Komentar

Kako danes zaslužiti

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
najbogatejši   dodaj
nepremičnine   dodaj
delnice   dodaj
zaslužek   dodaj
Warren Buffett dodaj
 
Čas branja: 3 min
19.11.2018  22:35  Dopolnjeno: 20.11.2018 22:35

Obveščaj me o novih člankih:  
najbogatejši   dodaj
nepremičnine   dodaj
delnice   dodaj
zaslužek   dodaj
Warren Buffett dodaj

Slovenci imamo rekordnih 18,8 milijarde evrov na bankah, kar je v povprečju na odraslega Slovenca okoli 11 tisočakov. Pri banki bi za vezavo tega zneska nad letom dni dobili največ 0,5 odstotka. Če upoštevamo še letno inflacijo 2,2-odstotka, si lahko čez leto dni z isto količino denarja kupite za skoraj 200 evrov manj kot danes.

Zato številni iščejo ideje, kam zdaj z denarjem. Sladke skrbi, bi marsikdo rekel, toda razmere res niso preproste in zaradi zgodb o norih donosih lahko hitro izgubimo kompas. Marsikateri naložbeni trg je namreč že precej pregret. Celo izkušeni borzni maček Warren Buffett s kar 111 milijardami dolarjev čaka na prave nakupne priložnosti. Enako namerava storiti tudi Damian Merlak s 103 milijoni evrov, ki jih je dobil od prodaje deleža v kriptomenjalnici Bitstamp. Dvaintridesetletni osmi najbogatejši Slovenec in prvi na lestvici mladih milijonarjev nam je povedal, da trenutno namerava vlagati v instrumente denarnega trga (državne obveznice), ki v ameriških dolarjih prinašajo na letni ravni dobre tri odstotke donosa. Vstop na delniške trge se mu zdi ta hip preveč tvegan, prav tako ni naklonjen nepremičninam. Sicer je pred leti 3,5 milijona evrov investiral v nakup zemljišča na obali, hotela v Bohinju in še kje, sam pa nima lastniškega stanovanja.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Kar 52 odstotkov bralcev pa nam je povedalo, da jih ta hip z naložbenega vidika najbolj zanimajo ravno nepremičnine in borza. Da imamo Slovenci radi nepremičnine, kažejo tudi statistike. Po dve nepremičnini ima v lasti 179 tisoč posameznikov, po tri 115 tisoč, po štiri 75 tisoč, več kot štiri nepremičnine pa kar 354 tisoč Slovencev. Lastnikov, katerih vrednost nepremičnin je ovrednotena na več kot milijon evrov, pa je 826.

Pa se z nepremičninami danes sploh še da zaslužiti? Bralka Ana je letos prodala stanovanje, ki ga je kupila pred štirimi leti, za 72 tisočakov več, kot je zanj plačala, in ustvarila 50-odstotno donosnost. Glede na to, da so cene starih gradenj pri povprečnih 2.700 evrih na kvadratni meter v prestolnici že precej zasoljene in da se ne pričakuje več enaka rast cen kot v zadnjih letih, je priložnosti za bajen zaslužek vse manj. Za držanje naložbe pa tudi niste več toliko poplačani kot nekoč. V najboljšem primeru je to okoli dva odstotka, po davkih in ob upoštevani inflaciji.

Kaj pa zaslužki z delnicam? Slovence je na borzo zvabila prva izdaja delnic (IPO) naše največje banke NLB. Fizične osebe so kupile za 20 milijonov delnic po ceni 51,5 evra na delnico. Če bi jih prodali prvi dan trgovanja, bi zaslužili 10 odstotkov. Letos so bili zaslužki na slovenski borzi minimalni. Indeks SBI TOP, ki spremlja 10 blue chipov, je pridobil le dober odstotek. So se pa delničarji lahko razveselili lepih dividend. Top tri najbolj dividendno donosne so bile delnice Telekoma Slovenije (18,7-odstotna), Cinkarne Celje (10) in Zavarovalnice Triglav (8). Kakšna bo dividenda NLB, je v tem trenutku špekulacija, vendar večina pričakuje več kot desetodstotno dividendno donosnost.

In kako se da največ zaslužiti? Dovolj je, če samo pogledate na različne lestvice najbogatejših. Tam so večinoma podjetniki. Seveda, podjetništvo ni za takšne, ki želijo imeti varno in po možnosti osemurno službo. Podjetniki so drzni, želijo premikati meje, reševati težave. Pa gredo v posel tudi zato, da obogatijo? »Kdor gre na podjetniško pot, da naredi milijon, ne bo uspešen,« meni drugi najbogatejši Slovenec Sandi Češko, ki je svoj posel začel s hrbtnim masažnim pripomočkom. Prave poslovne ideje na začetku ni imel Boštjan Bandelj, ki je zdaj 37. najbogatejši Slovenec. Uspelo pa mu je s poslom, ki se ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi. »Uspeh ni vezan na stanje na bančnem računu. Človek je uspešen, če je srečen, to pa izhaja iz ljubezni in odnosov s tistimi, ki jih imaš rad,« je za Manager povedal Jure Knez, ki se ukvarja z razvijanjem programske opreme in proizvodnjo preciznih merilnih naprav ter je 50. najbogatejši Slovenec.

Kako uspeti s poslovno idejo, nam bo omenjena trojica pojasnila 22. novembra na dogodku 8. dan mojih financ. Izvedeli boste še, kako do tisoč evrov dodatne pokojnine in ali se ta hip splača kupovati slovenske delnice in nepremičnine.

V sredo 21. novembra izid novembrska številka revije Moje finance.

Marja Milič je odgovorna urednica revije in portala revije Moje finance.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Higiena pri prehajanju z javnega položaja v zasebni sektor 3

Pojav vrtljivih vrat – ko posamezniki na istem področju prehajajo s položajev v javni upravi na položaje v zasebni sektor – je lahko...

AGROBIZ
Novice
Novice Evropsko računsko sodišče neizprosno nad načrt Bruslja za reformo SKP

Predlogom evropske komisije za reformo skupne kmetijske politike (SKP) evropsko računsko sodišče, milo rečeno, očita nedodelanost

FINANCE
Članki
Članki (EU) Pogajanja o večletnem proračunu tečejo – zdaj je čas, da Slovenija zavzame svoje pozicije 4

Evropska komisija je že objavila pogajalska izhodišča za večletni proračun EU 2021–2027, v sredo bo pogajalsko izhodišče potrjeval...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Kako se gibanje plač v Sloveniji primerja z drugimi članicami EU 2

Kje so se v zadnjih letih plače najbolj zvišale in kako usklajeno je njihovo gibanje s spremembami v produktivnosti

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain?

Leta 2030 naj bi na novi tehnologiji veriženja blokov temeljilo od 10 do 20 odstotkov svetovnega gospodarstva. Kakšna pa je trenutna...