Gordana Kalan Živčec: Dovolj je administrativne zaplankanosti v Sloveniji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 7 min
11.02.2019  12:27  Dopolnjeno: 11.02.2019 12:36
Javno pismo ob prepovedi Zdravstvenega inšpektorata RS zdraviti bolnike z rakavo boleznijo ob vseh veljavnih dokumentih
Gordana Kalan Živčec: Dovolj je administrativne zaplankanosti v Sloveniji
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Podala sem upravno tožbo na odločbo Zdravstvenega inšpektorata, ki mi kot zdravnici z več kot 30 leti neposrednih izkušenj na področju družinske medicine in urgentne medicine, z doktoratom znanosti na področju Biomedicina, prepoveduje v mojem zasebnem zdravstvenem zavodu zdraviti bolnike z zdravilom Rigvir, ker nimam registrirane onkološke dejavnosti, temveč »samo« dejavnost družinske in urgentne medicine! Administrativna zaplankanost v Sloveniji res ne pozna meja! Ni problem zdravilo! Jasno je, da sem specialistka z več veljavnimi licencami. Zdraviti ne smem bolnikov, ker nimam registrirane »prave« dejavnosti???

Kaj je viroterapija? To je nič drugega, kot zdravljenje z virusom v zdravilu, ki se injicira v obliki injekcije. Nobena posebna dejavnost! Nekateri virusi imajo namreč »dobre« lastnosti, ki pomagajo pri imunološkem odzivu človeškega telesa, kar so znanstveniki ugotovili že pred mnogimi leti. Videli so pozitivne učinke, četudi jih niso še povsem razvozljali. So pa pričeli analizirati te pozitivne učinke in oblikovati nove koncepte zdravljenja. Med temi »dobrimi« virusi so našli tudi virus iz rodu pikorna, po velikosti zelo majhnega in ga začeli uporabljati kot dodatno – adjuvantno terapijo pri zdravljenju bolnikov z malignim melanomom, obliko kožnega raka. Po desetletjih izkušenj so zdravilo tudi uradno registrirali v Latviji, ki je nesporno del EU.

Ker se je vse raziskovanje dogajalo v bivši Sovjetski zvezi in nato v Latviji, je zdravilo, ki vsebuje ta virus dobilo ob registraciji ime »Rigvir«. Torej je viroterapija oblika »cepljenja« gledano kot tehnološki postopek. Nobena posebna tehnična ali zelo posebna onkološka oblika zdravljenja. V osnovi »cepljenje«, ki ima pozitivne učinke na imunološki odgovor bolnika. V primeru Rigvir-ja ta učinek uporabljajo pri dopolnilnem zdravljenju onkoloških bolnikov. Nobena onkološka dejavnost!

Niso vsi bolniki z rakom primerni za to zdravljenje. Potrebno je poglobljeno zdravniško znanje, kot pri vsakem drugem zdravljenju, da je odločitev kakovostna in bolniku pomaga pri izboljšanju njegove bolezni. Iz razloga dodatnega izobraževanja in usposabljanja sem odšla v Latvijo. Na svoje stroške, v času svojega dopusta! Spoznala sem tam latvijske zdravnike, onkologe in imunologe. Se dodatno informirala, izobraževala, kot se zdravniki vseživljensko izobražujemo o novih konceptih, metodah, oblikah zdravljenja! Vključena ni bila nobena farmacevtska družba! Noben sponzor!

S kolegi v Latviji smo razpravljali v majhni skupini o njihovih izkušnjah, rezultatih, tudi pomislekih in omejitvah. Prepričali so me kot osebo in zdravnico! Zakaj? Ker so mi pokazali drugo plat, njihovo plat zdravljenja. Izven čiste administracije. Skozi neposredne pristope zdravljena bolnika z rakavo boleznijo, z lastnimi izkušnjami in rezultati. Predavatelji so bili različnih specialnosti, od kirurgov, onkologov, imunologov, nutricionistov, tudi psihologov in fizikalnih terapevtov. In, zdravilo ima tako malo stranskih učinkov, da je bilo prav neverjetno! Opisani so prehodni »gripoznemu stanju« podobni simptomi, kar je v velikem kontrastu z zdravili, ki jih sicer potrebuje bolnik z rakavo boleznijo. Nikoli ni bilo rečeno, da se na podatkih in raziskavah temelječe zdravljenje rakave bolezni opusti! NIKOLI! To sem pojasnila tudi vsem bolnikom, ki so se do sedaj obrnili name po pomoč. Tudi vsem bolnikom sem vedno svetovala, da svojemu onkologu iskreno in pošteno povedo, če bi se za to dopolnilno zdravljene odločili. Po latvijskih izkušnja je možno Rigvir priključiti onkološkemu zdravljenju – operaciji, obsevanju ali kemoterapiji, celo tarčnim zdravilom in ga ponuditi bolniku kot dopolnilno!

Onkologi v Latviji imajo pripravljene različne protokole cikličnega - ponavljajočega zdravljenja. Tudi zdravniki, ki smo opravili njihovo izobraževanje imamo vedno neposredno dostopne njihove specialiste za pripravo protokolov tega zdravljenja, posvete in tudi vsakršno specialistično dodatno pomoč!

Ja, tudi v Latviji so nekateri negativni odzivi! Me niti ne čudi. Moč farmacevtske industrije je zelo globalna! Zdravila, ki so trenutno v uporabi v smernicah in priporočilih so prestala preizkus mnogih inštanc. Te preizkušnje, na dokazih temelječe medicine, Rigvir še ni prestal. NI še registriran pri EMA – evropski agenciji za zdravila. Vendar moja upravna tožba ni usmerjena v dokazovanje tega, kaj je dobrega ali slabega naredila farmacevtska industrija na globalni ravni. Želim ohraniti zdravniško avtonomijo in bolnikovo pravico odločati o svojem zdravljenju.

Zdravnik z licenco ima PRAVICO in je usposobljen samostojno svetovati bolniku o različnih oblikah zdravljenja katerekoli bolezni. To mu omogoča prav licenca! Če sam nima vseh znanj, se posvetuje še s drugim zdravnikom. Čemu sploh licenca, če potem nek upravni organ, kot je Zdravstveni inšpektorat odloča, kaj lahko in česa ne sme opravljati zdravnik?

V postopku, ki sem ga imela priložnost spremljati v letu 2018, je zdravstveni inšpektorat sicer povprašal za mnenje o viroterapiji različne Republiške strokovne kolegije – RSK-je različnih strok. Po pravilniku o njihovem delovanju so to sicer najvišja posvetovalna telesa na področju različnih specialnosti v Sloveniji. Ampak, le in zgolj »posvetovalna«! Ne morejo RSK-ji presoditi, katero zdravniško opravilo zdravnik določene specialnosti sme ali ne sme izvajati! Zdravnik se odloči samostojno, kar je neposredno povezano z osebno odgovornostjo zdravnika! Kazni za te odločitve pa so zapisane celo v Kazenskem zakoniku, za edini poklic, ki nosi takšno odgovornost za svoje delo.

Ne bi izgubljala besed, da je na zadnji dan leta 2018 v Republiki Sloveniji veljalo 850 zakonov in 19.743 podzakonskih predpisov (Zakonodajni supervizor). Razumem, da je imel tako Zdravstveni inšpektorat, kakor tudi Ministrstvo za zdravje, veliko težavo v tej hiperreguliranosti ugotoviti dejansko stanje. Pokažem pa lahko samo nekaj absurdov, do katerih je in bo prišlo, če se uveljavi praksa, da je zdravnikom prepovedano samostojno odločanje o storitvah in oskrbah, ki jih izvajamo.

Ali lahko krčne žile zdravijo le žilni kirurgi? Pa jih sedaj tako žilni kirurgi, tudi splošni kirurgi, pa še katera kirurška specialnost bi se našla. Pa tudi dermatologi, ki sploh niso iz področja kirurških strok. Mimogrede kožni madež tudi izreže dermatolog, pa ni kirurg! Med madeži so tudi maligni melanomi. Vendar vsi dermatologi tega ne izvajajo. Zakaj? Ne smejo, nimajo volje, znanja ali je lahko razlog nekje drugje (npr. v opremi)? Ali jim bo RSK za kirurgijo, RSK za onkologijo (saj gre za rakavo bolezen – maligni melanom) to prepovedal? Oz. ali bo Zdravstveni inšpektorat vprašal RSK in dermatologom prepovedal to storitev, ker nimajo registrirane onkološke? kirurške? Dejavnosti.

Pa žilne opornice? Je to področje »le« za kardiovaskularne (srčno – žilne) kirurge? Kaj pa internisti? Pa interventni radiologi? Kateri RSK bo odločal, kdo sme in kdo ne vstavljati žilne opornice? Pa srčne spodbujevalnike? Vstavljajo jih tako internisti kot srčni kirurgi? Kateri RSK bo o tem »odločal« in zdravstveni inšpektor potem prepovedal?

Pa še ena najbolj bizarnih. Botoks za gube na obrazu. Ali lahko injekcijo botoksa injicira denimo stomatolog, ali oftalmolog, mogoče dermatolog, ali je »dovoljeno« le specialistu plastične in estetske kirurgije? Tudi meni, specialistki dveh specialnosti, ali lahko prepovedo predpis zdravila za zdravljenje bolezni srca, ker nisem kardiolog? In to le v moji zasebni ambulanti. Pri delu v javnem zavodu pa imam to »dovoljenje«. Ali psihiatru antibiotik, ker ni infektolog? Seznam anomalij je kmalu neskončen.

Še nekaj glede predpisa v državi EU registriranega zdravila, kar Rigvir je. Zdravnik lahko brez administrativne omejitve predpiše KATEROKOLI zdravilo, ne glede na mesto registracije. Tudi tista, ki niso registrirana v Sloveniji. Še vedno osebno ODGOVARJA za ta predpis. Poznati mora delovanje zdravila, ga predpisati primernemu bolniku! Ne more mu prepovedati predpisovanja RSK ali preko njega inšpektor. Ali potem sploh še potrebujemo zdravnike z licenco?

Kaj pa pravica Bolnika? Ne le, da zakon predpisuje, tudi prav je, da se bolnik samostojno odloča o svojem zdravljenju. Pred tem odločanjem potrebuje seveda kar največ informacij in podatkov! Omejevati pravico bolnika do izbire zdravljenja je nezaslišano! V mojem primeru so to pravico želeli omejiti s tem, da meni osebno prepovedo izvajanje viroterapije, ker nimam v zasebnem zavodu registrirane dejavnosti onkologija, kar je čisti absurd.

Preko agencije Medico Veritas lahko sklenem neposredno pogodbo za sodelovanje s kliniko v Latviji. To dejavnost ima Medico Veritas d. o. o. registrirano – posredovanje zdravstvenih storitev! Kateri inšpektorat se bo obregnil pa ob to? Bo pa s tem zmanjšana dostopnost do zdravljena bolnikom, ki si stroška poti v Latvijo ne morejo zagotoviti? Bo ta dodatni stošek zagotovil ZZZS? Bodo Varuhi bolnikovih pravic, Varuh človekovih pravic omogočili to pravico slovenskim bolnikom, ki se za to odločijo?

Razumem pomisleke vseh, ki ščitijo pravice nepoučenih bolnikov. Žal sem imela, še posebej v letu 2018, priložnost slišati preveč tragičnih pripovedi bolnikov, v hudih zdravstvenih, finančnih in tudi čustvenih stiskah. Pretreslo me je, da so bolniki soočeni z obljubami, da jim bo pitje petroleja, ki ga plačajo kot suho zlato, pozdravilo raka. Da bodo s hašiševimi pripravki premagali bolezen, da jih bodo različne diete in čaji vrnili v stanje pred boleznijo. Tukaj ima država in državni organi veliko priložnosti zavarovati in obvarovati bolnike pred izkoriščanjem in in lažnimi obljubami.

Ne morem pa dovoliti, da se nepoučenost, mogoče celo zavist in administrativna zaplankanost prenesejo tudi na področje, ki ga zelo spoštujem, tj. področje medicine. Kar je bilo še pred leti skoraj znanstvena fantastika, je dandanes že vsakdanja praksa. Ker zdravniki sodelujemo in se medsebojno posvetujemo okoli in za bolnika. Na svetovni ravni!

Zato ne bom kar resignirano sprejela, da mi je prepovedano zdraviti bolnika z zdravilom, o katerem sem se dodatno izobrazila, ima dokazljive in merljive učinke v človeškem telesu in si ga izbere poučen bolnik za svoje dopolnilno zdravljenje! Bolnikom, tudi z rakavo boleznijo, bom pomagala po najboljšem znanju in vedenju. Sem zdravnica z »licence to heal« in sem ponosna na to! Mogoče nikoli ne bom predpisala ravno Rigvir, bom pa premikala meje in podirala administrativne planke v Sloveniji. Tudi, če je za to potreben skrajni ukrep, tj. tožba.

Primarij dr. Gordana Kalan Živčec je specialistka družinske in specialistka urgentne medicine ter lastnica agencije za posredovanje zdravstvenih storitev Medico Veritas.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Defekti arbitraže, Slovenije in Nemčije 27

Kako je Slovenija spet kmet na šahovnici in kako mi spet mislimo, da je Slovenija kraljica

FINANCE
Članki
Članki (časovnica) Brexit se bo zgodil marca prihodnje leto - katere odločitve je pričakovati do takrat

Spomnimo, kaj je pripeljalo do referenduma o brexitu, zlasti pa, katere prelomnice je še pričakovati do konca pogajalskega postopka...

MLADI
Slovenija
Slovenija Mladi, carji e-nakupov. kako klikajo in lovijo ugodnosti

Skoraj polovica Slovencev nakupuje prek spleta, od tega kar 70 odstotkov mladih med 16. in 30. letom, večina za nakupe porabi okoli 50...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) O čem bo britanski parlament sploh glasoval danes 4

O čem bo britanski parlament glasoval danes in o čem 13. februarja? Na enem mestu smo zbrali potrebne informacije, da bi se lahko brez...