Optimizem se topi: kazalnik gospodarske klime najniže od septembra

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
22.02.2019  10:55  Dopolnjeno: 22.02.2019 11:43
Optimizem se topi: kazalnik gospodarske klime najniže od septembra

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Gospodarska klima se je februarja poslabšala tako na mesečni kot na letni ravni: na mesečni za 3,1 odstotne točke, na letni pa za 5,3 odstotne točke, izhaja iz podatkov državnega statističnega urada. Vrednost indeksa je tako najnižja po lanskem septembru, še vedno pa je pri vrednosti 9,2 za 9,4 točke nad dolgoletnim povprečjem.

Na znižanje mesečne vrednosti so vplivali kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,0 odstotne točke), med porabniki (za 0,5 odstotne točke), v trgovini na drobno (prav tako za 0,5 odstotne točke) in v storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu pa na mesečno spremembo gospodarske klime februarja ni vplival.

Znižanje na letni ravni je bilo večinoma posledica znižanja kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 4,1 odstotne točke), negativno so vplivali še kazalniki zaupanja med porabniki (za 1,0 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke) in trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke). Vpliv kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih pa je bil pozitiven (za 0,2 odstotne točke).

Kakšno je razpoloženje po panogah?

Predelogalna dejavnost: na mesečni ravni so se poslabšali vsi trije kazalniki, ki vplivajo na kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih. Najbolj se je poslabšal kazalnik pričakovana proizvodnja (za 8 odstotnih točk), sledila sta kazalnika zaloge končnih izdelkov in skupna naročila (za 6 oz. 2 odstotni točki).

Trgovina na drobno: večina kazalnikov stanj in pričakovanj se je poslabšala; izjemi sta bila kazalnika pričakovana prodaja in pričakovano zaposlovanje.

Gradbeništvo: predvsem se je poslabšal kazalnik pričakovanega zaposlovanja (za 8 odstotnih točk). Vrednost kazalnika skupna naročila je bila enaka vrednosti iz februarja 2018.

Storitvene dejavnosti: vrednosti večine kazalnikov stanj in pričakovanj so se zvišale, razen kazalnika pričakovano povpraševanje; ta se je znižal. Kazalnik poslovni položaj pa je ohranil vrednost iz prejšnjega meseca.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Slovenski porabniki optimistični, sploh glede nakupa avtomobila 2

Statistiki namerili rekordno namero nakupa avtomobila

FINANCE
Članki
Članki Vse, kar ste želeli vedeti o evropskih volitvah, pa niste imeli koga vprašati

Maja bomo evropski državljani spet volili poslance v evropski parlament; dokončnih odločitev o slovenskih kandidaturah še ni, smo pa...

FINANCE
Članki
Članki Pri Deutsche Bank ocenjujejo, da Nemčija drsi v recesijo 4

Analitiki Deutsche Bank ocenjujejo, da Nemčija drsi v recesijo, tudi če bodo podatki za zadnje lansko četrtletje, ki bodo objavljeni...

FINANCE
Članki
Članki Italija je v zadnjem lanskem četrtletju zdrsnila v recesijo 11

Statistični podatki so danes pokazali še, da je v zadnjem lanskem četrtletju evrski BDP zrasel enako kot četrtletje prej – za 0,2...

PRO
Članki
Članki Dolgoročno se tveganje pri pokojninskem varčevanju splača

Pokojninski skladi vam lahko prinesejo v starosti precej višjo pokojnino, predvsem če se boste za sklade življenjskega cikla odločili...