamnikar, direktorica podjetja Vivo catering, ki je eden najvplivnejših cateringov v jugovzhodni Evropi. S svojo ponudbo spodbujajo pozitivno mnenje o slovenski kulinariki ter sledijo izzivom in narekujejo trende v prireditvenem cateringu v mednarodnem prostoru.

Manj je več

»Trendi gredo v smeri manj je več,« pravi Kamnikarjeva. Gala večerje postajajo elegantna klasika z inovativnostjo v nekonvencionalnih okoljih. »Trend je spoznavanje, premikanje, občutek, da energija teče. Kulinarika se je s krožnikov prelevila v umetniške kreacije, ki vzamejo dih.«

Inovativne pogostitve z zgodbo

»Trend je v inovativnosti, pogostitvi z zgodbo,« nadaljuje sogovornica. Zato v Vivu sodelujejo z različnimi partnerji na področju kulinarike. Primer je inovativno sodelovanje s podjetjem Conditus, kjer pripravljajo slovito blejsko kremšnito. Skupaj so razvili idejo, da blejsko kremšnito postrežejo v dekorativni krogli, na svetleči zvezdni podlagi.

Prireditveni catering: Skladišča namesto svečanih dvoran

Pri organizaciji in izvedbi pogostitev z izbranimi jedmi v Vivu sledijo trajnostni naravnanosti, to je pripravi jedi iz lokalnih sestavin. Prav tako so mednarodni javnosti poznani kot narekovalci trendov na področju prireditvenega cateringa. Kot pravi sogovornica, tu niso več toliko v ospredju količine, temveč čedalje bolj inovativnost v pogostitvah z druženjem.

»Sedeče gala prireditve v klasičnih okoljih se počasi preobražajo v pogostitve z dodano vrednostjo v kulinariki, ki jim sledi after party. Iz svečanih dvoran se prireditve selijo na primer v skladišča ali na obzidja, kjer se avtohtone jedi strežejo drugače. Pet- ali šesthodni meniji s paleto nožev in vilic ter z belimi prti do tal pogrnjene mize se umikajo. »Danes se je stoje, tudi z rokami,« pojasnjuje sogovornica.

Če pa se naročniki že odločijo za gala večerje, velikokrat izberejo čedalje bolj priljubljene trendsetterske gala večerje s popularnimi in priznanimi domačimi in tujimi chefi.

Kongresna kulinarika: Nazaj k naravi

Spreminja se tudi kongresna dejavnost, pri čemer pomembno vlogo igra kongresni turizem, ki mu pravimo tudi industrija srečanj. Gre za poslovno-turistične produkte z najvišjo dodano vrednostjo. Govorimo o izjemno ozaveščenih, izobraženih ljudeh, ki potujejo po svetu zato, da se izobražujejo. Hkrati iščejo doživetja in so ekološko ozaveščeni. Temu sledijo tudi pri Vivu.

Kot pravi Kamnikarjeva, gredo smernice na področju kongresne kulinarike nazaj h koreninam. »Narava in njene dobrote v osnovni obliki so prve v vrsti. Tako domači kot tuji naročniki želijo tudi na kongresnih dogodkih, na katerih je več sto obiskovalcev, predstaviti domačnost, prvinskost in izvirnost. Zato gredo trendi kongresne kulinarike in oblikovanje obrokov z roko v roki.«

»Tako kot vsak človek je tudi vsaka izvedba kongresnega cateringa drugačna. Ni pravil. V Vivu se po več kot desetletnih izkušnjah približamo željam naročnika na podlagi poznavanja in sprejemanja njegove kulture, življenjskega sloga in navad. Kongresni gostje so svetovljani, cenijo vsak trenutek in za svoj čas in denar želijo najboljše,« razlaga Kamnikarjeva.

Poročni trendi: Vse na enem mestu

Tudi poroke so danes nekaj čisto drugega, kot so bile pred leti. Mladoporočenca želita ob sebi prijatelje, manj je daljnih sorodnikov, pomembna sta zabava in druženje. »Zelo zaželene so poročne slovesnosti in poročni obredi na eni lokaciji, kjer se zunanja ali notranja prizorišča spreminjajo iz prostora za protokolarni obred v prostor za slavnostne obroke in nato še v prizorišče zabave,« pojasnjuje sogovornica.

Vivo catering poročna doživetja v Ljubljani pripravlja še v Festivalni dvorani in klubu Cankarjevega doma, kjer so lani prizorišče nad Ljubljano spremenili v klub 360°, tako da gostje krožijo po prostoru. »Seveda pa top lokacija ostaja Obala s Portorožem in Piranom. Tam so med najbolj priljubljenimi poročnimi prizorišči galerija Monfort, vrt piranske stolne cerkve in dvorišče Pastoralno kulturnega centra Georgios,« pravi Jerneja Kamnikar.

Trend pri porokah je tudi, da številni mladoporočenci napovejo poroko leto vnaprej. »V tem času preverijo zanimive lokacije, restavracije in cateringe. Čedalje več je tudi testnih degustacij,« še pove Kamnikarjeva.

Več informacij o podjetju Vivo catering in njihovi ponudbi je NA TEJ SPLETNI POVEZAVI>>.

FINANCE
Članki
Članki EU odobrila pogojni odlog brexita ... britanska vojska v pripravljenost na kaotičen brexit ... peticija za preklic brexita 6

Škotska razmišlja o vnovičnem razpisu referendum za neodvisnost ... britanski poslovnež prodaja brexitovske pakete s hrano za mesec dni...

FINANCE
Članki
Članki Kdo bo novi glavni ekonomist ECB? Kandidat je en sam

Vse kaže, da bo vplivni položaj desne roke predsednika ECB prevzel - guverner irske centralne banke; rok za prijave se je iztekel,...

FINANCE
Usodno o brexitu: britanski poslanci bodo izbrali – dogovor, odlog ali izstop brez dogovora

Pozor – po britanski zakonodaji trdi brexit ostaja privzeti scenarij, če parlament ne odloči drugače

FINANCE
Članki
Članki OECD občutno poslabšal napovedi, Italiji letos napoveduje recesijo 2

OECD je tokrat izdal vmesno napoved – to pomeni, da je pripravil napovedi le za največje članice, so pa med njimi trije iz peterice...

FINANCE
Članki
Članki Premierka Mayeva: Potrebujemo še malo več časa 15

Britanska premierka pravi, da potrebuje nekaj dodatnega časa za pogajanja z Evropsko unijo, in poziva, da je treba ohraniti mirne živce

FINANCE
Članki
Članki Računsko sodišče EU ima več pomislekov o učinkih Junckerjevega naložbenega sklada

Računsko sodišče EU priznava, da je evropski sklad za strateške naložbe EFSI, ki se ga je prijel naziv Junckerjev sklad, zagotovil...

FINANCE
Članki
Članki Pri Deutsche Bank ocenjujejo, da Nemčija drsi v recesijo 4

Analitiki Deutsche Bank ocenjujejo, da Nemčija drsi v recesijo, tudi če bodo podatki za zadnje lansko četrtletje, ki bodo objavljeni...

PRO
Članki
Članki (Priročnik) Kaj bo z davkom na nepremičnine in 30-odstotno obdavčitvijo kapitalskih dobičkov?

V priročniku o davkih razkrivamo še kje lahko letos pričakujete poostren davčni nadzor in inšpekcije.