Šarec na PKP: Če rebalans proračuna ne bo potrjen, bomo šli domov, prišli bodo drugi

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
PKP   dodaj
politika   dodaj
proračun   dodaj
javne finance   dodaj
vlada   dodaj
 
Čas branja: 2 min
16.11.2018  14:33  Dopolnjeno: 16.11.2018 15:16
Pogovor s predsednikom vlade na Poslovni konferenci Portorož
Šarec na PKP: Če rebalans proračuna ne bo potrjen, bomo šli domov, prišli bodo drugi
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  
PKP   dodaj
politika   dodaj
proračun   dodaj
javne finance   dodaj
vlada   dodaj

»Če bo rebalans proračuna potrjen, bo vlada obstala, če pa ne bo potrjen, bomo šli domov in bodo prišli drugi,« je na začetku pogovora na Poslovni konferenci Portorož (PKP) povedal Marjan Šarec, predsednik vlade.

Rebalans proračuna je potreben zaradi dodatnih nenačrtovanih odhodkov v prihodnjem letu, denimo ohranitve zdajšnjega višjega zneska denarne socialne pomoči in zvišanja povprečnin za občine. Odhodkovni strani proračuna pa grozijo še zahteve sindikatov javnega sektorja po višjih plačah. Koalicija se bo o proračunu usklajevala jutri.

Pogovor s predsednikom vlade je vodil Mojmir Mrak (na fotografiji desno), profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Diskusije o rebalansu so nekakšno nadaljevanje koalicijskih pogajanj.

Ja, drži. Okoli koalicijskega sporazuma se sicer dviga preveč prahu. Ta sporazum je bil pisan zelo smelo, jaz sem že takrat povedal, da se mi ne zdi modro zapisovati datumov, s tem smo si otežili delo. Če bomo rebalans izpeljali, bomo preživeli, sicer pa vlada lahko gre.

Imamo fiskalno pravilo – ali ga jemljete kot stoodstotnega ali so kakšne ideje o fleksibilni interpretaciji tega pravila?

Za nas je fiskalno pravilo dejstvo, res pa je, da imamo v ustavi zapisane tudi pokrajine. To je zavezujoče pravilo, zato smo v takem položaju, kot smo. To pravilo bomo spoštovali, naša zaveza je, da poskušamo zmanjševati dolg in pripraviti rebalans, ki bo omogočal tudi kakšno investicijo ter pospešiti črpanje sredstev EU.

Na prihodkovni strani je v okviru rebalansa težko kaj računati …

Smo v časovni stiski. Marsikaj nas je počakalo. Recimo prodaja NLB. Zgodila se je nekoliko pozno. Zdaj smo pa banko prodali, ko je Levica zraven. Seveda bi bilo najbolje, da banke ne bi bilo treba prodati, a te možnosti ni bilo.

Kako je voditi vlado z nekdanjimi ministri?

Saj veste – tako kot ima otrok birmo, pa še bivšega partnerja povabiš zraven. Zavestno sem se odločil, da ne bom za nazaj govoril, kaj je bilo in kaj ni bilo narejeno. Je pa gotovo koalicija s toliko strankami naporna. Včasih je zanimivo gledati, kako se prepirajo, kdo je več naredil za upokojence.

Kako vidite Evropo po prvih stikih?

Je skoraj tako, kot sem pričakoval. V družbi 28 držav je težko najti konsenz. Nisem pesimist, mislim, da se da vse rešiti.

Katere teme so najpomembnejše?

Prioriteta so gotovo migracije. To povzroča velik politični nemir, strah, tudi mešanje megle. Zato tukaj potrebujemo skupno rešitev. Še ena velika težava je neupoštevanje šengna, kontrole imajo Danska, Nemčija, Avstrija ...

Raziskave kažejo, da je Slovenija država z najmanj vpliva v EU. Kje vidite položaj Slovenije? Višegrajska zgodba, nemško-avstrijski blok?

V diplomaciji je normalno, da se vzpostavljajo ad hoc zavezništva. Slovenija se mora primerjati predvsem z državami, ki so nam primerljive, države Beneluksa, Nemčija ... Biti moramo del tako imenovane jedrne Evrope.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Obseg novih naročil za nemško industrijo še kar upada, a ne v avtoindustriji

Konec prejšnjega leta, natančneje novembra, se je vrednost novih naročil za nemška industrijska podjetja, ki so pomemben partner tudi...

FINANCE
Članki
Članki Vse, kar ste želeli vedeti o evropskih volitvah, pa niste imeli koga vprašati

Maja bomo evropski državljani spet volili poslance v evropski parlament; dokončnih odločitev o slovenskih kandidaturah še ni, smo pa...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Leto 2019 bo prineslo skromnejšo rast slovenskega izvoza

Kaj so glavni slovenski izvozni proizvodi, zakaj je večina izvoza namenjena le na nekaj ključnih trgov -- in kakšna bo rast slovenskega...

FINANCE
Članki
Članki Britanski poslanci v torek o brexitu. Kaj je pri tem pomembno za Slovenijo?

Negotovost v zvezi z britanskim izstopom iz EU (brexitom) je velika že, če bi se ta zgodil z dogovorom. Še povečala pa se je pred...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.