Oglasno sporočilo

Izterjava dolgov je pametna naložba v prihodnost

Čas branja: 2 min
20.02.2019  00:00
Izterjava dolgov je pametna naložba v prihodnost
Foto: metamorworks

»Dobra plačilna disciplina strank vpliva na sposobnost podjetij, da ohranjajo delovna mesta in celo ustvarjajo nova, da vlagajo v inovacije in digitalizacijo, s čimer se razvija tudi podjetje samo,« pravi Natalija Zupan, direktorica podjetja EOS KSI, ki je del mednarodne skupine EOS, specializirane za odkup in upravljanje terjatev.

V Sloveniji je v povprečju vsak peti račun (21 odstotkov) plačan z zamudo. Če upoštevamo, da je povprečni odobreni rok plačila v Sloveniji 39 dni in da plačniki zamujajo v povprečju še dodatno 30 dni po roku zapadlosti, pomeni da podjetja v Sloveniji lahko na plačilo računa čakajo tudi do 69 dni. Posledice neplačanih računov pa za podjetja pomenijo zmanjšan dobiček in težave z likvidnostjo. V najslabšem primeru je lahko ogrožen celo obstoj podjetja.

Podjetja, ki upravljanje terjatev prepuščajo zunanjim agencijam, se lahko osredotočijo na svoj posel

V malih in srednje velikih podjetjih se odgovornost izterjave terjatev največkrat preloži na računovodstvo, prodajo ali komercialo. Pogosto gre za zaposlene, ki niso usposobljeni za to delo in jim to predstavlja stres in breme. Druga težava, ki se pojavi, pa je, da podjetja na plačilo čakajo predolgo.

Več kot tretjina evropskih podjetij, in sicer 37 odstotkov, zato že sodeluje s podjetji za izterjavo dolgov, kot je EOS KSI.

S sodelovanjem z zunanjimi strokovnjaki za upravljanje terjatev se podjetjem v Evropi več kot devet odstotkov sredstev povrne nazaj, ki jih podjetja namenijo v poravnavo lastnih obveznosti, v nova delovna mesta, v naložbe ali širitev na druga področja poslovanja.

»Slovenija je glede sodelovanja z zunanjimi agencijami pod evropskim povprečjem. Pri nas podjetja s pomočjo agencij za izterjavo dolgov v povprečju pridobijo nazaj 6 odstotkov sredstev,« izpostavlja direktorica EOS KSI in dodaja: »V Sloveniji še ni tako široko prepoznana potreba po sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki za izterjave. Od lani se je odstotek podjetij, ki na ta način upravljajo svoje terjatve, povišal s 14 na 18 odstotkov, kar je še vedno približno enkrat manj kot je delež podjetij v Evropi, ki sodelujejo z zunanjimi agencijami, to je 37 odstotkov. V tujini se bolj osredotočajo na posel in upravljanje terjatev prepustijo zunanjim agencijam.«

FINANCE
Članki
Članki Vse, kar ste želeli vedeti o evropskih volitvah, pa niste imeli koga vprašati

Maja bomo evropski državljani spet volili poslance v evropski parlament; dokončnih odločitev o slovenskih kandidaturah še ni, smo pa...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj predlaga, da za davčne spremembe ne bi bilo več potrebno soglasje 10

Tako bi po oceni evropske komisije lahko zagotovili učinkovitejše in bolj demokratično odločanje na tem področju

FINANCE
Članki
Članki Računsko sodišče EU ima več pomislekov o učinkih Junckerjevega naložbenega sklada

Računsko sodišče EU priznava, da je evropski sklad za strateške naložbe EFSI, ki se ga je prijel naziv Junckerjev sklad, zagotovil...