Oglasno sporočilo

Poročanje o odpadkih le še do konca marca: katere podatke morate sporočiti podjetja?

Čas branja: 2 min
18.03.2019  11:12
Podjetja morate v letošnjem letu prvič poročati o letnih količinah in vrstah embalaže – skrajni rok za poročanje je 31. 3. 2019!
Poročanje o odpadkih le še do konca marca: katere podatke morate sporočiti podjetja?
Foto: SawitreeLyaon

Spremembe Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo so med drugim uvedle novosti glede poročanja, v praksi pa se je pokazalo, da kar nekaj podjetij še vedno ni seznanjenih z novimi obveznostmi.

Zavezanci in poročanje o embalaži

Uredba določa obveznost vpisa v evidenco za podjetja, ki dajejo embalažo v promet in niso plačniki okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže . Letno evidenco morajo voditi podjetja in samostojni podjetniki, ki dajejo v promet manj kot 15.000 kg embalaže letno. Zavezanci za prijavo na ARSO in poročanje so:

  • embalerji (oseba, ki pakira blago pod svojo blagovno znamko/ga polni v embalažo z oznako svoje blagovne znamke z namenom dajanja v promet ali za lastno uporabo)
  • pridobitelji oz. uvozniki embaliranega blaga (oseba, ki iz držav EU/tretjih držav na slovenski trg vnaša embalirano blago za lastno uporabo ali za nadaljnjo prodajo)
  • proizvajalci in pridobitelji oz. uvozniki servisne embalaže (oseba, ki proizvaja servisno embalažo/jo pridobiva iz držav EU oz. iz tretjih držav).

Najpogostejše napake

V praksi se velikokrat pojavlja napačno razmišljanje, da mora evidenco o embalaži voditi le proizvajalec slednje, kar ne drži – na primer proizvajalec streč folije ne poroča, je pa to obveznost uporabnika, ki tako folijo uporabi za ovijanje izdelkov oz. blaga. V primeru servisne embalaže pa je evidenco dolžan voditi proizvajalec ali pridobitelj oz. uvoznik take embalaže.

Okoljske dajatve

Omenjena uredba je uvedla novosti tudi na področju plastičnih nosilnih vrečk, ki na prodajnih mestih ne smejo biti več zastonj, razen zelo lahkih plastičnih nosilnih vrečk, če se uporabljajo za nezaščitena živila – v kolikor se taka vrečka uporabi za živila/neživila, jih je treba stranki zaračunati, jih šteti in o tem kot distributer poročati. Pozor: po novem je za proizvajalce, pridobitelje in uvoznike plastičnih nosilnih vrečk obvezen tudi vpis in plačilo okoljskih dajatev pri FURS – ne glede na količine.

Okoljske dajatve so sicer predpisane z uredbami na podlagi 112. in 113. člena Zakona o varstvu okolja, v nekaterih primerih pa jo zavezanci lahko dobite tudi povrnjeno.

Katere podatke morate poročati?

Bistveno je, da v letnem poročilu natančno opredelite podatke o embalaži za preteklo koledarsko leto in med drugim navedete tudi način izpolnjevanja obveznosti ravnanja z odpadno embalažo, kot zahteva 25. člen uredbe. Gradivo Poročanje o odpadni embalaži zato vsebuje natančne napotke, katere podatke morate vključiti v letno poročilo ter kaj vse morate sporočiti in katerim institucijam. V gradivu najdete poleg pravnih razlag tudi pojasnila računovodskih in davčnih vidikov.

Gradivo obsega:

  • 4 poglavja: poročanje o embalaži, okoljske dajatve, odpadki, embalaža
  • napotke, katere podatke morate sporočiti, kdaj in komu
  • pojasnila pravne podlage z opozorili o obveznostih
  • navodila za ustrezno postopanje pri računovodstvu: primeri poslovnih dogodkov in knjiženja
  • davčni vidik obravnavane problematike
  • video seminar z odgovori na pereče dileme

FINANCE
Članki
Članki Kdo bo novi glavni ekonomist ECB? Kandidat je en sam

Vse kaže, da bo vplivni položaj desne roke predsednika ECB prevzel - guverner irske centralne banke; rok za prijave se je iztekel,...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) O čem bo britanski parlament sploh glasoval danes 4

O čem bo britanski parlament glasoval danes in o čem 13. februarja? Na enem mestu smo zbrali potrebne informacije, da bi se lahko brez...

IZVOZNIKI
Novice
Novice (grafi) Naš največji izvozni trg je Nemčija - kateri pa so njeni?

In kako pomembni trgovinski partnerji Nemčije, ki je za Slovenijo največji izvozni trg, so ZDA, Kitajska in Velika Britanija?

FINANCE
Članki
Članki Imate posojilo z EURIBOR? Ravnokar ga pospešeno reformirajo 1

EURIBOR v takšni obliki, kot ga poznamo, morda kmalu ne bo več obstajal

FINANCE
Članki
Članki Britanski parlament se je izrekel: Nočemo trdega brexita. Pri glasovanju kaos - kaj sledi 38

Glasovanje se je sicer izšlo s pričakovanim izidom. A daleč, da bi šlo vse po načrtih, saj so tako voljo poslanci izrazili z...

OGLAS
FINANCE
Razbijamo mite: vpliv rdečega mesa na zdravje oz. kaj dati na žar?

V zadnjih letih smo priča veliki zmedi o vplivih rdečega mesa na zdravje. Meso, rdeče še posebej, se opisuje kot rakotvorno, nezdravo...